Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 20 și 21 noiembrie în lume – Zeci de mii de persoane au protestat la Viena împotriva măsurilor de protecție contra COVID-19, Zeci de mii de oameni au protestat în Franța împotriva violenței de gen, Tenismena profesionistă Peng Shuai a participat la un apel video cu președintele Comitetului Olimpic Internațional
REUTERS/Leonhard Foeger

Au fost 20 și 21 noiembrie în lume – Zeci de mii de persoane au protestat la Viena împotriva măsurilor de protecție contra COVID-19, Zeci de mii de oameni au protestat în Franța împotriva violenței de gen, Tenismena profesionistă Peng Shuai a participat la un apel video cu președintele Comitetului Olimpic Internațional

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Doina Bulearcă

Zeci de mii de persoane au protestat la Viena împotriva măsurilor de protecție contra COVID-19, începutului carantinei la nivel național, relatează Reuters. Guvernul austriac a anunțat vineri începerea noilor restricții de luni, dar și obligativitatea vaccinului începând cu 2022. Protestatarii, majoritari susținători de extremă dreapta, au mărșăluit sâmbătă în capitala austriacă, fluturând drapelul național și purtând pancarte cu mesaje precum „spunem nu vaccinării” sau „jos dictatura fascistă”. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că au avut loc mai puțin de zece arestări, pentru încălcarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și pentru folosirea simbolurilor naziste, care sunt interzise prin lege. Unii protestatari purtau o stea galbenă pe care scria „nevaccinat”, ca referință către Steaua lui David, pe care mulți evrei au fost obligați să o poarte în timpul nazismului. Karl Nehammer, Ministrul de Interne al Austriei, și-a exprimat indignarea, spunând într-o declarație că aceștia „insultă milioanele de victime ale dictaturii naziste și familiile lor”.

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în Franța împotriva violenței de gen, cerând guvernului să se implice mai mult pentru prevenirea violenței împotriva femeilor, raportează Deutsche Welle.Grupul care a organizat protestul a declarat că cel puțin 101 femei au fost ucise de actualii sau foștii parteneri de la începutul anului curent. Protestatarii au cerut guvernului francez și președintelui Emmanuel Macron creșterea bugetului pentru prevenirea violenței împotriva femeilor de la 360 de milioane la 1 miliard de euro.  

Tenismena profesionistă Peng Shuai a participat, duminică, la un apel video de 30 de minute cu președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, conform căruia jucătoarea este „bine și în siguranță”, relatează Deutsche Welle. La apelul video au mai luat parte și Emma Terho, șefa Comisiei Atleților din cadrul Comitetului Olimpic Internațional, și Li Lingwei, alt membru din China al Comisiei, „care o cunoaște pe jucătoarea Peng Shuai de mulți ani”. Peng nu a mai fost activă în spațiul public și nici în cel olimpic de câteva săptămâni, după ce aceasta a postat pe rețelele de socializare pe 2 noiembrie acuzația conform căreia un fost vicepremier, Zhang Gaoli, a agresat-o sexual. 

Sursă: IOC/Greg Martin

Protestatarii din Țările de Jos au devenit violenți în a doua zi a demonstrațiilor împotriva noilor restricții, relateaza Al Jazeera. Cinci ofițeri de poliție au fost răniți și cel puțin 40 de persoane au fost arestate în trei provincii. Sâmbătă noapte, în Haga, protestatarii au aruncat în forțele de ordine cu pietre și artificii. În prima noapte de manifestații stradale din Rotterdam cel puțin trei persoane au fost rănite, iar 51 au fost arestate. Primarul orașului-port a numit revolta „o orgie de violență”. Sâmbătă au avut loc manifestații liniștite în mai multe orașe olandeze care au implicat câteva mii de opozanți ai restricțiilor. În Amsterdam, în zona pieței centrale Dam, marșul câtorva mii de protestatari a rămas pașnic datorită prezenței numărului mare de forțe de ordine. Guvernul Țărilor de Jos a reimpus restricții săptămâna trecută, pentru următoarele trei săptămâni, în speranța de a încetini răspândirea infectărilor cu virusul COVID-19. Guvernul are în plan excluderea persoanelor nevaccinate din baruri și restaurante.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat duminică în privința crizei migranților de la granița cu Belarus, afirmând că aceasta poate „precede ceva mult mai rău”, relatează Reuters. Poliția de frontieră a Poloniei a declarat că forțele bieloruse aduc în continuare migranți la graniță, deși începând de joi regimul de la Minsk neagă vehement adâncirea crize, ca dovadă au evacuat joi o tabără de migranți, o parte din aceștia fiind repatriați în Irak, în timp ce Polonia și Lituania au raportat mai puține încercări de trecere ilegală a frontierei în ultimele zile. Șeful executivului polonez a mai adăugat că au înregistrat o creștere a prezenței militare rusești în Ucraina, Belarus și enclava Kaliningrad, poziții ce ar putea fi folosite ca „un instrument pentru un atac direct.”

Președintele Columbiei, Ivan Duque, și-a cerut scuze în urma unui eveniment de celebrare a schimbului cultural, după ce în spațiul public au apărut fotografii ale cadeților îmbrăcați în uniforme naziste, relatează Deutsche Welle. Directorul școlii de poliție Simon Bolivar din Tulua, unde a avut loc incidentul, a fost demis. Șeful statului a declarat că „Orice apologie a nazismului este inacceptabilă și condamn toate manifestările ce fac referință sau se folosesc de simboluri ce fac aluzie la responsabilii Holocaustului. Antisemitismul nu are niciun loc în lume.” 

Sursă: BLU Pacífico

Eliyahu Kay, un ghid turistic israelian, a fost asasinat prin împușcare duminică, în drum spre locul de muncă, de un palestinian, în apropierea “celui mai sfânt loc din Ierusalim”, relateaza New York Times. Ucigașul a deschis focul asupra a cel puțin trei civili și doi ofițeri de poliție, la scurt timp după ora 9 dimineața, pe o alee din centrul vechi al orașului. Bărbatul palestinian a fost identificat ca fiind Fadi Mahmoud Abu Shkheidem, în vârstă de 42 de ani, un rezident al taberei de refugiați Shuafat din Ierusalim. Gruparea militantă islamistă Hamas a declarat că palestinianul era un membru de rang înalt al mișcării sale din Ierusalimul de Est. Atacatorul a fost împușcat de ofițerii de securitate la câteva secunde după atac, potrivit ministrului de interne israelian, Omer Bar Lev. Atacul ar putea agrava tensiunile din cadrul coaliției de guvernare fragile a Israelului.

Fondatorul unei megabiserici filipineze, Apollo Carreon Quiboloy, împreună cu doi dintre administratorii acesteia, Teresita Tolibas Dandan și Felina Salinas, au fost puși sub acuzare joi de către procurorul statului California pentru organizarea unei operațiuni de trafic sexual, relatează Washington Post. În ultimii cel puțin 15 ani, fete cu vârsta de cel puțin 12 ani și femei au fost forțate să-și devoteze viețile și corpurile fondatorului bisericii, să îi fie „asistenți personali” și de asemenea să întrețină relații sexuale cu acesta. Victimele care au intenționat să părăsească biserica sau care se împotriveau relațiilor sexuale, erau abuzate și pedepsite de fondator, la fel și cele care vorbeau cu alți bărbați. Avocatul lui Quiboloy a negat acuzațiile, adăugând că cei care l-au denunțat „mint despre el de ani de zile” și „încearcă să îl distrugă pe el și biserica”. Este știut despre fondator că are relații apropiate cu președintele filipinez Rodrigo Duterte, căruia i-a dăruit o casă. Până vineri, ministerul justiției filipinez încă nu a primit o cerere de extrădare din partea SUA. De aemenea, șeful statului filipinez încă nu a făcut nici o declarație.

Liderii armatei sudaneze l-au eliberat pe prim-ministrul Abdalla Hamdok, alături de alți deținuți politici, urmând ca premierul civil să fie reinstaurat în fruntea guvernului, informează The Guardian. Protestatarii pro-democrație au promis continuarea protestelor în lipsa cooperării liderilor auto-proclamați ai loviturii de stat. Acordul pentru eliberarea lui Hamdok și înființarea unui nou cabinet în mare parte tehnocrat a fost mediat de oficiali americani și Organizația Națiunilor Unite. Populația sudaneză au ieșit în stradă în masă de la preluarea militară, care a schimbat tranziția fragilă a țării către democrație. Rapoartele de pe rețelele de socializare au sugerat că, în ciuda anunțului eliberării premierului, protestatari anti-militari, care s-au opus oricărui acord cu generalii, s-au adunat în mai multe locații.

Sursă: EPA

Un polițist a fost ucis și cinci cetățeni chinezi răpiți în urma unui atac armat din Republica Democrată Congo, informează Reuters. Atacul a avut loc noaptea într-o mină din orașul Bukavu, situat în sud-estul țării. Ambasada Chinei anunță că nu este un caz izolat, astfel de evenimente având loc în mai multe regiuni ale țării. Ambasada a emis o alertă, avertizând cetățenii chinezi să nu meargă în regiunile Ituri, Nord Kivu și Sud Kivu, sfătuindu-i pe cei deja aflați în proximitate să evacueze imediat.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …