Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 25 octombrie în lume – Minerii din Africa de Sud au fost ținuți ostatici pe fondul unei dispute sindicale, discuțiile între prim-ministrul Armeniei și președintele Azerbaidjanului au fost anulate, iar peste 40 de lideri și miniștri din țările partenere ale UE s-au reunit la Bruxelles
Sursă foto: Office of the Governor of California via AP

A fost 25 octombrie în lume – Minerii din Africa de Sud au fost ținuți ostatici pe fondul unei dispute sindicale, discuțiile între prim-ministrul Armeniei și președintele Azerbaidjanului au fost anulate, iar peste 40 de lideri și miniștri din țările partenere ale UE s-au reunit la Bruxelles

Material realizat de Anca Teodora, Mara Cioroianu și Robert Olteanu

Administrația din Hong Kong a decis să introducă o nouă lege privind securitatea națională, menționează Al Jazeera. Liderul din Hong Kong, John Lee, a declarat că teritoriul chinez își va depune propria lege privind securitatea națională în 2024, la patru ani după ce administrația Beijingului a impus o legislație cuprinzătoare despre care criticii spun că a „distrus” și ,,limitat’’ libertățile. Legea chineză a fost introdusă după ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă la proteste, dorind democrație și libertate politică. Legea de securitate națională de la Beijing a dus la limitarea criticilor, exilarea politicienilor și a activiștilor pro-democrație și închiderea organizațiilor societății civile și a mass-media critice din Hong Kong. Aceasta a ocolit legislatura locală și a făcut ca actele precum secesiune, subversive, terorism și coluziune cu forțele străine.

Curtea Supremă din Japonia a anulat legea privind schimbarea chirurgicală pentru schimbarea genului, conform Deutsche Welle. Instanța judecătorească supremă a decis că o lege care impune persoanelor transgender să fie supuse unei intervenții chirurgicale pentru a li se recunoaște oficial sexul încalcă constituția. Până în prezent, peste 10.000 de persoane au suferit intervenții chirurgicale pentru a-și schimba genul oficial, conform legii din 2003. Legea japoneză prevedea că persoanele transgender trebuie să fie diagnosticate cu tulburare de identitate de gen înainte de a li se extirpa organele de reproducere, făcându-le astfel sterile. Japonia a rămas în urma altor economii dezvoltate în ceea ce privește drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ , fiind singurul membru din Grupul celor Șapte care nu permite căsătoriile între persoanele de același sex.

Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, a interzis o organizație studențească pro-palestiniană, conform Al Jazeera. Organizația a fost interzisă din campusurile studențești, pe măsură ce tensiunile se intensifică în Statele Unite ale Americii cu privire la conflictul Israel-Gaza. Gruparea „Students for Justice in Palestine” ar fi fost interzisă din cauza susținerii grupărilor teroriste. Mișcarea lui DeSantis a primit reacții din partea membrilor grupării, susținând că acesta continuă a nu respecta valorile americane, precum libertatea de exprimare. Florida este primul stat al Statelor Unite ale Americii care a interzis această grupare, acuzând că ar sprijini acțiunile Hamasului.

Peste 40 de lideri și miniștri din țările partenere ale UE s-au reunit la Bruxelles pentru a semna acorduri cu privire la energia verde, conform Euronews. Noile inițiative au fost prezentate în timpul summitului de două zile găzduit de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a anunțat o serie de noi acorduri de investiții ca parte a unui forum de două zile despre inițiativa Global Gateway, planul de parteneriat pentru infrastructură al blocului, menit să rivalizeze cu inițiativa Chinei, Belt and Road. Noile inițiative ale Uniunii Europene includ acorduri cu Republica Democrată Congo și Zambia privind materiile prime esențiale și cu Namibia privind hidrogenul verde, precum șu cooperarea în materie de energie curată cu Bangladesh și Vietnam. Criticii inițiativei chineze susțin că aceasta urmărește o politică de “diplomație a capcanei datoriilor”, punând presiune asupra țărilor în curs de dezvoltare și crescând dependența lor strategică față de China.

Guvernul rus a declarat printr-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că administrația ucraineană s-ar pregăti să folosească o bombă din material radioactiv pe propriul său teritoriu, menționează Al Jazeera. Cu toate acestea, oficialii occidentali și ucraineni au respins această afirmație, considerând-o pretext pentru escaladarea războiului ruso-ucrainian. Reprezentanții Franței, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii din Consiliul de Securitate ONU au considerat că declarația oficialilor ruși este complet falsă, iar administrația de la Washington a avertizat în continuare că orice amenințare cu materiale radioactive va fi pedepsită sever. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a solicitat Moscovei să adopte aceeași transparență în legătură cu acest subiect. În timp ce președintele rus, Vladimir Putin, nu a comentat public acuzațiile privind bomba murdară, el a subliniat necesitatea coordonării sporite în cadrul operațiunilor militare speciale. Această dezvoltare ridică în continuare tensiunile în regiune și creează preocupări privind evoluția conflictului între cele două țări.

Gavin Newsom, guvernatorul statului California, s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping, la Beijing, conform NBC News. Cei doi s-au întâlnit în cadrul unei vizite ce are ca scop promovarea cooperării pe plan climatic dintre cele două state. Guvernatorul democratic se află în China într-o vizită de o săptămână, menită să aprofundeze relațiile statului său cu China, sperând de asemenea că aceasta va încuraja o colaborare mai amplă la nivel național. Newson a evidențiat faptul că cele două țări reprezintă mai mult de 40% din emisiile de carbon la nivel mondial. În timpul întâlnirii lor, Președintele Xi a exprimat speranța că vizita lui Newsom “va spori înțelegerea reciprocă între cele două părți.” Această întâlnire a avut loc în contextul în care ministrul chinez de externe, Wang Yi, se pregătește să plece joi la Washington pentru discuții cu secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Discuțiile ce urmau să aibă loc între prim-ministrul Armeniei și președintele Azerbaidjanului au fost anulate, conform Al Jazeera. Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei și Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului, urmau să se întâlnească cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la sfârșitul lui Octombrie. Cele două țări au declarat că sunt dispuse să semneze un tratat pentru a pune capăt deceniilor de conflict din regiunea Nagorno-Karabah. Ararat Mirzoyan, ministrul de externe al Armeniei, a declarat într-o conferință de presă că Azerbaidjan s-a retras din cadrul întâlnirii. Reprezentatul special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud, Toivo Klaar, a confirmat anularea și a declarat că Uniunea Europeană lucrează pentru a găsi o nouă dată pentru întâlnire.

Partidul Republican din Statele Unite ale Americii l-a nominalizat pe reprezentantul din Louisiana, Mike Johnson, să conducă Camera Reprezentanților, informează BBC. Johnson a fost al patrulea nominalizat după ce alți trei nu au reușit să câștige suficient sprijin din partea colegilor și al doilea nominalizat al zilei, după Tom Emmer, care s-a retras din cauza opoziției. De când Kevin McCarthy, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, a fost înlăturat pe 3 octombrie, nu s-au mai putut adopta proiecte de lege. Mike Johnson ar avea nevoie de o majoritate simplă în Cameră pentru a câștiga poziția, adică cel puțin 217 voturi. În runda precedentă de vot, Johnson a obținut 128 de voturi, în timp ce congresmenul Byron Donald a ajuns pe locul al doilea cu doar 29.

Minerii din Africa de Sud au fost ținuți ostatici pe fondul unei dispute sindicale, conform Al Jazeera. Un sindicat a susținut că minerii au fost ținuți ostatici, în timp ce un altul a declarat că organizau un protest de „ședință”. Astfel, peste 100 de mineri care au stat în subteran de aproape trei zile pe fondul conflictului dintre sindicatele rivale din Africa de Sud au revenit la suprafață. Uniunea Națională a Minerilor (UNM). UNM, singurul sindicat oficial recunoscut, a declarat că este umbrit de Asociația Minerilor și Sindicatul Construcțiilor (AMCU). UNM a fost fondat în 1982 de către președintele țării Cyril Ramaphosa, un fost sindicalist, acesta rămâne cel mai mare sindicat al minelor din țară. AMCU a fost înființată în 1998 ca o facțiune separatistă a UNM, înregistrată oficial ca sindicat în 2001.

Armata ucraineană a început evacuarea forțată a populației din zona conflictului, informează BBC. Aproximativ 1000 de au început procedurile de evacuarea din zonele de conflict armat de pe teritoriul ucrainean. Toate persoanele sub 18 ani trebuie să fie însoțite de părinți sau de un tutore legal. Purtătorul de cuvânt al administrației din Kherson, Oleksandr Tolokonnikov, a transmis că multe familii sunt reticente în privința evacuărilor. Viceprim-ministra ucraineană, Iryna Vereshchuk, a transmis familiilor aflate în apropierea frontului că „dacă sunteți avertizați cu privire la evacuare, vă rog să nu amânați, adunați ce vă este necesar, luați-vă actele și plecați. Ordinul de evacuare a fost transmis către 31 de comune din regiunile Donețk și Kherson și vine în contextul intensificărilor atacurilor venite din partea armatei ruse.

Un nou studiu sugerează că sentimentele rasiste împotriva persoanelor de culoare au crescut în ultimii ani în Europa, relatează Deutsche Welle. Conform unui raport înaintat de  Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) prezintă faptul că cel puțin o treime din persoanele de culoare din UE s-au simțit discriminate în ultimele 12 luni, cu aproximativ 10% mai multe comparativ cu ultimul studiu asemănător realizat, acum șase ani. În Germania și Austria creșterile au fost cu mult mai mari, 64% din respondenți au considerat că au fost discriminați cel puțin o dată în ultimele 12 luni, cu  33% mai mult comparativ cu ultimul studiu. În plus, în cadrul sondajului respondenții fost întrebați dacă s-au considerat discriminați în ultimii 5 ani, răspunsurile fiind pozitive în procent de 45%, în toate țările ce au participat la studiu și 76% pozitive în Germania. Studiul a fost efectuat pe emigranții de culoare la prima sau a doua generație și a fost desfășurat în douăsprezece state ale UE.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 30 aprilie în lume – Prim-ministrul Israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că va demara o ofensivă în Rafah, Comisia Europeană a dat în judecată compania Meta într-un proces de dezinformare, Departamentul de Justiție a propus trecerea consumului marijuana într-o categorie infracțională mai puțin gravă

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru Prim-ministrul Israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că …