Home / Slideshow / A fost 22 noiembrie în lume – Oficialii din Coreea de Nord au declarat succesul lansării unui satelit militar, Autoritățile SUA și Canadei au închis toate punctele de frontieră dintre state, iar UE s-a oprit din a face reclame pe platforma X
Sursă foto: Foreign Policy

A fost 22 noiembrie în lume – Oficialii din Coreea de Nord au declarat succesul lansării unui satelit militar, Autoritățile SUA și Canadei au închis toate punctele de frontieră dintre state, iar UE s-a oprit din a face reclame pe platforma X

Material realizat de Mara Cioroianu, Robert Olteanu și Anastasia Dumitrela Tabacaru

Reprezentanții Programului Mondial Alimentar (WFP) au declarat că pregătesc oprirea ajutorului umanitar pentru Ciad, relatează The Guardian. Oficialii WFP au anunțat că din cauza creșterii cerinței de ajutor umanitar la nivel global și a lipsei de fonduri, ajutorul alimentar pentru persoanele din Ciad va fi oprit din luna ianuarie. În prezent autoritățile din Ciad se confruntă cu o criză umanitară generată de valul de refugiați din Sudan. Se aproximează că aproape jumătate de milion de sudanezi au trecut granița din Sudan în Ciad din aprilie 2023 până în prezent. Agenții WFP au declarat că ar fi necesar un buget de 185 de milioane de dolari pentru următoarele șase luni pentru a păstra funcțional ajutorul alimentar din Ciad. În 2022 peste 400 de milioane de oameni în întreaga lume au avut nevoie de asistență umanitară, o creștere cu aproape o treime față de anul precedent.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de modificare a tratatelor Uniunii Europene (UE), informează Euractiv. Propunerea a trecut de votul Parlamentului European cu o majoritate simplă, generând diferențe de opinie la nivelul grupurilor parlamentare. Votul simbolic pune pe agenda europeană posibilitatea schimbării tratatelor, care au rămas nemodificate încă din 2009 cu Tratatul de la Lisabona. Printre cele mai importante aspecte votate pentru a fi modificate în actualele tratate se numără eliminarea votului unanim din Consiliul UE, puteri sporite pentru Parlament și competențe extinse ale UE în domenii precum sănătatea și educația. Parlamentul va transmite o notificare către președinția Spaniei, care va discuta cu Consiliul UE posibilitatea votului Consiliul pentru deschiderea negocierilor la următorul summit din decembrie. Modificarea tratatelor este considerată o etapă importantă în procesul de aderare al Ucrainei și Moldovei.

Fostul directorul executiv OpenAI, Sam Altman, s-a reîntors la conducerea companiei după ce a fost concediat în urmă cu câteva zile, conform BBC. În urmă cu o săptămână, consiliul administrativ al companiei a decis înlăturarea lui Altman ceea ce a generat un haos general în interiorul companiei și industria de tehnologie. Ulterior lui Altman i-a fost propus un job la compania Microsoft, unul dintre principalii acționari OpenAI. Cu toate acestea, în urma presiunii generată de  investitori și angajați, Altman a fost invitat înapoi la conducerea companiei, după cum acesta a confirmat pe rețeaua de socializare X, fostul Twitter. Acordul de principiu implică și formarea unui nou consiliu de administrație, decizie care a fost susținută și de directorul executiv Microsoft, Satya Nadella. Numeroși actori importanți din industria de tehnologie au aplaudat pe rețele de socializare decizia lui Altman de a reveni la conducere companiei.

Oficialii israelieni și Hamas au convenit asupra unui acord de încetare a focului pentru cel puțin patru zile, informează Reuters. Acordul implică de asemenea un schimb de prizonieri între guvernul Israelului și conducerea Hamas. Astfel, vor fi eliberați cel puțin 50 de ostatici israelieni răpiți de militanții Hamas în urma atacului de la 7 octombrie, î, schimbul a cel puțin 150 de palestinieni arestați în Israel. Negocierea a fost mediată de reprezentanți din Qatar și este privită la nivel internațional ca un semn de progres în rezolvarea disputei. Guvernul israelian a adăugat că ar putea extinde acordul de încetare a focului dacă mai mulți prizonieri vor fi eliberați. De la declanșarea conflictului, peste 14000 de oameni, dintre care aproximativ 40% copii, au fost ucise în Gaza, conform rapoartelor medicale oficiale din teritoriu.

Autoritățile din China au extins campania de închidere de moschei în regiunea Xinjiang, relatează France 24. Conform unui raport al unui observator pentru drepturile omului, autoritățile chineze au închis numeroase moschei din nordul regiunii Ningxia, populată majoritar de musulmani. Autoritățile locale au eliminat elemente de arhitectură din moschei, precum cupole și minarete, „pentru a le face să pară mai chinezești” și . Campania de „sinicizare”, numită de președintele Xi Jinping în 2016,  face parte din efortul partidului de a întări controlul asupra religiei și a reduce riscul de posibile contestări ale puterii centrale. În numeroase alte regiuni, precum Gansu sau Yunnan, au fost înregistrate lucrări asupra moscheilor care au dus la modificarea acestora sau chiar închiderea definitivă. Ministrul afacerilor externe nu a oferit un răspuns la întrebările despre raportul respectiv și a politicii oficiale față de minoritatea musulmană.

Curtea juridică a acordat cauțiune fostului șef al băncii centrale nigeriene care se confruntă cu acuzații de fraudă, conform  Al Jazeera. Godwin Emefiele, care a fost arestat de serviciile de securitate în iunie, a pledat nevinovat în acuzațiile aduse. Un tribunal nigerian l-a eliberat pe cauțiune pe fostul guvernator al băncii centrale Godwin Emefiele, căruia i s-au adus șase acuzații de fraudă și corupție. I s-a acordat miercuri o cauțiune de către judecătorul Hamza Muazu, sub rezerva unei obligațiuni de 300 de milioane de naira (aproximativ 333.000 de dolari) și a două garanții cu proprietăți în cartierul luxos Maitama din capitala țării Abuja.

UE s-a oprit din a face reclame pe platforma X din cauza discursului instigator la ură, iar amenzile ar putea urma anul viitor, potrivit CNN. Comisia Europeană, brațul executiv al blocului instituțional european, ar putea impune fostei platforme Twitter o amendă de peste 100 de milioane de dolari dacă se constată că aceasta a încălcat noile reguli ale UE care vizează media digitală. „Am observat o creștere alarmantă a dezinformării și a discursurilor instigatoare la ură pe mai multe platforme de socializare în ultimele săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke. Acesta a spus că instituțiile UE sunt sfătuite de către Comisia Europeană „să se abțină de la publicitate” pe platformele unde este prezent un astfel de conținut.

Autoritățile ruse au impus noi măsuri împotriva avorturilor cu scopul de a reprima criza demografică, relatează BBC News. Oficialii ruși au implementat mai multe măsuri în vederea diminuării numărului de avorturi, pentru a crește rata natalității care a avut de suferit în urma unei crize demografice care s-a manifestat pentru o lungă perioadă. Măsurile luate prevedeau o infracțiune încercarea de a convinge o femeie să facă avort și efectuarea avorturilor de către clinice private. Un rol important în acest demers l-a avut Biserica Ortodoxă Rusă, iar liderul său, patriarhul Kiril a declarat că avortul este o tragedie pentru o femeie și pentru cei apropiați ei. Grupul ”Mișcarea feministă Urali” a susținut mai multe proteste la scară mică în favoarea dreptului la avort.  Mai mult, acest grup feminist a afirmat că măsurile implementate au pus viața femeilor în pericol, deoarece rata avorturilor ilegale va crește dramatic.

Oficialii finlandezi au decis să închidă trei dintre punctele de frontieră comune cu Rusia din cauza încurajării refugiaților de către autoritățile de la Moscova de a intra în țară, informează The Guardian. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a anunțat închiderea tuturor granițelor cu Rusia, cu excepția uneia din nordul țării, de la Raja-Josseppi ca măsură de prevenție față de planul Rusiei de a trimite refugiați în țară. Oficialii din Helsinki, capitala Finlandei, au acuzat autoritățile ruse că au demarat acest proces de ghidare a refugiaților ca un act de răzbunare pentru cooperarea Finlandei cu partea estică a lumii și pentru aderarea țării la NATO de la începutul anului. Un proces asemănător a avut loc la granița Estoniei, oficialii acesteia acuzând guvernarea Rusiei că ar fi demarat o operațiune ”hibridă de atac” pentru a perturba populația statului.

Autoritățile SUA și Canadei au închis toate punctele de frontieră dintre state, din cauza unui vehicul care a explodat, conform Reuters. Un vehicul a explodat pe Podul Curcubeu care leagă Statele Unite ale Americii de Canada, zonă renumită pentru Cascada Niagara, fapt care a determinat autoritățile celor doua state să închidă toate cele patru puncte de frontieră care făceau legătura între state pe termen nelimitat. Guvernatorul New York-ului a declarat că Biroul Federal de Investigații (FBI) a început să investigheze incidentul pentru a elimina posibilitatea unui atac terorist, acea zona fiind una dintre cele mai aglomerate din lume. Biroul guvernatorului a afirmat și că măsurile de securitate au fost intensificate la aeroporturile și căile ferate din regiunea administrată de Autoritatea de Tranzit Niagara-Frontier.

Autoritățile din India au depus eforturi considerabile pentru a ajunge la muncitorii blocați într-un tunel parțial prăbușit din Himalaya, conform CNN. Astfel, în statul Uttarakhand, din nordul Indiei, 41 de muncitori au rămas prinși după ce o parte a unui tunel a cedat, declanșând o misiune frenetică de salvare.  În cadrul operațiunii de salvare, autoritățile au folosit utilaje grele pentru a fora cu succes două treimi din drum prin moloz pentru a ajunge la muncitorii care au rămas blocați de mai bine de o săptămână, potrivit autorităților. Autoritățile au luat inițiativă la scurt timp după prăbușire și s-au angajat într-o misiune de a-i scoate în siguranță, ajutați de poliția locală, Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor din India și Fondul de Răspuns la Dezastre de Stat. În ceea ce a fost descris drept „primul succes” al operațiunii, salvatorii au reușit să introducă o țeavă de 53 de metri (174 de picioare) prin moloz luni seara, permițându-le să livreze prima lor masă caldă, apă, medicamente și oxigen muncitorilor prinși. Uttarakhand, un stat muntos și pitoresc de la granița Indiei cu China, este adesea denumit „Devbhumi” sau „Țara zeilor” datorită moștenirii sale culturale bogate și abundenței de situri religioase hinduse.

Oficialii din Coreea de Nord au declarat succesul lansării unui satelit militar de urmărire, după două eșecuri anterioare, relatează France24. Agenția de știri de stat KCNA a informat că o rachetă care transporta satelitul a fost lansată din provincia Phyongan de Nord și a urmat traseul desemnat, punând cu precizie satelitul spion ”Malligyong-1” pe orbita sa. Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un, a fost prezent la lansare și a felicitat tehnicienii și oamenii de știință care au făcut posibilă această operațiune. Conducătorii Statelor Unite ale Americii au condamnat lansarea ca fiind o încălcare importantă a rezoluțiilor ONU și au afirmat că această acțiune poate conduce la destabilizarea regiunii. Și oficialii statului Coreea de Sud au reacționat negativ față de această operațiune de spionaj și au declarat că vor relua operațiunile de supraveghere de-a lungul graniței țării cu Coreea de Nord.

Guvernul elvețian a anunțat introducerea unei legislații cu privire la stoparea activităților de sprijin pentru Hamas din țară, relatează Al Jazeera. Consiliul Federal al Elveției a declarat că va pune în vigoare o lege care să interzică orice activitate de susținere a Hamasului, dar și semne de sprijin pentru comunitatea respectivă. Oficialii elvețieni au motivat această decizie ca fiind cel mai potrivit lucru pe care îl pot face cu privire la situația din Orientul Mijlociu, care a început o dată cu invadarea Israelului de către Palestinieni. Mai mult, guvernul elvețian a afirmat că actul carea a fost promis să fie aplicat până în luna februarie va oferi autorităților federale instrumentele necesare pentru a pedepsi orice manifestare de susținere și sprijin pentru Hamas.

Sondajele de opinie au arătat că voturile cetățenilor olandezi cu privire la alegerea prim-ministrului sunt pentru partidele de dreapta, informează CNN. Un sondaj a evidențiat că Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, anti-Islam, este egal cu Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al prim-ministrului actual olandez, Mark Rutte. Țările de Jos își vor primi primul nou prim-ministru la un deceniu, după ce Rutte și-a dat demisia în iulie, din cauza prăbușirii celui de-al patrulea guvern de coaliție, punând capăt unui mandat de 13 ani. Nu există nicio garanție că partidul care câștigă cele mai multe locuri va ajunge să dea premierul, într-o țară în care votul este împărțit între mai multe partide și discuțiile de coaliție pot dura luni de zile. Restricționarea imigrației – problemă care a declanșat prăbușirea ultimului cabinet al lui Rutte – a fost o problemă cheie în campanie, alături de schimbările climatice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali

Material realizat de Mihai-Marco Percă   Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat …