Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 26 iulie în lume – Polonia anunță că nu se lasă intimidată de „șantajul” UE, Kremlinul afirmă că noile sancțini ale SUA nu aduc beneficii relațiilor ruso-americane, iar Donald Trump interzice persoanele transgender în armata SUA
Chip Somodevilla / Getty Images file

A fost 26 iulie în lume – Polonia anunță că nu se lasă intimidată de „șantajul” UE, Kremlinul afirmă că noile sancțini ale SUA nu aduc beneficii relațiilor ruso-americane, iar Donald Trump interzice persoanele transgender în armata SUA

  1. Guvernul conservator al Poloniei a răspuns amenințărilor din partea Uniunii Europene în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor pentru inițiativa acestuia de a reforma sistemul judiciar, declarând că nu se va lăsa doborât de „șantaj,” relatează The Guardian. Guvernul Poloniei a propus o reformă a sistemului judiciar, ce ar implica ca guvernul să poată destitui din funcție judecătorii de la Curtea Supremă. Miercuri Uniunea Europeană a amenințat că va aplica imediat sancțiuni dure asupra Poloniei, dacă guvernul de dreapta va implementa reforma propusă. Cu toate acestea, primul vice-președinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a recunoscut că președintele Poloniei, Andrzej Duda, a încercat săptămâna aceasta să oprească inițiativa guvernului, exprimându-și dreptul de veto când reforma a fost supusă votării. Cele două proiecte de lege propuse ar fi implicat faptul că toți judecătorii de la Curtea Supremă trebuiau să-și dea demisia, pentru a fi înlocuiți cu alții numiți de ministrul justiției. De asemenea, ar fi oferită putere de veto membrilor numiți de guvern din Consiliul Național, instituția ce selectează candidații judiciari.
  2. Mii de persoane au fost evacuate după izbucnirea unui incendiu pe coasta mediteraneeană a Franței, informează The Guardian. Un incendiu provocat de temperaturile înalte a izbucnit pe coasta mediteraneeană a Franței, răspândindu-se până în apropiere de Corsica, Portugalia, Italia și Albania. Dezastrul a provocat evacuarea a 12.000 persoane. O parte dintre aceștia acum sunt adăpostiți în gimnazii, primării ale satelor și școli, în timp ce alții sunt înghesuiți pe plajele locale.
  3. Mariano Rajoy a devenit primul prim-ministru al Spaniei, ce a depus mărturie într-o curte de judecată pe marginea unui caz de crimă, potrivit The Guardian. Mariano Rajoy a negat miercuri în curtea de judecată că ar fi știut despre cazul de finanțare ilegală din cadrul partidului ce deține puterea în stat, Partidul Popular. Prim-ministrul Spaniei a oferit mărturie pentru cazul Gurtel în care 37 oameni de afaceri și politicieni au fost acuzați că ar fi implicați în scheme de comisionare ilegală. Lui Rajoy nu i-a fost adusă nicio acuzație în ceea ce privește acest caz, dar cazul Gurtel a atras atenția asupra lanțului de cazuri similare din ultimii ani din cadrul Partidului Popular, membrul al căruia este și prim-ministrul .
  4. Kremlinul a declarat că noile sancțiuni propuse să i se impunăa de la Washington nu aduc beneficii relațiilor dintre Rusia și SUA, conform The Guardian. Kremlinul a criticat noile sancțiuni propuse ca fiind un act extrem de neprietenos și trist pentru relațiile Rusia-SUA. Franța, Germania și UE de asemenea au criticat sancțiunile în contextul în care sunt preocupate că acestea ar putea afecta afacerile europene. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că va contracara imediat dacă sancțiunile afectează interesele economice ale Europei, spunând că ideologia „America prima nu poate însemna că interesele Europei ajung să rămână la final.” Juncker făcea referință la sloganul președintelui Donald Trump din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016. Camera Reprezentanților din SUA a votat pentru a impune Rusiei noi sancțiuni pentru presupusa sa implicare în ultimele alegerile prezidențiale din SUA, dar și pentru a-i limita puterea președintelui de a renunța la anumite prevederi din sancțiuni, obligându-l să obțină permisiunea legislativului înainte de a modifica sancțiunile.
  5. SUA a impus noi sancțiuni Venezuelei în speranță de a-l opri pe președinte acestuia Nicolás Maduro din inițiativa acestuia de a modifica constituția cu scopul de a obține mai multă putere, informează The Guardian. SUA a impus noi sancțiuni asupra a 13 oficiali venezueleni, iar liderii de opoziție au lansat un protest de 48 ore împotriva votului pentru schimbarea constituției astfel încât președintele să dețină mai multă putere în stat. Sancțiunile ce au fost anunțate miercuri afectează foști oficiali guvernamentali, ofițeri seniori de armată, și șefii de la compania de petrol a statului PDVSA pentru presupusul abuz a drepturilor omului, subminare a democrației și corupție. Sancțiunile de asemenea au fost parte a unui efort internațional de a depune presiune asupra lui Maduro să anuleze votarea de duminică.
  6. Australia a făcut apel către China pentru a face mai multe în ceea ce privește problema Coreii de Nord, conform Reuters. Ministrul de externe al Australiei, Julie Bishop, a făcut apel către China pentru a face mai multe în ceea ce privește amenințarea survenită din partea programului nuclear al Coreii de Nord. Coreea de Nord, care a amenințat anterior Australia că ar putea fi o țintă pentru rachetele sale nucleare, a realizat un test de rachetă cu rază intercontinentală în această lună, despre care experții spun că ar putea pentru prima dată transforma întreaga Alaska într-o țintă. Atât SUA, cât și Australia și-au exprimat nerăbdarea față de China în ceea ce privește Coreea de Nord.
  7. Poliția chineză a reținut 67 persoane în urma unui protest la Beijing, relatează Reuters. Poliția a reținut cele 67 persoane la Beijing sub pretextul că ar fi deranjat liniștea publică, după ce manifestanții s-au adunat pentru a organiza un protest rar la Beijing. Motivul protestului a fost faptul că guvernul ar fi atacat în mod incorect o organizație de caritate. Deși există multe proteste peste tot în China, pentru motive ce variază de la poluare până la corupție, manifestațiile de proporție sunt rare, mai ales în capitala Beijing, unde Partidul Comunist ce se află la guvernare pune accentul pe stabilitate mai presus de orice.
  8. Suedia a publicat date despre aproape toți cetățenii săi în 2015, ceea ce ar putea cauza căderea guvernului, potrivit The Independent. Scurgerea de date provocată de guvernul Suediei s-a întâmplat în 2015, dar a ieșit la suprafață abia acum, ceea ce ar putea duce la demiterea a mai mulți membri importanți ai guvernului. Acesta intenționa să restructureze o bază de date a Agenției de Transport, dar a făcut-o printr-o metodă ce a oferit accesul oricărui programator la informație despre orice persoană înregistrată în bazele de date ale guvernului. Opoziția intenționează să ceară demiterea miniștrilor de infrastructură, apărare și interne – Anna Johansson, Peter Hultqvist și Anders Ygeman, respectiv – pentru rolul jucat în scurgerea de date.
  9. Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că persoanelor travestite nu li se va permite să facă parte din armata SUA, informează The New York Times. Trump a făcut anunțul pe Twitter miercuri, declarând că forțele americane nu-și pot permite „costurile medicale uriașe și deranjurile” provocate de soldații travestiți. Președintele a susținut că ar fi consultat generalii și experții militari înainte de a lua o decizie, dar Jim Mattis, secretarul pentru apărare, a declarat că a fost anunțat cu o zi înainte de a fi făcut anunțul despre decizia președintelui.
  10. Curtea Supremă a Canadei a luat decizia de a opri căutarea de petrol și gaze naturale în teritoriul de nord Nunavut, în apropiere de comunitatea de persoane indigene de lângă râul Clyde, conform BBC. Decizia unanimă a Curții a susținut că statul canadian ar fi eșuat să consulte mica comunitate inuită despre impactul pe care testele seismice le-ar avea asupra sa. Curtea a auzit despre caz pentru prima dată în noiembrie 2016. Decizia de miercuri aduce mai multă lumină asupra datoriei guvernului federal de a consulta populația indigenă înainte de a lua decizii ce ar putea sa o afecteze.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …