Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 23 septembrie în lume – Guvernul britanic anunță noi măsuri pentru reducerea taxelor, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a indicat că în Ucraina au fost comise crime împotriva umanității, iar Administrația Biden a anunțat o relaxare a sancțiunilor asupra serviciilor de internet din Iran

A fost 23 septembrie în lume – Guvernul britanic anunță noi măsuri pentru reducerea taxelor, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a indicat că în Ucraina au fost comise crime împotriva umanității, iar Administrația Biden a anunțat o relaxare a sancțiunilor asupra serviciilor de internet din Iran

Material realizat de Maria Pițigoi
Comisia specială a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a concluzionat că în cadrul conflictului din Ucraina au fost comise crime de război, potrivit El País.
Anchetatorii comisiei au vizitat 27 de orașe și așezări, precum și morminte și centre de detenție și tortură din patru regiuni – Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy, iar concluziile lor se bazează pe interviuri cu peste 150 de victime și martori. Au fost documentate cazuri în care copiii au fost „violați, torturați și reținuți ilegal”, unii dintre ei fiind chiar uciși de soldații ruși. Au existat cazuri de violență sexuală și de gen a soldaților lui Vladimir Putin împotriva victimelor „între patru și 82 de ani” și, în unele cazuri, rudele victimelor au fost obligate să privească cum acestea erau maltratate sau torturate. Erik Mose, președintele comisiei, a subliniat, de asemenea, utilizarea repetată a unor dispozitive explozive în zone civile, care au afectat școli, reședințe, spitale și alte forme de infrastructură. Aceste atacuri au ucis aproximativ 6.000 de civili în șapte luni de conflict, potrivit biroului ONU pentru Drepturile Omului. „O parte din atacurile pe care le-am investigat au fost lansate fără a face distincția între civili și combatanți”, a declarat Mose.

Guvernul britanic a anunțat adoptarea unui nou pachet de măsuri radicale de reduceri de taxe, informează Al Jazeera. Măsurile, prin intermediul cărora se urmărește reducerea taxelor casnice, a facturilor la energie, precum și stimularea creșterii economice, constituie cea mai semnificativă reducere a impozitelor de după anul 1972. Printre acțiunile care urmează să fie întreprinse se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%, în timp ce cota de bază pentru impozitul pe venit va fi redusă la 19% începând din luna aprilie 2023. Totodată, va fi adoptată și reducerea taxei de timbru la achiziţionarea unei locuinţe pentru ca familiile să îşi permită să cumpere o casă. La scurt timp după anunțarea acestui plan, lira sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani în raport cu dolarul, cotația acțiunilor companiilor britanice a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, iar mai mulți lideri din regiunile decentrate ale Regatului Unit au criticat planurile de reducere a impozitelor.

Administrația Biden a anunțat o relaxare a sancțiunilor asupra serviciilor de internet din Iran, menționând că mișcarea urmărește „sprijinirea liberului flux de informații” pentru iranieni pe fondul izbucnirii protestelor antiguvernamentale, relatează Al Jazeera. Oficiali ai Departamentului de Trezorerie al SUA au declarat că decizia vine ca răspuns la faptul că autoritățile iraniene au oprit accesul la internet în țară pentru a perturba demonstrațiile și a împiedica lumea „să urmărească represiunea violentă împotriva protestatarilor pașnici”. Tulburările care se desfășoară în Iran au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în urma arestării ei pentru „ținută nepotrivită”, săptămâna trecută. Poliția iraniană a negat că Amini ar fi fost bătută în arest, fapt care ar fi condus ulterior la moartea tinerei, dar cazul ei a stârnit demonstrații în toată țara, atrăgând critici din partea liderilor occidentali împotriva oficialilor iranieni.

 

Secretarul de stat american, Antony Blinken, și omologul chinez, Wang Yi, au discutat despre necesitatea menținerii unor linii deschise de comunicare între cele două țări, informează Deutsche Welle. Întâlnirea a avut loc la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a declarat că forțele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. Pe de altă parte, liderii de la Beijing, care susțin că Taiwanul este teritoriu chinez, au declarat la începutul acestei săptămâni că resping cu fermitate remarcile lui Biden. Înainte de a se întâlni cu Wang, Blinken a participat la o reuniune cu omologii săi din Australia, Japonia și India, lideri din așa-numitul grup Quad, care în ultimii ani s-a întâlnit mai des pentru a aborda probleme de securitate în regiunea indo-pacifică. Blinken a subliniat că menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan este esențială pentru securitatea regională și globală.

Uciderea unei femei din Coreea de Sud care fusese urmărită de presupusul ei ucigaș timp de ani de zile a stârnit indignare la nivelul populației, care solicită modificarea legii pentru a proteja mai bine femeile, potrivit BBC. Femeia a fost ucisă într-o baie de la stația de metrou unde lucra la începutul acestei luni, cu o zi înainte ca presupusul ei atacator să fie condamnat pentru că o urmărea. În afara toaletei a fost așezată o placă pe care este scris „Seoulul prietenos cu femeile”, iar în jurul său oamenii continuă să lase bilețele cu mesaje prin care își exprimă furia, teama și tristețea. Până anul trecut, urmărirea era catalogată drept contravenție, pedepsită doar cu o mică amendă. O lege împotriva urmăririi a fost în cele din urmă adoptată în octombrie, dar mulți cetățeni susțin că este ineficientă și că nu protejează victimele. Datele de la Agenția Națională de Poliție din Coreea de Sud arată că, de la intrarea în vigoare a legii privind urmărirea, anul trecut, au fost efectuate 7.152 de arestări pentru urmărire, dar doar 5% dintre suspecți au fost reținuți. În cazurile în care poliția s-a adresat instanțelor de judecată pentru a reține suspectul, una din trei cereri au fost respinse.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …