Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 4 aprilie în lume – Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, aproximativ 168 de persoane sunt încă dispărute în Nigeria iar ambasadorul Statelor Unite ale Americii  la ONU a cerut suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului

A fost 4 aprilie în lume – Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, aproximativ 168 de persoane sunt încă dispărute în Nigeria iar ambasadorul Statelor Unite ale Americii  la ONU a cerut suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului

Material realizat de Lara Popescu.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin,  de crime de război, solicitatând un proces împotriva acestuia, informează Reuters. Declarația lui Biden a apărut în urma numeroaselor proteste globale asupra crimelor împotriva civililor din orașul ucrainean Bucha. Din ce în ce mai multe persoane  și-au exprimat furia asupra acțiunilor armatei ruse, pe măsură ce au apărut imagini grafice ale deceselor ucrainienilor. Descoperirea unei groape comune și a unor cadavre legate, împușcate de la o distanță apropiată, pare să împingă Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană să impună sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei. Kremlinul a negat categoric  acuzațiile legate de uciderea civililor, inclusiv în Bucha, unde oficialii ruși susțin că mormintele și cadavrele au fost plasate de Ucraina pentru „a păta” Rusia.

 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru obținerea unui al patrulea mandat în urma alegerilor generale ale țării, conform BBC. Partidul de dreapta condus de Orban, Fidesz, a obținut 67,8% din voturi, aproape 99% din acestea fiind numărate. Oficialii din Kremlin au declarat că Putin și-a exprimat încrederea că cele două țări ar putea să se dezvolte legături suplimentare, „în ciuda situației internaționale dificile.” În discursul său de anunțare a victoriei, premierul Ungariei i-a criticat pe birocrații de la Bruxelles și pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, numindu-i „adversari.” Zelensky a criticat în trecut în mod repetat interdicția lui Orban privind transferul de arme către Ucraina.

 

Compania nigeriană de transport feroviar deținută de stat a declarat că aproximativ 168 de persoane sunt încă dispărute în Nigeria, după un atac mortal asupra unui tren aglomerat de săptămâna trecută, relatează BBC. Nu este încă clar câți dintre cei 168 de oameni au fost răpiți pentru răscumpărare, autoritățile luând în calcul și posibilitatea ca unii să fi plecat acasă fără să le informeze. Atacatorii au aruncat în aer o secțiune de cale ferată între capitala Abuja și orașul nordic Kaduna lunea trecută, cel puțin opt pasageri fiind uciși. Atacul nu a fost revendicat de niciun grup, dar guvernatorul statului Kaduna suspectează că a fost lucrarea islamiștilor Boko Haram, care s-au asociat cu o bandă de răpitori.

 

Curtea Supremă a Pakistanului este de așteptat să decidă soarta premierului Imran Khan, după o zi de turbulențe politice, conform BBC.  La scară largă, se consideră ca premierul a ajuns la putere cu ajutorul armatei pakistaneze, dar aceștia nu mai sunt în relații bune de atunci, potrivit observatorilor. Așadar, oponenții săi politici au profitat de această ocazie pentru a cere un vot de neîncredere, după ce au convins un număr de parteneri de coaliție să dezerteze. Cu toate acestea, membrii partidului lui Khan au blocat votul de neîncredere și au dizolvat parlamentul, într-o mișcare care a tulburat țara. Premierul Pakistanului a susținut că votul a făcut parte dintr-o conspirație condusă de Statele Unite ale Americii pentru a-l elimina, dar însă oficialii americani au negat acest lucru. Instanța urmează să se pronunțe marți, după ce politicienii din opoziție au depus o petiție la Curtea Supremă cu privire la nivelul de consituționbalitate al măsurii de blocare a votului.

Oficialii Statelor Unite ale Americii au solicitat Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite să suspende Rusia din  Consiliul pentru Drepturile Omului, conform Reuters. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii  la ONU a făcut această solicitare după ce Ucraina a acuzat trupele ruse de uciderea a zeci de civili în orașul Bucha din afara Kievului. Un vot majoritar de două treimi al adunării de 193 de membri din New York poate suspenda un stat pentru comiterea în mod constant a încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului. Într-o vizită în București, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că „participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului este o farsă.” Thomas-Greenfield a declarat că vrea ca votul să aibă loc în săptămâna aceasta.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …