Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 31 ianuarie în lume – Parlamentarii francezi din Adunarea Națională au aprobat proiectul de lege privind dreptul constituțional al avortului, iar Sprijinul din partea cetățenilor americani pentru actualul președinte SUA a scăzut la 38%
Sursă foto: Laszlo Balogh/Getty Images

A fost 31 ianuarie în lume – Parlamentarii francezi din Adunarea Națională au aprobat proiectul de lege privind dreptul constituțional al avortului, iar Sprijinul din partea cetățenilor americani pentru actualul președinte SUA a scăzut la 38%

Material realizat de Robert Olteanu

Sprijinul din partea cetățenilor americani pentru actualul președinte SUA, Joe Biden, a scăzut la 38%, notează Reuters. Ultimele sondaje de opinie al sprijinului pentru Biden din luna ianuarie au marcat o scădere la 38%, față decembrie 2023 când procentul era de 40%, conform datelor colectat de Reuters/Ipsos. Corespondenții studiului s-au arătat îngrijorați de modul în care actuale administrație prezidențială gestionează problemele economice și de imigrație. Granița vecină cu Mexicul a atins în luna decembrie a anului trecut un număr record de 11.000 de persoane care doreau să emigreze în Statele Unite. Subiectul imigrației ilegale este unul dintre cel mai important de pe agenda republicană, care va îngreuna succesul lui Biden la alegerile din noiembrie împotriva cel mai probabil a lui Donald Trump. Marginea de eroare a sondajului este de plus sau minus 3.3%.

Cel puțin o persoană a decedat în Camerun în urma unor atacuri atribuite forțele separatiste din regiune, informează Africanews. Atacurile au vot loc în orașul Buea din vestul statului unde grupuri armate au deschis focul împotriva civililor. Videoclipuri publicate pe social media au arătat luptători armați care au atacat forțe de ordine și incendiind vehicule pe stradă. Guvernatorul regiunii, Bernard Okalia, a declarat pentru RFI că situația se află sub control în prezent. Conform organizației Human Rights Watch, aproximativ 6000 de persoane au fost ucise în urma confruntărilor dintre forțele guvernamentale și luptătorii separatiști de la începutul conflagrațiilor din 2016. De asemenea, experții grupului Amnesty Internal au prezentat în 2023 un raport care demonstra că atât forțele de securitate, cât și rebelii separatiști, au comis atrocități împotriva civililor.

Autoritățile din Ucraina și Rusia au confirmat primul schimb de prizonieri după prăbușirea avionului Il-76, relatează The Guardian. Ambele tabere au confirmat realizarea schimbului de prizonier, deși declarațiile au fost contradictorii în privința cifrei exacte. Oficialii ucraineni au anunțat un număr de 207 de prizonieri, în timp ce reprezentanții ruși au declarat 195 de soldați ucraineni în schimbul al aceluiași număr ruși. Cu toate că situația schimbului de prizonieri au fost tensionată în urma avionului rusesc cu soldați ucraineni prăbușit din motive încă neclare, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că schimburile vor continua. Până în prezent, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a menționat că au fost recuperați 3035 de soldați ucraineni captivi. Aproape jumătate dintre soldații ucraineni eliberați fac parte dintre luptătorii care au apărat orașul Mariupol împotriva atacurilor din 2022.

Fostul Prim-ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că este deschis să-i accepte pe europarlamentari Fidesz în ECR, informează Politico. Partidul lui Morawiecki, Lege și Justiție, face parte din partidul european Conservatori și Reformiști (ECR), iar cei 12 europarlamentari din partidul Prim-ministrului Viktor Orban nu fac parte din nicio familie europeană după conflictul cu Partidul Popular European din 2021. Morawiecki a adăugat că nu vor fi modificări înainte de alegerile europene, însă aderarea membrilor Fidesz la grupul ECR va fi negociată ulterior. În prezent, din grupul ECR face partde și partidul lui Giorgia Meloni, Frații Italiei, astfel aderarea partidului lui Orban ar crește considerabil puterea forțele eurosceptice din Parlamentul European. De asemenea, Orban a declarat că desfășoară discuții cu liderii ECR în vederea aderării.

Parlamentarii francezi din Adunarea Națională au aprobat proiectul de lege privind dreptul constituțional al avortului, informează France 24. Proiectul legislativ, susținut de președintele Emmanuel Macron, a fost susținut de 493 de parlamentari, în timp ce 30 au votat împotrivă. Modificarea Constituției constă în amendarea articolului 34 prin includerea garanției dreptului femeii de „a-și exercita libertatea prin recurgerea la avort”. Pentru a fi modificată Constituția, amendamentul trebuie susținut de ambele Camere parlamentare, iar ulterior să fie aprobat prin referendum sau de o majoritate parlamentară de cel puțin trei cincimi. Totodată, există dubii în privința votului ce ar urma să aibă loc în Senat, deoarece există numeroși membri din majoritatea conservatoare care au criticat propunerea. În prezent, avortul în Franța este decriminalizat prin legea din 1975, însă schimbările politice din Statele Unite din 2022 au determinat necesitatea asigurării dreptului la nivel constituțional.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 14 și 15 septembrie în lume – Un procuror italian a cerut condamnarea la șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, Oficiali ai SUA au respins acuzațiile conform cărora CIA ar fi încercat asasinarea lui Nicolas Maduro, Armata israeliană a declarat că a lovit „depozite de arme” ale Hezbollah din Liban

Material realizat de Irina Dudu Un procuror italian a cerut condamnarea la șase ani de …