Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 15 decembrie în lume – Parlamentul Indoneziei a adoptat un tratat de extrădare cu Singapore, oficiali ai Australiei au acuzat giganții tehnologici Apple și Microsoft că ,,închid ochii” la exploatarea sexuală a copiilor, iar președintele Parlamentului European a declarat că reprezentanților Qatarului le-ar putea fi interzis accesul în sediul instituției
Sursă foto: Reuters

A fost 15 decembrie în lume – Parlamentul Indoneziei a adoptat un tratat de extrădare cu Singapore, oficiali ai Australiei au acuzat giganții tehnologici Apple și Microsoft că ,,închid ochii” la exploatarea sexuală a copiilor, iar președintele Parlamentului European a declarat că reprezentanților Qatarului le-ar putea fi interzis accesul în sediul instituției

Material realizat de Maria Trușcă și Gabriela Bujenița

Un soldat irlandez aflat într-o misiune de pace a Organizației Națiunilor Unite în Liban a fost ucis informează Al Jazeera. Potrivit forțelor de apărare ale Irlandei, convoiul din care acesta făcea parte, alcătuit din două vehicule utilitare blindate care transportau opt persoane spre Beirut, a fost atacate cu arme de calibru mic. Un alt membru al Forțelor Interimare ONU în Liban (UNIFIL) este în stare gravă, în timp ce alți doi militari prezintă răni ușoare. Reprezentanți ai UNIFIL au declarat că vor colabora cu forțele armate libaneze pentru a investiga atacul. 

Parlamentul Indoneziei a adoptat un tratat de extrădare cu Singapore, informează Reuters. Acordul bilateral de extrădare cu Singapore este menit să sprijine autoritățile să aducă în fața justiției persoanele acuzate că au ascuns miliarde de dolari din banii statului indonezian în orașulstat. Absența unui astfel de act normativ a reprezentat o problemă sensibilă pentru Indonezia care s-a confruntat cu dificultatea de a urmări persoanele acuzate că au deturnat sume mari în timpul crizei financiare asiatice din 1997-1998, care au părăsit țara. Tratatul de extrădare cuprinde 31 de infracțiuni care pot fi pedepsite dacă au fost comise în ultimii 18 ani. De asemenea, oamenii nu vor mai putea scăpa de aplicarea legii schimbându-și cetățenia.

Cel puțin 31 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 20 au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat băuturi alcoolice contrafăcute în Bihar, India, conform AP News. Decesele au avut loc marți, miercuri și joi, iar victimele aparțineau a trei sate din districtul Sharan din statul Bihar, unde producția, vânzarea și consumul de băuturi alcoolice sunt interzise. Ofițerul de poliție Santosh Kumar a declarat că mai mulți dintre cei 20 de spitalizați și-au pierdut vederea. Sushil Modi, liderul partidului de opoziție Bharatiya Janata, a declarat că peste 1.000 de oameni au murit după ce au băut băuturi alcoolice contaminate de când interdicția a fost impusă în urmă cu șase ani. 

India a testat o rachetă Agni-V pe fondul tensiunilor tot mai pregnante cu China, relatează Al Jazeera. India a testat cu succes o rachetă cu capacitate nucleară pe o rază de acțiune de 5.400 km, a declarat un ministru al guvernului. De asemenea, New Delhi își propune să-și sporească capacitățile de apărare pe fondul tensiunilor la granița cu China. Ministrul Afacerilor Parlamentare, Pralhad Joshi, a relatat faptul că racheta balistică intercontinentală Agni-V a fost lansată de pe insula Abdul Kalam din estul statului Odisha. „Racheta va adăuga o mare valoare apărării și va consolida securitatea națională într-o mai mare măsură”, a scris Joshi pe Twitter, citând o rază de acțiune de 5.400 km (3.300 mile) sau mai mult.

Șeful poliției poloneze a fost rănit după ce un cadou de la un oficial ucrainean a explodat, informează The Guardian. Jarosław Szymczyk, șef al poliției poloneze, a fost transportat la spital cu răni ușoare după ce un cadou primit de la un înalt oficial ucrainean a explodat, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne. Szymczyk s-a întâlnit cu șefii poliției și ai serviciilor de stat de urgență din Ucraina în timpul unei vizite de lucru din decembrie, iar cadoul a fost primit de la unul dintre șefii serviciilor ucrainene, menționa comunicatul. Acesta a mai precizat că rănile provocate de explozie sunt minore, dar că a fost necesară rămânerea în spital sub observație.

Prințesa thailandeză Bajrakitiyabha și-a pierdut cunoștința din cauza unei afecțiuni cardiace, relatează BBC. Prințesa a fost internată într-un spital local din provincia Nakhon Ratchasima din nordul Thailandei. Ulterior, după ce starea ei medicală a fost stabilizată, a fost transportată cu elicopterul în capitala Bangkok. Prințesa Bajrakitiyabha, în vârstă de 44 de ani, este fiica cea mare a regelui Vajiralongkorn al Thailandei. Regele Vajiralongkorn nu a numit încă un moștenitor al tronului, dar prințesa Bajrakitiyabha este considerată pe scară largă drept succesorul cel mai potrivit. Ea a fost ambasadorul Thailandei în Austria din 2012 până în 2014.

Oficiali ai Australiei au acuzat giganții tehnologici Apple și Microsoft că ,,închid ochii” la exploatarea sexuală a copiilor, informează Al Jazeera. Comisarul australian pentru siguranța pe inernet, Julie Inman Grant, a declarat într-un raport că giganții tehnologici „nu fac suficient” pentru a rezolva problema, deoarece nu caută în mod proactiv materiale de exploatare a copiilor în serviciile lor, în ciuda disponibilității unui software care scanează imagini și videoclipuri care înfățișează abuzuri. Raportul a evidențiat disparități în ceea ce privește rapiditatea cu care au răspuns companiile din domeniul tehnologiei la sesizări despre abuz – cu timpul mediu variind până la două zile pentru Microsoft – și lacune de politică care le-au permis utilizatorilor de servicii Meta suspendați pentru partajarea materialelor de abuz asupra copiilor să creeze noi conturi pe alte platforme.

Mai multe persoane, printre care și copii, au fost salvate de pe o barcă de migranți care se scufunda în Canalul Mânecii, relatează BBC. Cei 39 de migranți au primit ajutor din partea echipajelor de pe o barcă de pescuit din apropiere și din partea bărcilor de salvare ce au ajuns la fața locului. Imaginile de la salvare au arătat că barca gonflabilă se umplea cu apă, în timp ce unii oameni,  îmbrăcați doar în tricouri și veste de salvare, strigau după ajutor. Cei salvați de pe barcă le-au comunicat reporterilor BBC că au plătit fiecare câte 5.000 de lire sterline pentru a traversa canalul. În urma acestei tragedii, patru persoane, inclusiv un adolescent, au murit, în timp ce alte patru nu au fost găsite încă. 

Mii de oameni au protestat împotriva condamnării primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, informează Al Jazeera. Un tribunal turc l-a condamnat pe Imamoglu, un rival popular al lui Erdogan, la doi ani și șapte luni de închisoare pentru insulte aduse funcționarilor publici. Pe lângă pedeapsa cu închisoare, a primit interdicția de a se implica în politică. Împreună cu liderii a șase partide de opoziție turcă, primarul a ieșit la protest alături de oameni. „Nu mă tem de verdictul lor ilegitim”, a transmis Imamoglu mulțimii. „Nu am judecători care să mă protejeze, dar am 16 milioane de oameni și națiunea noastră în spate.” Sentința trebuie confirmată de o curte de apel. Cât timp apelul său va fi audiat, Ekrem Imamoglu va continua să fie primar al celui mai mare oraș al Turciei.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că reprezentanților Qatarului le-ar putea fi interzis accesul în sediul instituției, relatează The Guardian. Parlamentul European va lua în considerare interzicerea accesului oficialilor din Qatar în sediul instituției ca răspuns la o anchetă privind corupția și spălarea de bani, care a devenit cel mai mare scandal din istoria organismului legislativ. Președintele parlamentului, Roberta Metsola, a declarat că înalții lideri ai Adunării vor discuta despre o posibilă interdicție și că un pachet de „reforme cuprinzătoare” va fi implementat ca răspuns la o anchetă a poliției belgiene care a acuzat patru persoane pentru spălare de bani și corupție, inclusiv un europarlamentar în exercițiu. Oficialii Qatarului au negat orice faptă ilegală în legătură cu ancheta în care poliția a confiscat aproape 1,5 milioane de euro (1,3 milioane de lire sterline) în numerar din proprietățile din Bruxelles.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …