Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 17 iulie în lume – Autoritățile din Marea Britanie au declarat că vor relaxa condițiile de acordare a vizelor pentru a atrage lucrători străini, Reprezentanții Israelului au recunoscut suveranitatea Marocului pe teritoriul disputat al Saharei de Vest iar Un nou medicament, donanemab, a devenit o alternativă în lupta împotriva Alzheimerului

A fost 17 iulie în lume – Autoritățile din Marea Britanie au declarat că vor relaxa condițiile de acordare a vizelor pentru a atrage lucrători străini, Reprezentanții Israelului au recunoscut suveranitatea Marocului pe teritoriul disputat al Saharei de Vest iar Un nou medicament, donanemab, a devenit o alternativă în lupta împotriva Alzheimerului

Material realizat de Romina Manolescu.

Autoritățile din Marea Britanie au declarat că vor relaxa condițiile de acordare a vizelor pentru a atrage lucrători străini în domeniul construcțiilor, informează Reuters. Oficialii au adăugat o serie de poziții în construcții pe „lista de ocupații de scurtă durată”, permițând acestei industrii să aducă mai ușor personal din străinătate pentru a ajuta angajatorii să își mărească forța de muncă. Marea Britanie a suferit de deficiențe acute de personal în unele sectoare, iar acest fapt a reprezentat un impediment politic pentru Partidul Conservator al guvernului premierului Rishi Sunak, care a promis să reducă migrația netă din ultimul deceniu. Comitetul consultativ independent pentru migrație a recomandat ca locurile de muncă pentru construcții să fie adăugate pe lista de ocupații cu deficiențe. Lista include deja lucrătorii de îngrijire, ingineri civili și tehnicieni de laborator, plus roluri de asistență medicală.

 

Reprezentanții Israelului au recunoscut suveranitatea marocană pe teritoriul disputat al Saharei de Vest, relatează Al Jazeera. O declarație a palatului regal al Marocului a susținut că poziția Israelului a fost exprimată printr-o scrisoare adresată regelui Mohammed al VI-lea de către premierului israelian Benjamin Netanyahu. Aceasta „va fi trimisă Organizației Națiunilor Unite, organizațiilor regionale și internaționale, precum și tuturor statelor cu care Israelul întreține relații diplomatice”, a declarat palatul regal al Marocului citând scrisoarea înaintată. Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat că recunoașterea Saharei de Vest ca teritoriu marocan „va consolida relațiile dintre cele două state” și va promova stabilitatea regională. Marocul a controlat acest teritoriu, însă fără recunoaștere internațională, din 1975, după încheierea stăpânirii coloniale spaniole.

 

Primarul orașului New York a desemnat în funcție primul comisar hispanic al poliției din istoria de 178 de ani a orașului, relatează Al Jazeera. Edward Caban, care s-a alăturat departamentului ca tânăr ofițer de patrulare în 1991, a depus jurământul și va fi responsabil de supravegherea celei mai mari forțe de poliție din Statele Unite. Caban a mulțumit oficialilor pentru alegere, declarând că A fi primul comisar de poliție hispanic este o onoare de cel mai înalt nivel”. Alegerea lui Caban a intervenit pe fondul demisiei din funcție a primei femei care a condus departamentul, Keechant Sewell. Aceasta nu a oferit niciun detaliu despre decizia sa, dar s-a speculat că alți oficiali, inclusiv viceprimarul pentru siguranță publică Philip Banks III, i-au subminat autoritatea.

 

Peste o mie de copii au fost evacuați dintr-o tabără de vară după ce mai multe incendii au izbucnit în Grecia, informează BBC. Zeci de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, asistați de echipaje de servicii de urgență. Mai multe animale au trebuit, de asemenea, să fie evacuate, inclusiv câțiva de cai care se aflau în grajduri care au luat foc. Guvernul grec a declarat că persoanele ale căror case au fost afectate de incendii sunt eligibili pentru cazare în hotelurile locale și că ulterior vor fi compensați pentru pierderile suferite. Incendiile au afectat transportul în unele zone, poliția fiind obligată să închidă secțiuni ale autostrăzii naționale Atena-Corint, iar unele servicii de transport feroviar au fost, de asemenea, perturbate. Serviciul meteorologic grec a avertizat că riscul de incendii ulterioare în Grecia rămâne ridicat.

 

Un nou medicament, donanemab, a devenit o alternativă în lupta împotriva Alzheimerului, după ce a fost demonstrat că încetinește declinul cognitiv, informează BBC. Potrivit oamenilor de știință, medicamentul ajută în stadiile incipiente ale bolii prin curățarea unei proteine care se acumulează în creierul persoanelor care suferă de această afecțiune. Deși nu a fost identificat un remediu, organizațiile caritabile au susținut că rezultatele publicate în revista JAMA marchează o nouă eră în care Alzheimerul poate fi tratat. În cadrul studiilor realizate, medicamentul a încetinit ritmul bolii cu aproximativ o treime, permițând oamenilor să își desfășoare în mod normal sarcinile de zi cu zi, precum și hobby-urile. Un alt medicament împotriva Alzheimerului, numit aducanumab, a fost recent respins de către autoritățile de reglementare europene din cauza problemelor de siguranță și lipsei de dovezi care să îi susțină eficiența.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 27 și 28 aprilie în lume – Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate din Cambodgia și Indonezia, Douăzeci de soldați au fost uciși într-o explozie de muniție la o bază militară din Cambodgia și Comandantul șef al armatei ucrainene a declarat că situația de pe front s-au înrăutățit în urma atacurilor din partea trupelor rusești.

Material realizat de Irina Dudu. Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate …