Home / A fost azi în lume / A fost 2 noiembrie în lume – Guvernul din Etiopia și forțele rebele din Tigray au semnat oficial un armistițiu, Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a decis că va participa în cele din urmă la COP27, iar Benjamin Netanyahu va reveni în calitate de prim-ministru al Israelului
Sursă foto: Premium Times Nigeria

A fost 2 noiembrie în lume – Guvernul din Etiopia și forțele rebele din Tigray au semnat oficial un armistițiu, Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a decis că va participa în cele din urmă la COP27, iar Benjamin Netanyahu va reveni în calitate de prim-ministru al Israelului

Material realizat de Delia Afilipoaie și Dora Timar

Violența cartelurilor a escaladat în Ecuador, conform The Guardian. Săptămâna a început cu o descoperire macabră a două cadavre fără cap, lăsate atârnate de un pod pietonal. Mai mult, gardienii unei închisori au fost luați ostatici de către deținuți, nouă mașini cu bombe au fost detonate în două orașe de coastă și cinci ofițeri de poliție au fost împușcați mortal. Șirul de atacuri îngrozitoare din Ecuador din această săptămână ar fi fost odată de neconceput, dar acest tip de vărsare de sânge a devenit acum aproape o rutină în țară, pe măsură ce violența carteluriloro escaladează la niveluri nemaivăzute până acum. Marți seara, președintele Guillermo Lasso a anunțat ora stingerii la 9 seara în cadrul unei noi stări de urgență în regiunile afectate Guayas și Esmeraldas. El a numit incidentele violente „o declarație de război deschis” și a spus că este „pregătit să acționeze dur”.

Benjamin Netanyahu va reveni în calitate de prim-ministru al Israelului, relatează CNN. Rezultatele parțiale ale alegerilor de miercuri au arătat că liderul partidului Likud urma să câștige o majoritate confortabilă de 65 din 120 de locuri în Knesset. După ce a fost marginalizat de o mare parte din partidele politice ale țării, Netanyahu a revenit pe scena politică prin apariția unui partid de extrema dreaptă, unii dintre liderii săi fiind, fără îndoială, extremiști. Netanyahu va conduce cel mai probabil o țară tot mai polarizată și unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului. Ca urmare a celor cinci runde de alegeri în patru ani, acest guvern ar putea rămâne până la finalul mandatului, conform lui Yohanan Plesner, președintele Institutului pentru Democrație din Israel.

Oficiali din Statele Unite ale Americii au acuzat guvernul Coreei de Nord de trimiterea în secret a unor proiectile de artilerie în Rusia, în contextual războiului din Ucraina, informează Al Jazeera. Reprezentanți ai Statelor Unite au acuzat guvernul Coreei de Nord că furnizează guvernului din Rusia un număr „semnificativ” de obuze de artilerie care urmează să fie utilizate în Ucraina, în timp ce liderii din Moscova caută din ce în ce mai mult aliați pentru ajutor în efortul de război. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat miercuri pentru reporteri că este puțin probabil ca presupusele livrări de arme nord-coreene să schimbe cursul conflictului, subliniind eforturile occidentale de a sprijini armata ucraineană. “Indicațiile noastre sunt că RPDC furnizează în secret (proiectile) și vom monitoriza dacă transporturile sunt primite”, a declarat Kirby.

Un raport ONU a avertizat că Europa se încălzește de două ori mai mult decât media globală, conform Al Jazeera. Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii și a înregistrat o creștere a temperaturii mai mare decât orice alt continent, a declarat Organizația meteorologică Mondială a Națiunilor Unite. Temperaturile medii din regiunea europeană au crescut cu 0,5 grade Celsius în fiecare deceniu din 1991, potrivit raportului comun al Organizației meteorologice Mondiale și al Serviciului european pentru schimbări climatice Copernicus, publicat miercuri. “Europa prezintă o imagine vie a unei lumi în care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt protejate de impactul evenimentelor meteorologice extreme”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat. Europa s-a confruntat cu temperaturi record și a devenit în ultimii ani un „punct fierbinte al valurilor de căldură”.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a decis că va participa în cele din urmă la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), informează Al Jazeera. Noul prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că va zbura în Egipt pentru a se alătura discuțiilor ONU privind schimbările climatice, după ce a provocat un cumul de critici la doar două zile de la preluarea mandatului său, când a refuzat să participe la conferința globală. Sunak a susținut că „angajamentele interne presante” îl vor ține departe de discuțiile din COP27 din stațiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roșie, având în vedere criză economică preluată de la predecesorul său, Liz Truss.

Președintele Kenyei, William Ruto, a anunțat că va trimite peste 900 de militari pentru a lupta împotriva grupărilor armate din estul Republicii Democrate Congo, informează Al Jazeera. Acesta a declarat că trupele se vor alătura unei noi forțe regionale însărcinate cu misiunea de a calma tensiunile alimentate de grupurile armate. Ruto a numit misiunea „necesară și urgentă” pentru securitatea regională, declarand ca a convenit impreuna cu președintele Republicii Democrate Congo (RDC)  asupra modului în care forțele kenyene vor lucra atat cu forțele congoleze, cat și cu alte forțe regionale pentru dezarmarea rebelilor și menținerea păcii în estul țării. Forțele kenyene vor avea sediul în Goma, cel mai mare oraș din estul RDC. Forța regională a Comunității Africii de Est, convenită de șefii de stat în iunie și condusă de un comandant kenyan, cuprinde totodată două batalioane din Uganda, două din Burundi și unul din Sudanul de Sud. Oficialii din Nairobi și-au luat acest angajament la o zi după ce mulțimile de protestatari au incendiat vehiculele Națiunilor Unite în Goma. Aceste actiuni au fost alimentate de frustrările provocate de catre avansul rebelilor M23, precum și a situației de securitate care se deteriorează în estul RDC. Violența din partea grupurilor armate a dus la o criză diplomatică între RDC și Rwanda, stat vecin. RDC si Rwanda s-au acuzat reciproc de sprijinirea grupurilor rebele.  

 

Guvernul din Etiopia și forțele rebele din Tigray au semnat oficial un armistițiu, informează Washington Post. Această mișcare trezește speranța încheierii celor doi ani de război devastator. Conform înaltului reprezentant al Uniunii Africane pentru Cornul Africii, Olusegun Obasanjo, ambele părți au convenit în mod oficial la încetarea ostilităților. Totodată, cele doua parti au consimțit la dezarmarea sistematică, restabilirea ordinii, restabilirea serviciilor precum telecomunicatiile si servicii bancare, accesul nestingherit la provizii umanitare, protecția civililor si încetarea discursului instigator la ură. Guvernul federal va prelua controlul asupra Mekelle, capitala regiunii rebele, iar unitatea Etiopiei va fi restabilită. În schimb, forțele din Tigray trebuie sa fie dezarmate și să se abțină de la a sprijini orice alte grupuri armate. Interdicția Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care controlează o mare parte din regiunea rebelă, va fi ridicată și va fi recunoscut din nou ca partid politic. Acordul a fost anunțat în direct și a fost lăudat de Redwan Hussien, consilierul pentru securitate națională al guvernului federal al Etiopiei, și de Getachew Reda de la TPLF.

 

Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a declarat că oficialii americani vor încerca să îndepărteze Iranul din Comisia ONU pentru Statutul Femeii, informează Al Jazeera. Aceasta decizia a fost anunțat pe baza negării de către guvernul din Iran a drepturilor femeilor, precum și a reprimării brutale a recentelor proteste. Iranul tocmai ar trebui sa inceapa un mandat de patru ani in cadrul comisiei formată din 45 de membri. Aceștia se întrunesc anual în fiecare martie, avand scopul de a promova egalitatea de gen și abilitarea femeilor. „Statele Unite consideră că nicio națiune care abuzează sistematic de drepturile femeilor și fetelor nu ar trebui să joace un rol în vreun organism internațional sau al Națiunilor Unite însărcinat cu protejarea acestor drepturi”, a declarat Harris într-un comunicat. Iranul a fost cuprins de proteste de la moartea de luna trecută a Mahsei Amini, aflată în custodia poliției. Aceasta avea 22 de ani si cetatenie kurda. Tulburările s-au transformat într-o revoltă populară a iranienilor din toate straturile societății, ridicand una dintre cele mai îndrăznețe provocări pentru conducerea clericală de la revoluția din 1979. 

 

Liderii arabi au încheiat primul summit din ultimii doi ani reiterând centralitatea dilemei palestiniene, informează Reuters.  Declarația care a marcat finalul celor două zile din summitul Ligii Arabe de la Alger a evidențiat sprijinul continuu al blocului pentru statalitatea palestiniană, protecția siturilor din Ierusalim și condamnarea utilizării violenței de către Israel și a blocării Gaza. Cu toate acestea, cele 22 de state membre nu au reușit să adopte o poziție deschisă împotriva ocupației Palestinei. Aceștia au evitat să abordeze propriile diviziuni în privința normalizării legăturilor cu Israelul. Juranlista Al Jazeera, Zeina Khodr, raportând din Alger, a declarat că Liga Arabă a emis intenționat un comunicat „confecționat cu grijă”. „Aceasta este o organizație regională care este profund divizată și polarizată, așa că au fost foarte atenți cu cuvintele pe care le-au folosit”, a declarat aceasta. În declarațiile sale de deschidere de marți, președintele algerian Abdelmadjid Tebboune s-a angajat să depună eforturi considerabile pentru a reafirma sprijinul pentru palestinieni, pe măsură ce atenția comunităților arabe și internaționale se îndreaptă către alte conflicte și crize. Timp de zeci de ani, grupul s-a angajat să stabilească Palestina ca stat independent, însă răspunsul său a fost fracturat de probleme precum influența Iranului, războiul civil din Siria și decizia unora de a normaliza legăturile cu Israelul.

Coreea de Nord a continuat lansările de rachete pentru o a doua zi, informează Deutsche Welle. Premierul japonez, Fumio Kishida, a condamnat public aceste acțiuni, adăugând că una dintre rachete ar fi putut fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), care a determinat evacuări în Japonia. Agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud a raportat că racheta nord-coreeană nu a reușit să își continue traiectoria după zborul inițial, citând surse militare anonime. Sistemul japonez de transmisie de urgență J-Alert a anunțat inițial că una dintre rachete a zburat deasupra țării înainte de a ateriza în ocean, insa Oficialii de la Tokyo au infirmat declaratia. Phenianul a intensificat astfel de teste cu rachete în ultimele luni, adesea motivandu-si actiunile drept un răspuns la reluarea exercițiilor militare comune în regiune de către Statele Unite și Coreea de Sud. După testele suplimentare, forțele aeriene americane și sud-coreene au convenit să prelungească exercițiile aeriene. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Ned Price, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să impună „costuri și consecințe suplimentare” dacă Phenianul va efectua un al șaptelea test nuclear. Occidentul a condamnat demonstrația fără precedent de putere militară a Phenianului. Într-un apel telefonic, oficialii din Seul și Washington au condamnat împreună ultima lansare drept „deplorabilă” și „imorală”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …