Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 26 ianuarie în lume – UE anunță pregătirea unui parteneriat public-privat pentru prevenirea crizelor sanitare, fermierii indieni copleșesc forțele de ordine la protestul din New Delhi, iar inițiativa președintelui SUA de blocare a deportării imigranților a fost suspendată temporar
Fermierii indieni, care protestează de 4 luni împotriva unui nou pachet de legi ale agriculturii, au luat cu asalt unul dintre siturile istorice ale Indiei, Fortul Roșu, din New Dehli. Credit foto:REUTERS/Adnan Abidi

A fost 26 ianuarie în lume – UE anunță pregătirea unui parteneriat public-privat pentru prevenirea crizelor sanitare, fermierii indieni copleșesc forțele de ordine la protestul din New Delhi, iar inițiativa președintelui SUA de blocare a deportării imigranților a fost suspendată temporar

Material realizat de Oana Florea și Dora Timar

Uniunea Europeană are în vedere crearea unui plan pentru pregătire în cazul apariției unei noi crize de sănătate, printr-un parteneriat dintre sectoarele private și publice, conform Reuters. UE încearcă să combată pandemia care deja a ucis zeci de mii de persoane în statele membre și a condus la carantină în toate statele cauzând o criză economică. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat în cadrul întâlnirii virtuale a Forumului Economic Mondial că Uniunea Europeană își dorește să dezvolte un program pentru următoarea mare criză în sănătate, apelând la un parteneriat între sectoarele publice și private ale domeniului sănătății. Programul ar pregăti Uniunea Europeană pentru momentul în care o altă pandemie ar apărea pe teritoriu prin susținerea și dezvoltarea cunoștințelor științifice a agenților patogeni emergenți și cunoscuți, și prin dezvoltarea și producția de vaccinuri finanțate la scară largă pentru a combate o nouă criză. Proiectul ar fi desfășurat pe termen lung și ar aduce companii tehnologice de ultimă generație pentru investigațiile din sănătate, procesul urmând să fie monitorizat de Agențiile Europene de Medicină sau de Comisia Europeană.

Inițiativa președintelui Joe Biden de a amâna deportarea imigranților din țară pentru 100 de zile a fost blocată de judecătorul federal din Texas, Drew Tipton, conform Al Jazeera. Judecătorul districtual din Texas, Drew Tipton, împuternicit în poziția sa de către fostul președinte Donald Trump, a emis un ordin de restricție temporar pentru a bloca inițiativa națională de deportare pentru 14 zile. Drew Tipton a declarat că administrația Biden a eșuat în “oferirea unor justificări concrete, rezonabile pentru pauza de 100 de zile în deportare”. Procurorul General din Texas, Ken Paxton, a declara că statul se va confrunta cu “probleme ireparabile” dacă deportarea nu va continua, sub pretextul că prețurile pentru educație și sănătate vor crește atât timp cât imigranții veniți illegal în Texas vor continua să rămână în stat. Este de așteptat ca administrația Biden să facă apel la această decizie. Denise Bell, cercetătoare pentru refugiați și drepturile migranților la Amnesty International SUA, a criticat decizia judecătorului din Texas, declarând că “este un pas necesar și critic ca noua administrație să anuleze moștenirea devastatoare de politici xenofobe, rasiste și anti-imigrație a fostei administrații”.

Mii de fermieri indieni care protestau împotriva reformelor agricole propuse de guvern au ocupat o fortăreață istorică din New Delhi după ce au copleșit forțele de ordine, relatează Al Jazeera.  Sute de protestatari s-au abătut de la traseul aprobat de autorități  și s-au îndreptat spre clădirile guvernamentale din centrul orașului unde avea loc parada anuală a Zilei Republicii, folosind  macarale și tractoare pentru a dărâma blocajele rutiere. Aceștia au ocupat Fortul Roșu, un complex defensiv și un simbol al istoriei Indiei. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i forța pe protestatari să se întoarcă, iar conform unui martor, un protestatar a fost ucis, în timp ce 86 de ofițeri au fost răniți. Operatorul  de telefonie mobilă Vodafone Idea a declarat că  guvernul a ordonat blocarea serviciilor de internet în unele părți ale capitalei în încercarea de a preveni alte tulburări.  Fermierii, furioși din cauza legilor care par să îi sprijine pe marii cumpărători privați în detrimentul producătorilor locali, protestează de aproape de luni, reprezentând una dintre cele mai mari provocări pentru premierul indian Narendra Modi.   

Guvernul  francez  a amenințat că va  interzice  Generation Identity, un grup de extremă dreapta care încearcă să expulzeze musulmani și imigranții din Europa, potrivit Al Jazeera.  Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că este „indignat de eforturile activiștilor Generation Identity de a submina Republica” și a cerut personalului său să adune dovezile necesare.  Acesta a adăugat că dacă vor exista dovezi suficiente, nu va ezita să propună interzicerea grupării. Declarațiile sale au venit la câteva zile după ce 30 de membri ai grupării extremiste au organizat o „operațiune de supraveghere pentru apărarea Europei” la  granița dintre Franța și Spania, acțiunea nefiind prima de acest gen.  Mai mulți politicieni francezi sunt de acord cu interzicerea Generation Identity, inclusiv Carole Delga, președintele socialist al regiunii Occitanie, care a declarat că acest „grup violent și periculos de extremă dreapta” trebuie dizolvat. Grupurile anti-rasism au salutat poziția ministrului de interne, iar Nicolas Nef Naf, avocatul SOS Racisme, a declarat că este încântat de faptul că ministrul de interne ia în considerare dizolvarea grupării extremiste  care „nu are ce căuta în democrația noastră”.

Iranul a aprobat vaccinul rus, Sputnik V, și intenționează importul și producția acestuia, informează Al Jazeera.  Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat că vaccinul a fost aprobat și autorizat de autoritățile sanitare iraniene fiind un instrument în lupta împotriva răspândirii virusului care a afectat grav țara. Acesta a adăugat că speră ca în viitorul apropiat Iranul va putea să cumpere vaccinul și să înceapă producția comună cu Rusia. Iranul a informat anterior că va folosi doar vaccinurile fabricate de Rusia, India sau China, depunând  totodată eforturi pentru a produce un vaccin propriu. La începutul acestei luni, liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis guvernului să importe vaccinuri din Statele Unite și Regatul Unit, despre care a afirmat, fără dovezi, că încearcă să răspândească virusul în alte țări. Twitter a eliminat postările de pe contul lui Khamenei care susțineau că vaccinurile din SUA și Marea Britanie sunt „complet nedemne de încredere”, afirmând că acestea încalcă politica platformei privind dezinformarea. 

Liderul opoziției din Uganda, Bobi Wine a fost eliberat din arestul la domiciliu și a acuzat forțele de securitate că i-au umilit familia și personalul, relatează Reuters. În urma presiunii din partea Statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale, soldații și poliția au primit ordinul judecătoresc de a părăsi locuința lui Wine. Acesta a declarat că nu a avut acces la hrană pe perioada arestului, locuința sa fiind transformată într-o garnizoană. Mai mult de atât, Wine a adăugat că soția sa a fost agresată de soldați, în timp ce grădinarul a fost bătut. Guvernul a informat că forțele de securitate s-au aflat la locuința lui Wine pentru a-i asigura protecția, iar poliția a declarat că mâncarea a fost livrată zilnic de un curier. Totodată, armata a negat faptul că soția lui Wine a fost agresată, dar nu a răspuns la acuzațiile cu privire la violențele împotriva grădinarului.

Ministrul Sănătății din Brazilia se află sub anchetă din cauza crizei de sănătate din regiunea Amazonas, relatează CNN. O judecătorie din Brazilia a aprobat investigarea lui Eduardo Pazuello, ministrul sănătății din Brazilia, pentru abordarea crizei COVID-19, după ce lipsa de oxigen a prăbușit sistemul de sănătate în capitala Manaus a statului Amazonas. Deși au existat numeroase cereri de oxigen pentru acea zonă, Pazuello a întârziat trimiterea utilităților necesare. Atât ministrul sănătății cât și alți oficiali federali au apărat reacția guvernului asupra amenințării crizei din Manaus, declarând că situația s-a petrecut foarte rapid și că există un număr mare de probleme în sistemul sănătății din acea zonă, cum ar fi probleme de oxigen, lipsa specialiștilor și numărul mic de paturi în spital. Totuși, acesta a fost criticat pe parcursul pandemiei de către oficiali din Brazilia, inclusiv de către președintele Casei Reprezentanților din țară care a declarat într-o conferință de presă că ministrul sănătății a “comis o infractiune” prin promovarea unor tratamente ineficiente pentru virus în vizita sa în orașul Manaus, și prin eșecul de a obține mai devreme vaccinuri pentru cetățenii din Brazilia.

Poliția din Tunisia a utilizat tunuri cu apă asupra sutelor de protestatari care au mărșăluit spre parlament, informează Al Jazeera. Sutele de protestatari au început acum aproape o săptămână demonstrațiile cauzate de inegalitate și abuzului poliției.  Revoltele din Tunisia au fost declanșate luna aceasta după celebrarea aniversării revoluției din Tunisia din anul 2011 care a condus la producerea mișcărilor de protest sub numele de Primăvara Arabă și a introdus democrația în țară. Motivele adiționale creării protestelor împotriva conducătorilor au fost stagnarea politică și regresul economic din ultimul an, în contextul pandemic. Protestele s-au îndreptat spre parlamentul țării, unde prim-ministrul a propus un nou guvern, decizie respinsă de către președintele Kais Saied, care a etichetat-o ca fiind neconstituțională. Forțele de ordine din Tunisia au utilizat tunuri cu apă pentru a împiedica protestatarii să ajungă în parlament. Sute de părinți din capitala Tunisiei au acuzat autoritățile pentru arestarea arbitrară a tinerilor,, grupările pentru promovarea drepturilor civile declarând că cel puțin 1000 de persoane au fost arestate.

Reprezentanții Casei Albe au declarat că președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden consideră că planul pentru conducta Nord Stream 2 este o “afacere proastă” pentru Europa, relatează Reuters. Administrația președintelui Joe Biden va revizui măsurile luate până acum în cadrul proiectului, inclusiv un proiect de lege care a fost adoptat în cadrul administrației fostului președinte Donald Trump. Proiectul Nord Stream 2 este demarat de către Gazprom, o întreprindere energetică rusă deținută de stat, pentru a crea conducta într-un parteneriat cu statul german. Atât Rusia, cât și Germania au declarat conducta ca fiind un simplu proiect comercial. Inclusiv administrația fostului președinte Barack Obama s-a opus proiectului pentru faptul că acesta ar consolida influența președintelui rus Vladimir Putin asupra economiei și politicii din Europa în timpul iernii pe baza disputelor pentru prețul gazelor, cum s-a întâmplat în Ucraina și unele părți din Europa în trecut. Departamentul de stat va crea un raport pentru Congresul din SUA în vederea alcătuirii unei liste de companii care ajută Gazprom să finalizeze proiectul, ceea ce ar adăuga presiune asupra firmelor în a renunța, cum unele dintre ele deja au făcut, ca Zurich Insurance Group.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 feburarie în lume – Liderul opoziției georgiene este arestat, Marea Britanie acceptă amânarea ratificării tratatului Brexit de către UE, iar Iranul anunță interzicerea accesului la transmisia video de la siturile sale nucleare

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Miruna Toma Liderul opoziției din Georgia, Nika Melia, a …