Home / A fost azi în lume / 2022 / Martie / A fost 28 martie în lume – Nigeria este dispusă să mărească dramatic livrările de gaze către Europa, nu s-au găsit deficiențe majore pe piața de comercializare a emisiilor de carbon din Uniunea Europeană, iar Joe Biden a prezentat Congresului un nou plan bugetar de 5,79 trilioane de dolari

A fost 28 martie în lume – Nigeria este dispusă să mărească dramatic livrările de gaze către Europa, nu s-au găsit deficiențe majore pe piața de comercializare a emisiilor de carbon din Uniunea Europeană, iar Joe Biden a prezentat Congresului un nou plan bugetar de 5,79 trilioane de dolari

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Lara Popescu. 

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că guvernul său este pregătit să discute posibilitate ca Ucraina să adopte statut neutru, ca parte a unui acord de pace cu Rusia, informează BBC. Într-un interviu acordat mai multor jurnaliști ruși independenți, președintele a comunicat că orice astfel de acord ar trebui să fie supus unui referendum în Ucraina. Declarația lui Zelensky a apărut în contextul reluării negocierilor dintre cele două state în decursul săptămânii acesteia, în Turcia. În timpul unui apel de 90 de minute, Zelensky a mărturisit că este pregătit să negocieze „garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru.” Statutul de neutralitate al unei țări presupune ca aceasta să nu se alieze militar cu alte state. 

 

Reprezentanții Nigeriei au declarat că sunt dispuși să mărească dramatic livrările de gaze către Europa, în condițiile în care blocul comunitar caută urgent alternative la actuala dependență de energia rusească, conform Euractiv. Timipre Sylva, ministrul de stat pentru resurse petroliere al Nigeriei, a declarat că țara sa este pregătită să devină un furnizor alternativ de gaze pentru UE, în cadrul unei întâlniri cu diplomații UE la Abuja. Mai mult decât atât, acesta a îndemnat UE să încurajeze companiile sale de petrol și gaze, precum Shell, Eni și Total Energies, să își intensifice investițiile în sectorul nigerian al gazelor. “Ne-am dori să fim parteneri de încredere pentru a rezolva problema energiei în Europa și putem realiza acest lucru doar dacă lucrăm împreună. Doar atunci când investițiile în aceste domenii vor crește, Nigeria își va putea îndeplini această obligație”, a declarat Sylva.

 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a prezentat Congresului un nou plan bugetar de 5,79 trilioane de dolari care presupune cheltuieli militare record pe timp de pace, creșterea taxelor pentru miliardari și companii și scăderea deficitelor guvernamentale, conform Reuters. Propunerea de buget a lui Biden pentru anul fiscal 2023, care începe pe întâi octombrie, fixează prioritățile administrației sale, inclusiv promisiunile din timpul campanie sale prezidențiale de a îi face pe cei bogați și companiile să plătească mai multe taxe. Membrii congresului sunt însă cei care iau deciziile finale cu privire la problemele bugetare. Planul propus de președintele Statelor Unite ale Americii este bazat pe ipoteze economice stabilite pe zece noiembrie, cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

 

Miliardarul rus Roman Abramovici, precum și mai mulți negociatori de pace ucraineni au suferit simptome de otrăvire la începutul lunii, în urma unei întâlniri la Kiev, au raportat Wall Street Journal și publicația de investigație Bellingcat, conform Reuters. Abramovici, care se afla în Kiev, în urma cererii din partea oficialilor ucraineni de a ajuta la negocierea unui sfârșit al invaziei ruse în Ucraina, împreună cu cel puțin doi membri de rang înalt ai echipei ucrainene, au fost afectați de această presupusă otrăvire. Oficialii ucraineni nu au lămurit alegațiile prezentate de raportul Wall Street Journal. Întrebat despre posibilitatea unei otrăviri, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că „există o mulțime de speculații, diverse teorii ale conspirației.” Rustem Umerov, un alt membru al echipei de negociere, a cerut oamenilor să nu aibă încredere în „informații neverificate.”

 

Cel puțin 19 persoane au fost ucise într-un atac armat în statul Michoacán, în vestul Mexicului, relatează BBC. Mai mulți bărbați înarmați s-au năpustit asupra unei lupte ilegale de cocoși din comunitatea Las Tinajas și au început să tragă cu pistolul, a raportat presa locală. Motivul din spatele atacului nu este clar încă, însă un număr mare de  organizații criminale operează în regiune, iar atacurile sângeroase asupra adunărilor dintre rivali au devenit din ce în ce mai frecvente. În ultimele luni, atacatori din diferite regiuni ale Mexicului au vizat înmormântări și priveghiuri, precum și baruri și cluburi, în încercarea lor de a ucide cât mai mulți dintre rivalii lor într-un timp cât mai scurt.  Experții medico-legali au declarat că toate victimele din Las Tinajas (16 de bărbați și trei femei) au fost ucise de focuri de armă. De asemenea, mai multe persoane au fost rănite.

 

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că aprofundarea legăturilor cu „țările prietenoase” din Liga Arabă vor ajuta „în primul rând” la contracararea amenințării din partea Iranului, informează BBC. Lapid a vorbit pentru prima dată cu diplomați de top din țările Ligii Arabe și din Statele Unite ale Americii, după un summit care a avut loc în Israel. Trei dintre țările Ligii Arabe reprezentate în cadrul summitului din Negev, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain și Maroc, au format primele legături cu Israel de abia în 2020. Diplomații din Liga Arabă, împreună cu secretarul de stat american Anthony Blinken și cu ministrul de externe al Egiptului, și-au reiterat de asemenea sprijinul pentru o soluție pașnică a  conflictului israeliano-palestinian. Toți aceștia susțin crearea unui stat palestinian independent alături de Israel, soluție pe care prim-ministrul israelian Naftali Bennett a exclus-o.

 

Conform organismulului de supraveghere, nu s-au găsit deficiențe majore pe piața de comercializare a emisiilor de carbon din Uniunea Europeană, dar controale mai stricte ar putea îmbunătăți transparența și monitorizarea, relatează Euractiv. Sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) stabilește un preț pentru anumite sectoare, inclusiv pentru producătorii de energie și industriile cu emisii mari de dioxid de carbon, pentru a stimula reducerea acestora. Sistemul, alcătuit dintr-o piață primară de cote și o piață secundară formată în principal din instrumente derivate bazate pe cote, reprezintă un element central al planului european de reducere a emisiilor. Cu toate acestea, prețul carbonului a fost volatil în ultimele săptămâni. În februarie, prețul CO2 pe piața de carbon din UE a atins un nivel record de 98,49 EUR pe tonă, după ce a crescut cu aproximativ 150% în 2021. Apoi s-a prăbușit la începutul lunii martie la puțin sub 60 de euro, pe măsură ce războiul din Ucraina se desfășura. Pe măsură ce luna martie a avansat, s-a stabilizat apoi la aproximativ 75 EUR. Creșterea bruscă a prețului a determinat țări precum Polonia să ceară UE să restricționeze participarea speculatorilor financiari pe piață. Însă un raport al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), publicat luni, nu a constatat deficiențe majore pe piața carbonului.

 

Autoritățile germane evaluează posibilitatea de a pune sub urmărire penală persoanele care folosesc simbolul Z pentru a-și arăta sprijinul față de invazia Rusiei în Ucraina, conform Euronews. Ministerul de Interne al Germaniei a declarat că serviciile de securitate sunt la curent cu faptul că simbolul este folosit și la mitingurile din țară. Purtătorul de cuvânt Marek Wede a declarat că  “Atacul rusesc asupra Ucrainei este o crimă și oricine aprobă public acest război poate ajunge astfel să fie tras la răspundere, în mod penal”.

 

Membrii unei delegații indigene din Canada au avut prima lor întâlnire cu Papa Francisc în capitala Italiei, în cadrul unor discuții istorice privind rolul Bisericii Romano-Catolice în “școlile rezidențiale”, relatează Al Jazeera. Mitch Case, membru al consiliului provizoriu al Națiunii Metis din Ontario, i-a prezentat Papei mocasini roșii din piele de elan, cu mărgele colorate în stil Metis, în timpul întâlnirii lor private de luni. El a declarat că darul este simbolic, reprezentând faptul că biserica și poporul indigen merg împreună.

 

În cadrul unui studiu britanic de anvergură, medicamentul pe cale orală de la Pfizer (PFE.N), împotriva COVID-19, va fi evaluat ca potențial tratament pentru pacienții spitalizați cu această boală, conform Reuters. Cel mai mare studiu aleatoriu din lume privind potențialele medicamente pentru COVID-19, denumit studiul RECOVERY, va evalua Paxlovid în spitalele din Marea Britanie, care a aprobat deja medicamentul pentru tratamentul în stadii incipiente.”Paxlovid este un medicament antiviral oral promițător, dar nu știm dacă poate îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților cu forme grave de COVID-19″, a declarat Peter Horby, profesor la Universitatea din Oxford și co-investigator șef al studiului RECOVERY.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …