Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 17 octombrie în lume – Xi Jinping și Vladimir Putin au criticat ofensivele Israelului în cadrul unei întruniri la Beijing, Guvernul și opoziția din Venezuela au decis să reia discuțiile după o amânare de aproape un an iar Palatul de la Versailles a fost evacuat în urma unei alerte de securitate
Sursa: AP Photo

A fost 17 octombrie în lume – Xi Jinping și Vladimir Putin au criticat ofensivele Israelului în cadrul unei întruniri la Beijing, Guvernul și opoziția din Venezuela au decis să reia discuțiile după o amânare de aproape un an iar Palatul de la Versailles a fost evacuat în urma unei alerte de securitate

Material realizat de Diana Dumitrescu și Mara Cioroianu. 
Poliția din Bruxelles a identificat și eliminat persoana suspectată de uciderea a doi cetățeni suedezi într-un atac terorist, relatează AP News. Poliția belgiană a reușit să identifice atacatorul care, în ziua de luni, a ucis două persoane pe o stradă din Bruxelles. Victimele se îndreptau către un meci de fotbal atunci când atacatorul a pornit focul de armă. Poliția a confirmat că a fost vorba de un atac terorist și a reușit să identifice agresorul, care ulterior a fost văzut într-o cafenea. Acesta a fost împușcat în timpul arestării și a decedat pe drumul către spital. Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, era de origine tunisiană și era cunoscut de poliție pentru ședere ilegală și trafic de persoane. Prim ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a reacționat la acest incident declarând că „totul ne arată că acesta a fost un atac terorist comis împotriva Suediei și a cetățenilor suedezi, pentru simplul fapt că aceștia sunt suedezi”. În urma acestui atac, capitala Belgiei a fost plasată sub cea mai înaltă alertă teroristă.

 

Palatul de la Versailles a fost evacuat în urma unei alerte de securitate, informează AP News. Palatul a fost evacuat pentru a doua oară în ultimele patru zile din cauza unor îngrijorări privind securitatea. Un mesaj a fost postat pe contul de pe platforma X a palatului regal anunțând că „Din motive de securitate, Palatul de la Versailles va evacua vizitatorii și își va închide porțile astăzi”. După o inspecție a forțelor de ordine, edificiul a putut fi redeschis după-amiaza. În ziua de sâmbătă, atât palatul cât și muzeul Luvru au fost evacuate în urma unor amenințări cu bomba. Autoritățile franceze sunt în alertă, după ce un profesor a fost ucis într-un atac desfășurat la un liceu din orașul Arras. Suspectul a fost auzit strigând sintagma „Allahu Akhbar” în timpul agresiunilor, iar un profesor de limba franceză a fost ucis, în timp ce un profesor de educație fizică a fost rănit.

 

Nivelul apei din râul Amazon a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 121 de ani din cauza unei secete puternice, conform CNN. Seceta, care a determinat scăderea nivelului apei, a provocat daune atât asupra oamenilor ce locuiesc pe teritoriile din zona, cât și asupra ecosistemului de junglă. În ziua de luni, în portul din orașul Manaus a fost înregistrat cel mai mic nivel al apei din ultimii 121 de ani. Afluenții râului Amazon au început să se usuce, lăsând mai multe ambarcațiuni blocate. De asemenea, aprovizionarea cu mâncare, apă și medicamente a fost afectată, autoritățile locale intrând în stare de alertă. Un ONG brazilian s-a ocupat de furnizarea de alimente și medicamente comunităților ce au fost afectate de acest fenomen. Ministerul Științei din Brazilia a declarat că seceta a fost provocată de fenomenul climatic El Niño, ale cărui efecte vor fi resimțite și în restul acestui an. 

 

Activista de mediu Greta Thunberg a fost reținută de poliție în cadrul unui protest din Londra, relatează Deutsche Welle. Activista de mediu de naționalitate suedeză a fost reținută la un protest organizat cu ocazia unei conferințe din Londra, ce trata subiecte legate de comerțul de petrol și gaze. Sute de persoane s-au adunat în fața hotelului unde urma să se desfășoare conferința și au protestat împotriva folosirii combustibililor fosili. Manifestația a fost organizată de grupurile de presiune Fossil Free London și Greenpeace. Înainte de arest, Thunberg a declarat că „A fost clar de zeci de ani că industriile producătoare de combustibili fosili au cunoscut consecințele modelelor lor de afacere și totuși, nu au făcut nimic în această privință”. Imaginile o înfățișează pe Greta Thunberg purtând o insignă cu sloganul protestului, fiind percheziționată și luată cu mașina de poliție. Pe parcursul acestui an, actvista de mediu a fost reținută sau înlăturată de la manifestații din Suedia, Norvegia și Germania.

 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-au întâlnit pentru a discuta despre alianța dintre cele două state, conform Al Jazeera. Această întâlnire a fost organizată înainte de summitul de la Beijing, la care sunt așteptate ambele țări. În urma discuției, aceștia au susținut că „tensiunile geopolitice” actuale cauzate de războiul din Ucraina nu afectează colaborarea dintre cele două state. Liderii au discutat atât despre livrarea de gaze și petrol, cât și despre probleme legate de energia nucleară. Deși Ungaria este membră atât a Uniunii Europene, cât și a NATO, oficialii de la Budapesta au menținut legături strânse cu Rusia, Moscova fiind principalul furnizor de gaze al Ungariei. De asemenea, autoritățile de la Budapesta au blocat transportarea armelor menite să ajute forțele ucrainene pe teritoriul său. Ungaria are un rol decisiv în discuția privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, aceasta fiind un potențial oponent al inițiativei. 

 

Sute de persoane și-au pierdut viața în urma unei explozii la un spital din Gaza, conform Reuters. Evenimentul tragic a avut loc în ajunul vizitei președintelui american Joe Biden la Tel Aviv, prin care a dorit să-și arate sprijinul în războiul cu Hamas și pentru a discuta metodele Israelului de minimizare a victimele civile. Explozia a atras condamnări în întreaga lume arabă, iar mai multe proteste au fost organizate la ambasadele Israelului din Turcia și Iordania, precum și pe lângă ambasada SUA din Liban, unde forțele de securitate au lansat gaze lacrimogene împotriva demonstranților. Potrivit autorităților, numărul deceselor din ultimele 11 zile a depășit 3.000 de persoane. 

 

Liderul Chinei, Xi Jinping, împreună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, au criticat ofensivele Israelului în cadrul unei întruniri la Beijing, conform sursei CNN. Întâlnirea celor doi lideri politici a avut scopul de a sublinia viziunea comună asupra unei noi ordini internaționale care să nu mai fie dominată de Statele Unite și aliații săi democratici. Șefii de stat au criticat acțiunile Israelului și au cerut o încetare a focului, o poziție opusă față de cea a Statelor Unite, care afirmă dreptul permanent al Israelului de a riposta. Această întâlnire dintre Xi și Putin a avut loc după ce președintele american a declarat că va vizita urgent Israelul în legătură cu izbucnirea războiului din regiunea Gaza.

 

Instanța supremă din India a recunoscut dreptul cuplurilor LGBTQ+ de a-și alege partenerii, refuzând însă legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, relatează CNN. Cei cinci judecători au convenit că homosexualitatea este un „fenomen natural”, încurajând guvernul să se asigure că această comunitate nu este discriminată din cauza identității de gen sau a orientării sexuale. Judecătorul S. Ravindra Bhat a declarat că dreptul cuplurilor LGBTQ de a-și alege partenerii nu a fost contestat și că aceștia au dreptul să-și celebreze angajamentul unul față de celălalt „în orice mod doresc în domeniul social”, adăugând că acest lucru nu semnifică posibilitatea revendicării vreunui drept legal pentru relațiile respective. Verdictul mult așteptat a fost transmis în direct în toată țara.

 

Guvernul și opoziția din  Venezuela au decis să reia discuțiile după o amânare de aproape un an, conform BBC. Pe fondul alegerilor prezidențiale din anul 2024, președintele actual al Venezuelei, Nicolás Maduro, a declarat că este pe punctul de a semna noi acorduri cu opoziția din Guvern, cu scopul de a pune capăt crizei politice interne. Maduro a declarat că un acord între cele două părți de pe urma negocierilor ar fi unul iminent și că acestea vor avea loc în capitala Barbados, unde vor fi facilitate de reprezentanți din Norvegia.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …