Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 22 noiembrie în lume- Lukashenko cere colaborarea statelor UE, Mark Rutte îi critică dur pe protestatarii anti-COVID, iar Jeff Bezos donează 100 milioane pentru fundația lui Obama

A fost 22 noiembrie în lume- Lukashenko cere colaborarea statelor UE, Mark Rutte îi critică dur pe protestatarii anti-COVID, iar Jeff Bezos donează 100 milioane pentru fundația lui Obama

Material realizat de Andreea Gigica și Loredana Florescu

Președintele din Belarus, Alexander Lukashenko, cere ca puterile europene să colaboreze cu Minskul, dar Berlinul respinge propunerea de a primi 2000 de migranți, conform Al Jazeera. Agenția de presă de stat din Belarus, BELTA, a raportat luni faptul că președintele nu urmărește o confruntare cu Polonia dar își dorește o cooperare cu statele europene pentru a rezolva împreună criza migranților de la graniță. Săptămâna trecută, Lukashenko a lansat un proiect în urma căruia propunea Germaniei să găzduiască 2000 de migranți și refugiați, pentru ca alți 5000 să fie trimiși înapoi în statelor lor de proveniență. Proiectul a fost respins luni de Comisia Europeană. Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că ideea de a avea un coridor umanitar spre Germania pentru 2000 de migranți nu este o soluție acceptabilă pentru Germania sau pentru Uniunea Europeană.

Uzbekistan impune restricții pentru zborurile către Belarus pentru a ajuta Uniunea Europeană în gestionarea crizei migranților de la granițele Poloniei, relatează Politico. Restricțiile se aplică anumitor pasageri de tranzit din Afganistan, Irak, Liban, Libia, Siria și Yemen. Anunțul a fost făcut luni de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, în urma unei întâlniri cu Ministrul de Externe al Uzbekistanului, Abdulaziz Kamilov. Întrunirea, ce a avut loc în Dușanbe,Tadjikistan, a fost organizată în cadrul unei adunări diplomatice între reprezentanți ai Uniunii Europene și Asiei Centrale. Miniștrii din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan au participat la conferința de la Dușanbe pentru a discuta o serie de probleme regionale și inițiative de parteneriat cu UE, inclusiv eforturile de a oferi asistență umanitară Afganistanului după retragerea din această vară a forțelor militare americane.

 Mark Rutte, prim-ministrul Țărilor de Jos, i-a criticat aspru pe protestatarii violenți, care s-au poziționat împotriva restricțiilor anti-COVID-19, și a promis pedepsirea celor responsabili pentru aceste acte, conform Al Jazeera. Deși Rutte susține dreptul fiecărui cetățean la protest, acesta a declarat că nu va tolera „idioții care folosesc violență pură împotriva oamenilor… care mențin țara în siguranță”. În urma protestelor care au durat mai bine de trei zile, declanșate din cauza implementării unor noi măsuri restrictive privind pandemia de COVID-19, polițiștii au tras focuri de armă, iar 145 de persoane au fost arestate în întreaga țară. În ciuda faptului că aceasta nu a fost prima demonstrație împotriva măsurilor anti-COVID, acest protest a fost de departe cel mai violent, motiv pentru care Mark Rutte i-a asigurat pe olandezi că poliția și justiția vor face tot ce le stă în putință pentru a-i pedepsi pe făptași.

Fundația privată a fostului președinte Barack Obama a anunțat luni promisiunea unei donații de 100 milioane de dolari din partea fondatorului Amazon Jeff Bezos, conform The New York Times. În schimbul donației a fost cerut ca o piață de la Centrul Prezidențial Obama să fie numită după activistul pentru drepturile civile John Lewis, care a murit anul trecut. Gestul de caritate, cel mai considerabil de până acum pentru Fundația Obama, face parte dintr-o serie de donații ale fondatorului Amazon. Săptămâna trecută, Bezos a anunțat subvenții de 96,2 milioane de dolari pentru grupurile care lucrează pentru a pune capăt situației lipsei de adăpost al familiilor. 

Președintele american Joe Biden și-a anunțat în mod oficial intenția de a-l numi pe Jerome Powell în funcția de președinte al Rezervei Federale, pentru un al doilea mandat, relatează CNN.  Odată cu încheierea mandatului de 4 ani al lui Powell în luna februarie, Joe Biden a hotărât să îl propună pe acesta pentru un al doilea mandat, ca președinte al Rezervei Federale a SUA, urmând ca Lael Brainard să ocupe postul de vicepreședinte. În ciuda contextului economic nefavorabil, generat de pandemia COVID-19, oficialii de la Casa Albă au recunoscut conducerea lui Powell ca fiind una „constantă”, motiv pentru care va beneficia în continuare de  încrederea președintelui american. Pe lângă continuitatea pe care o asigură, noul mandat al lui Jerome Powell se bucură atât de sprijinul și simpatia republicanilor, cât și al democraților moderați sau chiar al marilor investitori de pe Wall Street, care îi apreciază strategia de comunicare.

Ministrul Sănătății al Kenyei, Mutahi Kagwe, a anunțat noi măsuri care vin în sprijinul creșterii ratei de vaccinare împotriva COVID-19, relatează Reuters. Proiectul de lege include măsuri ce interzic accesul persoanelor nevaccinate în restaurante, baruri și în transportul public începând cu data de 21 decembrie. În plus, aceleași reguli se vor aplica și pentru accesul în instituțiile pentru educație sau cele pentru colectare a taxelor, precum și pentru vizitele în spitale și închisori. Cu o rată de vaccinare mai mică de 10% și o populație de aproximativ 50 milioane de locuitori, autoritățile Kenyene au ca scop derularea unei noi campanii de vaccinare ce va lua startul pe 26 noiembrie pentru a preveni o creștere a numărului de cazuri odată cu venirea sărbătorilor. Măsurile propuse de Ministrul sănătății au ca obiectiv vaccinarea a cel puțin 10 milioane de oameni până la sfârșitul lunii decembrie.

Fostul Guvernator al New York-ului, Andrew Como, a fost acuzat de multiple infracțiuni în urma anchetei realizate împotriva acestuia, conform Reuters. Cuomo a fost găsit vinovat de multiple acțiuni de hărțuire sexuală, de nedeclararea numărului corect de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 în timpul mandatului său, precum și de utilizarea resurselor guvernamentale pentru scrierea unei cărți. Purtătorul de cuvânt al fostului guvernator nu a oferit un răspuns în legătură cu acuzațiilor aduse luni. Cuomo a negat în trecut acuzațiile la adresa sa, dar a demisionat din postul de guvernator în luna august 2021 după publicarea unui raport al procurorului general din New York, Letitia James, care a concluzionat faptul că guvernatorul a încălcat legile federale și de stat prin hărțuirea sexuală a femeilor care lucrau pentru el.

Prim-ministrul Sudanului, Abdalla Hamdok, a fost scos de sub arestul la domiciliu și  repus în funcție, prin semnarea unui acord politic, în urma preluării puterii de către armată care a condus la detenția sa, conform Al Jazeera. Ulterior acțiunilor militare de pe data de 25 octombrie, conduse de către generalul Abdel Fattah al-Burhan, mai mulți înalți oficiali ai guvernului au fost arestați, printre care și prim-ministrul Sudanului. După aproape o lună de negocieri intense, Abdalla Hamdok a semnat un acord politic în 14 puncte cu reprezentanții armatei, fiind eliberat – în cele din urmă – de sub arestul la domiciliu și reușind să-și recapete funcția de prim-ministru.

Autoritățile din Pakistan au stabilit împreună cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) să repună în aplicare un program de finanțare în valoare de 6 miliarde de dolari, pentru a susține economia țării, informează Al Jazeera. Fondul Monetar Internațional și guvernul Pakistanului au căzut de acord asupra implementării programului de finanțare pe o perioadă de 39 de luni, care a fost început în iulie 2019, însă nu a putut continua din cauza imposibilității de îndeplinire a reformelor solicitate: „Acordul este supus aprobării comitetului executiv, în urma implementării acțiunilor anterioare, în special cele privind reformele fiscale și instituționale.”, au declarat reprezentanții FMI. Totodată, pentru a se asigura că emiterea celei mai recente tranșe va putea fi aprobată, Shaukat Tarin – consilier al Ministerului de Finanțe – și-a propus să întreprindă alte patru acțiuni, înainte ca întâlnirile consiliului de administrare a fondului să aibă loc: retragerea scutirilor de taxe și a subvențiilor, o creștere a taxei pe petrol, tarife mai mari la energie și un audit de aproximativ 1,4 miliarde de dolari în fonduri suplimentare împrumutate Pakistanului în aprilie 2020 pentru a ajuta statul sud-asiatic să facă față pandemiei de COVID-19.

Numărul migranților care au ajuns cu barca în Marea Britanie a depășit de trei ori numărul total din anul 2020, potrivit BBC. Constatând o „criză a migranților la nivel mondial’’, ministrul de interne Priti Patel a catalogat plecarea migranților din Franța, în mod ilegal, ca pe o acțiune „inacceptabilă”. Biroul Ministerului de Interne a declarat că cei 886 de oameni ajunși sâmbătă în Regatul Unit au dus la creșterea numărului total  de migranți la 25.700, în anul acesta; în timp ce – în 2020 – totalul era de doar 8.469. În ciuda creșterii înregistrate la nivelul migranților ce folosesc bărcile pentru a traversa Canalul Mânecii, s-a constatat și o scădere a numărului de migranți care au folosit alte strategii pentru a pătrunde în țară nedetectați. Astfel, și numărul persoanelor care au solicitat azil în Marea Britanie, în intervalul iulie 2020- iulie 2021, a scăzut cu 4% față de ultimele 12 luni. În acest sens, planul guvernului ar prevedea o schimbare a legii, urmând ca cei organizează trecerile ilegale pe  Canalul Mânecii să poată fi condamnați la închisoare pe viață, iar cererile de azil ale refugiaților să fie evaluate parțial în funcție de modul în care au ajuns în țară. În cazul în care aceste mijloace vor fi considerate ilegale de către autorități, imigranții nu vor mai beneficia de dreptul de a solicita azil.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 3 decembrie în lume – Guvernul Poloniei a anunțat implementarea unui proiect controversat cu privire la raportarea către stat a tuturor sarcinilor și avorturilor, guvernul Taliban a anuțat că va permite femeilor să consimtă la căsătorie, oficiali ai UE și ai Balcanilor de Vest au convenit asupra cooperării între regiuni.

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi Statul indonezian a acuzat opt studenți papuași …