Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 23 noiembrie în lume- Președintele Biden va exploata rezervele de petrol, guvernul afgan introduce noi măsuri autoritare, iar Ursula Von der Leyen declară că ne aflăm în ,,valul nevaccinaților”

A fost 23 noiembrie în lume- Președintele Biden va exploata rezervele de petrol, guvernul afgan introduce noi măsuri autoritare, iar Ursula Von der Leyen declară că ne aflăm în ,,valul nevaccinaților”

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

 Președintele american Joe Biden va exploata rezervele de petrol ale SUA, în colaborare cu alte state, relatează The New York Times. Administrația va accesa 50 de milioane de barili de țiței din Rezerva Strategică de Petrol, astfel că eliberarea rezervelor de către Departamentul Energiei este menită să abordeze fluctuațiile cererii și ofertei de petrol. Este relevant de menționat faptul că, în  cazul Statelor Unite, cererea redusă  de petrol din primele luni ale pandemiei a dus la o scădere substanțială a forajului –  numărul platformelor petroliere din țară a scăzut cu aproape 70% în vara anului 2020.

 Ministerul afgan pentru Prevenirea viciilor și virtuților a stabilit nouă reguli axate în mare parte pe interzicerea oricărui mijloc mass-media care contravine ,,valorilor islamice sau afgane”, relatează Reuters. Acest set de restricții vizează aspecte precum interzicerea difuzării serialelor care includ actori de sex feminin sau introducerea unei reguli conform căreia prezentatoarele de știri să poarte ,,hijab islamic”. Ca o consecință a noilor reguli impuse, Human Rights Watch (HRW) a criticat aspru noile măsuri, declarând că libertatea presei prezintă o drastică deteriorare în Afganistan. 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că cel de-al patrulea val de COVID-19 care lovește Europa este ,,o pandemie a celor nevaccinați” și a îndemnat oamenii să se vaccineze sau să își facă a treia doză, conform Politico. Von der Leyen, care este medic de profesie, atrage atenția asupra faptului că persoanele nevaccinate reprezintă majoritatea covârșitoare a spitalizărilor și a deceselor din actualul val. În acest context alarmant, președintele Comisiei Europene a îndemnat statele membre să își intensifice campaniile de informare în privința vaccinării.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, ia măsuri pentru a-și spori șansele de succes la alegerile din 2024, conform Politico. Astfel, Trump nu doar că își construiește o campanie prezidențială, ci întocmește o strategie electorală prin intermediul căreia să recâștige cele 5 state care l-au votat pe Joe Biden în 2020, acestea fiind esențiale pentru obținerea unor șanse reale de a intra din nou pe scena politică, în calitate de președinte. Aceste state – Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin,  au acordat un total de 73 de voturi electorale, suficient pentru a-i oferi lui Biden o victorie convingătoare în Colegiul Electoral. De atunci, Trump a organizat patru mitinguri, a sponsorizat zeci de candidați și a jucat un rol crucial în conturarea campaniilor care ar putea să-i aducă pe aliații săi în funcții de conducere în aceste state în 2024.

Două foste ambarcațiuni ale patrulei de Coastă a Statelor Unite ale Americii au ajuns în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, marți dimineață, pentru a întări marina ucraineană, conform Reuters. Cele două noi ambarcațiuni fac parte dintr-un pachet de asistență acordat Ucrainei, în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari din anul 2014, în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Comandantul naval Oleksiy Neyizhpapa a declarat că apreciază contribuția SUA la descurajarea agresiunii armatei ruse în Ucraina.

Prim-ministrul Sudanului a ajuns la un acord cu armata țării pentru a evita izbucnirea unui nou război civil, conform CNN. Prim-ministrul Abdalla Hamdok, alături de alți miniștri care făceau parte din cabinetul său au fost reținuți în timpul unei lovituri de stat luna trecută, care a dus la dizolvarea guvernului. În timpul protestelor din urma loviturii de stat au decedat peste 40 de persoane. Generalul Abdel Fattah Al-Burhan l-a reinstalat, duminică, pe Hamdok în fruntea guvernului Sudanului, ca parte a unui acord între conducerea militară şi cea civilă din ţară. Consiliul de Miniștri, care a fost dizolvat pe 25 octombrie, va fi restabilit, iar conducerea civilă și cea militară vor împărți puterea. Constituția va fi modificată pentru a contura parteneriatul dintre civili și militari în guvernul de tranziție. Într-un interviu acordat CNN, marţi 23 noiembrie, prim-ministrul Hamdok a declarat că „a regretat vărsarea de sânge” care a urmat loviturii de stat din 25 octombrie; el a spus că acordul a fost semnat pentru a „evita alte ucideri”.

Cel puțin 46 de persoane, inclusiv 12 copii, au murit în urma unui accident auto. Un autobuz s-a prăbușit și a luat foc în vestul Bulgariei, relatează BBC. Autocarul era înmatriculat în Macedonia de Nord, iar cei mai mulți dintre cei aflați la bord erau turiști care se întorceau dintr-o călătorie la Istanbul. Acesta a lovit un parapete pe autostradă, la sud-vest de capitala Sofia, în jurul orei 02:00, ora locală. Șapte persoane au reușit să iasă din autobuz și au fost transportate la spital cu arsuri grave. Nicio altă mașină nu a fost implicată în accident. Primarul unui sat din apropierea locului unde s-a produs accidentul a declarat că autostrada este în stare proastă pe acea secțiune de drum și că adesea au loc accidente în zonă.

Ministerul de Interne al Belarus a anunţat marţi, 23 noiembrie, că 118 migranţi au părăsit ţara cu o zi mai devreme, conform Reuters. Uniunea Europeană a acuzat guvernul de la Minsk că a transportat cu avionul mii de migranți din Orientul Mijlociu și i-a împins să treacă granița în Polonia, Lituania și Letonia. Această acțiune este considerată o retaliere pentru sancțiunile impuse de UE guvernului din Belarus în urma înăbușirii protestelor de către președintele Lukashenko pe fondul realegerii sale disputate anul trecut.

Ursula von der Leyen a declarat în fața Parlamentului European că Uniunea Europeană este solidară cu Polonia, Lituania și Letonia, relatează Reuters. După spusele Ursulei von der Leyen, aceste state sunt cele mai afectate de ceea ce UE consideră a fi o manevră a președintelui Alexandr Lukashenko de a crea o criză prin transportarea migranților în Belarus și apoi trecerea lor dincolo de granițele UE. Pentru a-i descuraja pe intermediarii care transportă migranți în Belarus să ajute Minskul, UE va crea o listă neagră a companiilor de turism implicate în traficul și introducerea ilegală de migranți. Această listă va constitui un instrument juridic prin care se vor putea suspenda sau limita operațiunile companiilor, sau chiar le va putea interzice accesul în UE dacă acestea sunt implicate în traficul de persoane.

 Procesul celor 25 de bărbați acuzați că au orchestrat atentatele cu bombă în ziua de Paște din anul 2019 din Sri lanka a început marţi, 23 noiembrie, relatează The Guardian. În urma atentatelor au murit 269 de persoane, moment în care trei biserici și cinci hoteluri de lux au fost vizate de opt teroriștii islamici sinucigași. În urma atacurilor, țara a instituit stare de urgență timp de patru luni, urmând sute de arestări ale persoanelor musulmane, inclusiv a unui parlamentar.Mai bine de doi ani, guvernul din Sri Lanka a fost aspru criticat de familiile celor ucişi în atentate şi de către biserica creştină că nu a luat măsurile adecvate împotriva celor responsabili. Suspecții se confruntă cu peste 23.000 de acuzații, inclusiv conspirație la crimă, complicitate și strângerea de arme și muniții. Avocații implicați în proces au avertizat că amploarea acuzațiilor și miile de martori enumerați în caz ar putea însemna că acesta va dura până la un deceniu. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 3 decembrie în lume – Guvernul Poloniei a anunțat implementarea unui proiect controversat cu privire la raportarea către stat a tuturor sarcinilor și avorturilor, guvernul Taliban a anuțat că va permite femeilor să consimtă la căsătorie, oficiali ai UE și ai Balcanilor de Vest au convenit asupra cooperării între regiuni.

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi Statul indonezian a acuzat opt studenți papuași …