Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 16 martie în lume – Autoritățile iraniene utilizează metode de tortură împotriva copiilor protestatari, Parlamentarii spanioli au adoptat o nouă lege privind bunăstarea animalelor, iar Peste două tone de uraniu natural, declarate dispărute de către Organizația Națiunilor Unite, au fost găsite în Libia
Sursa foto: AP
Sursa foto: AP

A fost 16 martie în lume – Autoritățile iraniene utilizează metode de tortură împotriva copiilor protestatari, Parlamentarii spanioli au adoptat o nouă lege privind bunăstarea animalelor, iar Peste două tone de uraniu natural, declarate dispărute de către Organizația Națiunilor Unite, au fost găsite în Libia

Material realizat de Mădălina Robu

Autoritățile iraniene au fost acuzate de folosirea metodelor de tortură, inclusiv a violenței sexuale împotriva copiilor întemnițați, ca parte a demersurilor de reprimare a recentelor proteste, potrivit organizației internaționale pentru drepturile omului, Amnesty International, relatează CNN. „Serviciile de informații și forțele de securitate iraniene au comis acte de tortură cumplite, inclusiv bătăi, biciuiri, tratament cu șocuri electrice, viol și alte tipuri de violență sexuală împotriva protestatarilor copii cu vârste de până la 12 ani, în scopul reprimării implicării acestora în protestele la nivel național”, au declarat reprezentanții Amnesty International. Potrivit organizației, autoritățile iraniene au recunoscut că au reținut peste 22.000 de persoane în timpul protestelor, dar nu au precizat câți dintre aceștia erau copii. Gruparea internațională estimează că printre deținuți s-ar putea număra mii de copii. Organizația a solicitat reprezentanților Iranului să elibereze copiii reținuți pentru proteste pașnice și a îndemnat alte țări să „își exercite jurisdicția universală asupra oficialilor iranieni, inclusiv asupra celor aflați în poziții superioare de autoritate care ar putea răspunde penal pentru crimele săvârșite conform dreptului internațional, inclusiv pentru torturarea copiilor protestatari.”

Numeroase conflicte au survenit la Atena în timpul unei greve generale din Grecia, inițiată drept răspuns la accidentul feroviar în care au murit 57 de persoane, informează Euronews. Protestatarii au aruncat bombe cu benzină asupra unui cordon al poliției din apropierea parlamentului, în timp ce poliția antirevoltă a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade sonore. Greva a afectat zborurile și a perturbat în mod extins serviciile, în timp ce proteste semnificative au avut loc și în alte orașe ale țării. De asemenea, conflicte între mai mulți tineri protestatari și poliție au survenit și în orașul-port Patras, din sudul Greciei. Greva a reținut, de asemenea, feriboturile către insulele grecești în port, a cauzat funcționarea spitalelor cu personal de urgență, a afectat semnificativ serviciile de transport public și a cauzat anularea cursurilor în cadrul școlilor de stat. Sindicatele au susținut asociațiile feroviare care au început o serie de demersuri după ce a avut loc coliziunea feroviară din nordul Greciei. 

Parlamentarii spanioli au adoptat o lege privind bunăstarea animalelor, însoțită de o reformă a codului penal care mărește pedepsele cu închisoarea pentru cei care maltratează animalele, relatează Euronews. Legea „va pune capăt imunității persoanelor care maltratează animalele” și reprezintă un „progres care corespunde sensibilității concetățenilor ce doresc, în cea mai mare parte, să protejeze” animalele, a declarat Ministrul Drepturilor Sociale, Ione Belarra. Această lege va impune dresaj „obligatoriu” pentru proprietarii de câini, cărora li se va interzice, de asemenea, să-i lase singuri mai mult de 24 de ore. De asemenea, face ca sterilizarea pisicilor să fie obligatorie, cu excepția fermelor, asociațiile pentru drepturile animalelor subliniind importanța contracepției pentru a evita abandonul. Reforma codului penal, care însoțește legea, mărește pedepsele pentru maltratări care pot duce la pedepse cu închisoarea de până la un an și jumătate, dacă animalul necesită îngrijiri veterinare. 

Peste două tone de uraniu natural, declarate dispărute de către Organizația Națiunilor Unite, au fost găsite în Libia, informează The Guardian. Comandantul diviziei de comunicații a mareșalului Khalifa Haftar, generalul Khaled al-Mahjoub, a declarat că containerele de uraniu au fost recuperate la doar 5 km de unde au fost depozitate în sudul Libiei, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat dispariția lor. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat statelor membre ale organizației că inspectorii au constatat că 10 recipiente ce conțineau aproximativ 2,5 tone de concentrat de minereu de uraniu „nu erau prezente așa cum s-a declarat anterior”. Descoperirea lipsei uraniului a fost rezultatul unei inspecții planificate inițial pentru anul trecut, care „a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și a fost în cele din urmă efectuată săptămâna aceasta, potrivit unui comunicat confidențial al lui Grossi.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a anunțat un suport dinanciar direct, în valoare de 150 de milioane de dolari, pentru regiunea Sahel din Africa, în timpul unei vizite în Niger, relatează ABC News. Vizita lui Blinken survine în timp ce atât Mali, cât și Burkina Faso rămân din ce în ce mai volatile, fiecare trecând prin două lovituri de stat din 2020 și până în prezent. Trupele franceze au fost destituite din respectivele state, iar liderii ambelor țări au solicitat asistență militară rusă pe fondul violențelor neîncetate provocate de extremiștii islamici. Blinken a numit Nigerul „un model de reziliență, un model de democrație, un model de cooperare” în regiune și a avertizat că extinderea mercenarilor ruși în zonă nu va fi de folos țărilor care apelează la serviciile acestora. În ultimul deceniu, extremiștii islamici și-au extins considerabil raza de acțiune în regiunea Sahel, unele dintre cele mai semnificative acte de violență având loc în zona în care granițele Nigerului se întâlnesc cu Mali și Burkina Faso.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …