Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 21 ianuarie în lume – Diplomații americani și ruși nu au ajuns la un compromis clar în cadrul discuțiilor de la Geneva, guvernul Rusiei a solicitat retragerea forțelor armate ale NATO din România și Bulgaria, iar cancelarul german Olaf Scholz a pledat pentru crearea unui “club climatic” internațional
Ministerul Afacerilor Externe din Rusia Sursă foto: The Moscow Times

A fost 21 ianuarie în lume – Diplomații americani și ruși nu au ajuns la un compromis clar în cadrul discuțiilor de la Geneva, guvernul Rusiei a solicitat retragerea forțelor armate ale NATO din România și Bulgaria, iar cancelarul german Olaf Scholz a pledat pentru crearea unui “club climatic” internațional

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

Guvernul de la Moscova a solicitat retragerea forțelor armate ale NATO din România și Bulgaria, ca parte a cererilor sale în materie de securitate, conform The Moscow Times.  Guvernul Rusiei a solicitat oficialilor din Statele Unite un răspuns scris cu privire la propunerile de garanții pentru securitate, garanții care includ retragerea infrastructurii NATO din țările est-europene care au devenit membre a blocului militar vestic după 1997. Ministrul român de externe a catalogat cererea Rusiei ca fiind “inacceptabilă” și a adăugat că aceasta “nu poate face parte dintr-o negociere”. Ministrul a completat declarația explicând că prezența NATO în țările aliate este “o reacție pur defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în vecinătatea estică… care se intensifică în prezent în ciuda încercărilor NATO de a se angaja într-un dialog constructiv”. Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat, de asemenea, că “Bulgaria este o țară suverană și am făcut de mult timp alegerea noastră devenind membru al NATO. Ca atare, decidem singuri cum să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri”.

Cancelarul german Olaf Scholz a pledat pentru crearea unui “club climatic” reunind marile economii care fac presiuni pentru acțiuni mai ambițioase în domeniul combaterii schimbărilor climatice, conform Euractiv. Anunțul său reflectă o ambiție de lungă durată pe care Scholz a exprimat-o inițial în timpul mandatului său de ministru de finanțe sub guvernul anterior condus de Angela Merkel. Scholz a exprimat viziunea sa pentru “clubul climatic” prin acronimul “ABC”, Ambitious, Bold, Cooperative – o adunare a țărilor ambițioase, îndrăznețe și cooperante care vor colabora pentru combaterea schimbărilor climatice. Cancelarul a descris scopul principal al proiectului în fața audienței de la Davos ca fiind “angajamentul membrilor clubului de a atinge obiectivul de 1,5 grade și de a fi neutri din punct de vedere climatic până cel târziu în 2050”.

Fostul ministru de interne al Franței și colaborator al fostului președinte Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare de un tribunal din Paris, relatează Euronews. Claude Guéant a fost încarcerat vineri pentru rolul său în așa-numitul scandal al “sondajelor de opinie de la Elysée”. Astfel, acesta a fost găsit vinovat de conspirație și de utilizarea abuzivă a fondurilor publice pentru a finanța contracte de sondaje de opinie în valoare de până la 7.5 milioane de euro. Instanța a constatat că milioanele de euro facturate Palatului Elysée între 2007 și 2012 au fost plătite ilegal, fără publicitate sau licitație competitivă.

Organizația Națiunilor Unite a condamnat atacul aerian al coaliției conduse de Arabia Saudită asupra unui centru de detenție din Yemen care a provocat moartea a peste 70 de persoane, conform BBC. Incidentul a survenit în urma unui atac asupra unei unități din Saada, un bastion al mișcării rebele Houthi, vineri. În acest context,  secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că “escaladarea conflictului trebuie să înceteze” și a cerut vineri o anchetă privind atacurile din țară. Spitalele din Yemen au fost copleșite după atacul din închisoare, unul primind 200 de răniți. În cadrul unei declarații de presă, coaliția saudită care luptă împotriva rebelilor Houthi încă din 2014, a negat implicarea în atacul aerian. Luptele care au avut loc în ultimii ani între forțele conduse de coaliția saudită și rebelii Houthi au determinat moartea a zeci de mii de persoane. Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a solicitat de asemenea oprirea escaladării conflictului.

Guvernul irlandez a anunțat întreruperea restricțiilor impuse în timpul carantinei COVID-19, în urma scăderii cazurilor de infectare cu varianta Omicron, conform Al Jazeera. Irlanda a fost una dintre cele mai precaute state din Uniunea Europeană în ceea ce privește riscurile legate de COVID-19, instituind unele dintre cele mai longevive restricții privind călătoriile și serviciile de ospitalitate. Însă, în urma sfaturilor primite de la oficialii din domeniul sănătății publice, guvernul a decis, pe lângă ridicarea altor restricții, permiterea restaurantelor și barurilor să rămână deschise chiar și după ora 20, precum și relaxarea măsurii care prevedea obligativitatea dovezii vaccinării clienților pentru a intra în localuri, restricții care au fost instituite la sfârșitul anului trecut, când varianta Omicron a provocat un număr mare de infecții în țară.

Statul Islamic a atacat o închisoare siriană în care se aflau membrii de-ai săi și o bază militară din Irak, în cadrul unor operațiuni mortale care s-au desfășurat aproape simultan, conform The Guardian. Liderii Statului Islamic încă nu au revendicat atacurile și nu există dovezi dacă acestea au fost coordonate. Potrivit analiștilor, liderii Statului Islamic au depus eforturi pentru a extinde arsenalul deținut în încercarea de a se reorganiza atât în Irak, cât și în Siria. Atacul din Siria a ucis cel puțin 23 de forțe de securitate kurde și a eliberat zeci de luptători ai Statului Islamic. Eliberarea deținuților care au luptat pentru Statul Islamic din închisoarea aflată în nord-estul Siriei a fost una dintre cele mai importante operațiuni ale grupului de când califatul său a fost declarat înfrânt în țara devastată de război în urmă cu aproape trei ani.  Statul Islamic a desfășurat atacuri regulate împotriva țintelor kurde și guvernamentale din Siria, încă din martie 2019.

Diplomații americani și ruși nu au au ajuns la niciun compromis în urma discuțiilor de vineri privind tensiunile de la granița cu Ucraina, conform Reuters. În urma discuțiilor de la Geneva, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a avertizat cu privire la un răspuns rapid și sever în cazul în care guvernul Rusiei va invada Ucraina. Cu toate acestea, atât Antony Blinken cât și Serghei Lavrov au declarat după încheierea discuțiilor că rămân deschiși pentru a continua dialogurile suplimentare, Blinken menționând că își păstrează speranța în ceea ce privește rezolvarea problemelor de securitate pe cale diplomatică. Lavrov a descris întâlnirea oficială ca fiind deschisă și utilă și că guvernul de la Moscova va înțelege dacă discuțiile sunt pe drumul cel bun odată ce va primi un răspuns scris la cererile sale ample de securitate din partea Statelor Unite.

Secretarul de stat American, Antony Blinken, a reiterat în timpul discuțiilor cu Serghei Lavrov, solicitarea oficială de a elibera cetățenii americani Paul Whelan și Trevor Reed, reținuți în Rusia, conform Reuters. În cadrul discuțiilor de la Geneva, Blinken a reiterat cerința liderilor din Washington de a-i elibera pe cei doi bărbați americani, care conform declarațiilor secretarului de stat, se aflau în vizită în Rusia când au fost arestați și condamnați pentru spionaj fără dovezi credibile. Paul Whelan a fost condamnat pentru spionaj în iunie 2020 la 16 ani de închisoare. Potrivit instanței din Rusia, Whelan avea în posesie în momentul arestării pașapoarte americane, britanice, canadiene și irlandeze. Reed a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce, potrivit anchetei, a pus în pericol viața a doi polițiști din Moscova în timp ce era beat într-o vizită în anul 2019. 

Prim-ministrul polonez a cerut vineri liderilor europeni să adopte o atitudine dură și unită față de Rusia, pe fondul temerilor că Moscova ar putea pregăti o invazie a Ucrainei, conform Reuters. În urma discuțiilor care au avut loc pe parcursul a două zile între președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și omologul său polonez Andrzej Duda, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul Poloniei sprijină fără echivoc Ucraina pe fondul tensiunilor cu Rusia. Liderii Statelor occidentale au declarat în ultimele luni că guvernul de la Moscova plănuiește un nou atac asupra Ucrainei, după ce a trimis forțe în fosta republică sovietică în anul 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Guvernul Rusiei a negat planificarea unui atac, dar a confirmat că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă garanțiile de securitate solicitate nu sunt îndeplinite. Consilierul pentru afaceri externe a lui Duda, Jakub Kumoch, a declarat că va fi stabilit un canal special pentru continuarea contactului între guvernele Poloniei și Ucrainei.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 26 aprilie în lume – Mii de indigeni au protestat în Brasilia, a doua etapă a alegerilor generale din India a început vineri, iar premierul spaniol Pedro Sánchez a stârnit speculații cu privire la o posibilă candidatură pentru președinția Consiliului European

Material realizat de Mihai Turcu Mii de indigeni au protestat în Brasilia, cerând recunoașterea oficială …