Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 17 august în lume – Human Rights Watch a solicitat oficialilor din China să adopte măsuri împotriva rasismului pe rețelele de socializare, Două poezii naționaliste scrise în secolul al XIX-lea în Belarus au fost interzise în școli, iar autoritățile din Pakistan au arestat 146 de persoane suspectate de incendierea a cinci biserici și atacarea comunității creștine
Sursă foto: BBC

A fost 17 august în lume – Human Rights Watch a solicitat oficialilor din China să adopte măsuri împotriva rasismului pe rețelele de socializare, Două poezii naționaliste scrise în secolul al XIX-lea în Belarus au fost interzise în școli, iar autoritățile din Pakistan au arestat 146 de persoane suspectate de incendierea a cinci biserici și atacarea comunității creștine

Material realizat de Romina Manolescu

Autoritățile din Pakistan au arestat cel puțin 146 de persoane după ce o bandă musulmană a incendiat cinci biserici și a atacat zeci de case aparținând comunității creștine din provincia Punjab, informează Al Jazeera. Pagini rupte ale Coranului, cu presupus conținut blasfemic, au fost descoperite în apropierea zonei Isa Nagri, unde se află o comunitate predominant creștină, declanșând unul dintre cele mai grave atacuri împotriva comunității minoritare creștine din ultimii ani. Videoclipurile postate pe diferite rețele de socializare au arătat câțiva bărbați pe acoperișul cele mai înalte biserici din oraș, atacând fațada și încercând să disloce crucea superioară. Casele, întreprinderile și cimitirele creștine au fost, de asemenea, vizate în urma acțiunii. Între 2011 și 2015, ultima perioadă în care datele au fost actualizate, au fost înregistrate peste 1.296 de cazuri de blasfemie în Pakistan.

 

Organizația Internațională Human Rights Watch a solicitat oficialilor din China să adopte măsuri împotriva rasismului online care vizează persoanele de culoare, relatează Al Jazeera. Grupul a examinat sute de videoclipuri și postări din 2021 pe diferite platforme de socializare, inclusiv Weibo, o aplicație de mesagerie populară în țară, și Douyin, TikTok-ul chinez, susținând că a descoperit conținut care înfățișează adesea persoanele de culoare prin prisma unor „stereotipuri rasiale ofensive”. „Cantitatea și extremitatea conținutului rasist de pe internetul chinez sugerează că platformele fie nu îndeplinesc propriile standarde care interzic conținutul rasist, fie că politicile lor sunt inadecvate față de conținutul rasist, contrar responsabilităților asumate în domeniul drepturilor omului” a demonstrat raportul. Observând că Beijingul menține „unul dintre cele mai sofisticate regimuri de cenzură pe internet din lume” prin intermediul sistemului Great Firewall, Human Rights Watch a cerut guvernului chinez să inițieze mai multe demersuri pentru a promova toleranța și a combate prejudecățile.

 

Două poezii scrise în secolul al XIX-lea în Belarus au fost declarate „extremiste” și interzise în școli, în semn de represiune extinsă asupra criticilor autorităților, potrivit BBC. Poeziile lui Vincent Dunin-Martsinkevich au făcut referire la o răscoală naționalistă împotriva Imperiului Rus. Experții au descris interzicerea poeziilor ca parte a unei tranziții spre totalitarism, deoarece mulți opozanți ai regimului sunt naționaliști care nu susțin poziția pro-rusă a președintelui belarus Alexandru Lukashenko.  „Vânturile plutesc” și „Conversația unui bărbat în vârstă” au fost scrise în timpul rebeliunii Kastus Kalinowski din 1863 porintă de belaruși și polonezi, în ceea ce era atunci Polonia și o parte a Imperiului Rus. Dunin-Martsinkevich a fost acuzat la acea vreme pentru diseminarea unor idei „dăunătoare pentru autorități”. El a fost arestat și încarcerat, dar participarea sa directă la răscoală nu a fost niciodată dovedită.

 

O instanță federală de apel din SUA nu a permis autorităților din Idaho să aplice o interdicție împotriva femeilor transgen de a participa la competiții sportive feminine, relatează Reuters. Măsura, pe care guvernatorul republican Brad Little a adoptat-o în martie 2020, interzice femeilor și fetelor transgender de toate vârstele să participe în cadrul echipelor sportive feminine la școlile publice din stat, de la școala primară până la facultate. Decizia instanței a fost etichetată ca o „victorie importantă pentru bunul simț, egalitatea și drepturile tinerilor transexuali în condițiile legii”, potrivit unui avocat al Uniunii Libertăților Civile Americane. Pe de altă parte, avocata Alianței pentru Apărarea Libertății a declarat că atunci „Când legile noastre ignoră realitatea biologică și permit bărbaților să concureze în sportul femeilor, femeile sunt rănite și le sunt refuzate oportunitățile atletice”, susținând măsurile din Idaho. Departamentul de educație al administrației Biden a propus o schimbare în sistem, care interzice școlilor să adopte interdicții directe asupra sportivilor transgen, oferind în același timp flexibilitate privind excepțiile pentru cele mai înalte niveluri de concurență.

 

Armata Chinei a lansat un videoclip propagandistic în care soldații se pregătesc pentru un conflict în ceea ce pare a fi strâmtoarea Taiwanului, informează The Guardian. Videoclipul de un minut și jumătate, publicat pe contul oficial WeChat al comandamentului, a fost intitulat „Citirea strâmtorii” și arată soldații utilizând echipamentele de luptă executând diferite antrenamente, precum și trupele care aleargă pe țărmuri nisipoase pe lângă baricade anti-aterizare, similare cu cele de pe coasta Taiwanului. Nici videoclipul, nici postarea de pe WeChat nu au menționat în mod direct Taiwanul. Comandamentul Teatrului de Est, o divizie a Armatei de Eliberare a Poporului, are responsabilitatea pentru strâmtoarea Taiwanului. Divizia militară este cea care efectuează periodic exerciții în jurul insulei, pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 29 aprilie în lume – Prim-ministrul Scoției și-a dat demisia, Președinta Comisiei Europene a indicat că este dispusă să colaboreze cu membrii grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Premierul Spaniei a anunțat că nu va demisiona

Material realizat de Mihai-Marco Percă Șapte parlamentari ai opoziției din Georgia au fost excluși din …