Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat
Sursa foto: Reuters
Vladimir Putin speaks at his election campaign headquarters in Moscow, March 17, 2024. REUTERS/Maxim Shemetov

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu

Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o vizită diplomatică în Noua Zeelandă și Australia, întâlnindu-se cu oficiali și lideri de afaceri pentru a discuta despre comerț, securitate și relații bilaterale, publică Deutsche Welle. Aflat în Noua Zeelandă, Wang Yi a discutat despre posibila aderare a statului la parteneriatul de securitate AUKUS, precum și despre cooperarea economică. Noua Zeelandă, care face parte din alianța ,,Cinci Ochi” (Five Eyes – FVEY) și are relații comerciale strânse cu China, navigând între interesele divergente ale aliaților săi occidentali și relațiile comerciale vitale cu China. În Australia, Wang și-a propus să negocieze eliminarea tarifelor și relațiile comerciale, în timp ce liderii de afaceri australieni caută înțelegere și claritate în relația cu China, în contextul schimbărilor geopolitice și economice globale. 

Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, subliniind că țările europene ar trebui să plătească o cotă corectă pentru apărare, anunță Politico. Într-un interviu cu Nigel Farage pentru GB News, Trump a avertizat că Statele Unite rămân implicate în alianță numai dacă europenii ,, vor juca corect”. Afirmațiile sale survin în contextul temerilor liderilor occidentali cu privire la posibilitatea retragerii SUA din NATO, în cazul unei realegeri a lui Trump. Deși Trump a fost critic la adresa NATO, el a subliniat importanța echității în contribuțiile financiare. Cu toate acestea, el a confirmat sprijinul SUA în cazul unui atac asupra țărilor membre NATO. Aceste declarații vin într-un moment de creștere a îngrijorărilor în Europa cu privire la fiabilitatea angajamentului american față de securitatea europeană, în contextul tensiunilor cu Rusia și blocajului politic din Washington.

Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei cu o victorie covârșitoare, obținând peste 87% din voturi, potrivit oficialilor electorali, publică BBC News. Cu toate acestea, absența unui concurent credibil din opoziție, precum și prezența rapoartelor privind neregulile electorale au ridicat semne de întrebare cu privire la corectitudinea alegerilor. Protestele simbolice și criticile din partea comunității internaționale au subliniat îngrijorările legate de transparența și corectitudinea procesului electoral. În ciuda acestor aspecte, Putin este pregătit să rămână la putere până cel puțin în 2030, consolidându-și astfel poziția ca cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Iosif Stalin și până în prezent. Alegerile au fost caracterizate de controlul strict al informațiilor și de acuzații de presiuni asupra alegătorilor din partea statului.

Mai multe bande înarmate au devastat două cartiere bogate din Port-au-Prince, Haiti, provocând moartea a zeci de persoane, anunță Euronews. Atacurile au avut loc în Laboule și Thomassin, cu jafuri de case și apeluri de ajutor către poliție. Fotografii ai agenției de știri AP au documentat cel puțin 12 decese pe străzile din Pétionville. Un localnic a protestat împotriva abuzurilor, în timp ce un număr semnificativ de cadavre au fost colectate de o ambulanță. Preocupările legate de violența bandelor continuă, chiar și după anunțul demisiei prim-ministrului Ariel Henry și crearea unui consiliu prezidențial de tranziție. Într-un efort de a reduce violența, guvernul a prelungit restricțiile de circulație pe timp de noapte. Poliția sprijinită de ONU din Kenya a amânat operațiunile în Haiti, așteptând stabilirea consiliului de tranziție.

Raportul Organizației Mondiale a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat, cu temperaturi medii globale cu 1,45 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, confirmă Deutsche Welle. Agenția a avertizat că aceste schimbări climatice sunt asociate cu creșterea insecurității alimentare și deplasarea populației. Studiul WMO a evidențiat că au fost doborâte recordurile pentru o serie de parametri, precum nivelurile de gaze cu efect de seră și nivelul de temperatură, alături de creșterea nivelului mării și acidifcare. Pierderea suprafeței de gheață marină antarctică și creșterea temperaturii oceanice reprezintă motive majore de îngrijorare. În plus, au fost evidențiate valuri de căldură, inundații, secetă și incendii, cu impact devastator. Agenția a avertizat că lumea se află la un pas de depășirea temporară a limitei de 1,5 grade Celsius din Acordul de la Paris. Cu toate acestea, există și vești bune, deoarece utilizarea energiei regenerabile a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, oferind o rază de speranță în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …