Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 27 martie în lume – Parlamentarii Ungariei au aprobat cererea Finlandei de a adera la NATO, Protestele împotriva guvernului Kenyan se intensifică, Experți în drepturile omului au descoperit comiterea de crime împotriva umanității pe teritoriul Libiei
Sursă foto: lo/jcg (AP, dpa, Reuters) via DW

A fost 27 martie în lume – Parlamentarii Ungariei au aprobat cererea Finlandei de a adera la NATO, Protestele împotriva guvernului Kenyan se intensifică, Experți în drepturile omului au descoperit comiterea de crime împotriva umanității pe teritoriul Libiei

Material realizat de Andra Așibreiner

Parlamentarii din Irak au adoptat amendamente controversate la legea electorală a statului, relatează Al Jazeera. Noua lege ar putea submina șansele partidelor mici și candidaților independenți de a câștiga mandate. Amendamentele măresc dimensiunea circumscripțiilor electorale, iar decizia de a le adopta este susținută de coaliția de partide majoritară din actualul parlament. Multiple partide politice și parlamentari independenți au respins amendamentele și au blocat votul pentru câteva săptămâni. Deputații independenți care s-au opus legii, au părăsit o sesiune anterioară de votare pentru adoptarea acesteia, ceea ce a dus la amânarea sesiunii din cauza lipsei de cvorum. Sute de protestatari s-au adunat în ultimele săptămâni pentru a-și exprima opoziția. 

 

Liderul opoziției din Kenya, Raila Odinga, declară că protestele împotriva guvernului președintelui William Ruto vor continua, informează Al Jazeera. În ciuda interdicției impuse de poliție, protestele în care se cere micșorarea costului vieții, conduse de Odinga, vor continua conform planului. Într-o postare pe Twitter, Odinga a anunțat că se vor organiza proteste în săptămâna ce urmează, l-a câteva ore după ce l-a acuzat pe vicepreședintele Rigathi Gachagua de „coordonarea unei campanii de haos” împotriva demonstrațiilor planificate. Săptămâna trecută, protestele din Nairobi și alte orașe au devenit violente, iar o persoană a fost ucisă. Poliția a arestat peste 200 de persoane printre care și parlamentari aparținând partidului condus de Odinga, One Kenya Coalition. 

 

Parlamentarii Ungariei au aprobat cererea Finlandei de a adera la NATO, relatează AP News. Măsura a fost adoptată cu 182 de voturi pentru și șase împotrivă. În timp ce aprobarea Ungariei a fost întâmpinată cu ușurare la Helsinki, punând astfel capăt lunilor de amânare. Aderarea Suediei la NATO a rămas neaprobată, membrii partidului de guvernare din Ungaria menționând că așteaptă ca oficialii de la Stockholm să clarifice dezacordurile persistente înainte de a merge la vot. Finlanda și Suedia au solicitat împreună aderarea la NATO în urma începerii războiului dintre Rusia și Ucraina din februarie 2022. Agnes Vadai, deputat al partidului de opoziție Coaliția Democrată din Ungaria, a declarat că partidul de guvernământ Fidesz a folosit „pretexte” pentru a amâna ratificarea pentru cele două țări și că noua stagnare ar putea împinge votul asupra aderării Suediei la începutul lunii aprilie sau chiar în luna mai. 

 

Experții în drepturile omului sprijiniți de Organizația Națiunilor Unite au declarat că există dovezi care susțin comiterea crimelor împotriva umanității asupra libienilor și migranților în Libia, informează AP News. Anchetatorii din subordinea Consiliului pentru Drepturile Omului susținut de ONU, au acuzat și Uniunea Europeană pentru că a trimis sprijin forțelor libiene despre care spun că au contribuit la crime împotriva migranților și libienilor și au cerut autorităților UE să își revizuiască politicile față de Libia. Descoperirile au fost consemnate într-un nou raport amplu care a fost bazat pe discuții cu sute de persoane, inclusiv migranți și martori. Acest raport a încheiat misiunea de a stabili faptele și de a investiga încălcările și abuzurile drepturilor omului în țara nord-africană. Anchetatorii au împărtășit concluziile cu Curtea Penală Internațională. 

 

Fostul președinte al Taiwanului, Ma Ying-Jeou a călătorit în China continentală declarând că speră să aducă pacea și să îmbunătățească relațiile, relatează Reuters. Fostul președinte Ma este singurul lider care a vizitat China de la revoluția comunistă din 1949. Călătoria a fost făcută în momentele de tensiune dintre Beijing și Taipei, China menținând presiunea militară și politică în încercarea impunerii suveranității chineze. „Pe lângă faptul că merg să aduc ofrande strămoșilor mei, voi lua, de asemenea, și studenți taiwanezi pentru a-i duce pe continent, sperând să îmbunătățesc atmosfera actuală de peste strâmtoare prin entuziasmul și interacțiunea tinerilor, astfel încât pacea să poată veni mai repede” a declarat Ma. Fostul lider nu are programată nicio întrevedere cu omologii săi chinezi, însă a declarat că va fi „la dispoziția gazdei sale”. Atât suporterii, cât și adversarii oficialului au fost prezenți la aeroport. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …