Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 15 august în lume – Fostul prim-ministru al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că va candida la alegerile prezidențiale, o organizație pentru drepturile omului a intentat un proces în Statele Unite ale Americii, cerând blocarea importurilor de cacao recoltată de copiii din Africa de Vest, iar un alt lider politic din Ecuador a fost ucis
Sursă foto: Terrence Collingsworth/International Rights Advocates via AP

A fost 15 august în lume – Fostul prim-ministru al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că va candida la alegerile prezidențiale, o organizație pentru drepturile omului a intentat un proces în Statele Unite ale Americii, cerând blocarea importurilor de cacao recoltată de copiii din Africa de Vest, iar un alt lider politic din Ecuador a fost ucis

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu 

Forțele israeliene au ucis doi palestinieni în timpul unui atac asupra unei tabere de refugiați din Cisiordania, relatează Al Jazeera. Ministrul palestinian al sănătății a declarat că victimele sunt doi tineri în vârstă de 16 ani și 25 de ani, aceștia fiind împușcați în piept în timpul unui atac asupra taberei de refugiați din orașul Ierihon. Violența în Cisiordania ocupată s-a agravat în ultimele luni, pe fondul atacurilor israeliene asupra taberelor de refugiați din teritoriu, atacurilor asupra satelor palestiniene și atacurilor stradale palestiniene asupra israelienilor. Agenția de presă franceză AFP a raportat că cele două persoane ucise la Ierihon ridică la 216 numărul palestinienilor uciși de forțele israeliene în acest an. 

O organizație pentru drepturile omului a intentat un proces în Statele Unite ale Americii, cerând blocarea importurilor de cacao recoltată de copiii din Africa de Vest, informează Associated Press. Procesul, intentat de organizația International Rights Advocates, urmărește ca guvernul federal să aplice o lege din anii 1930 prin care să interzică intrarea în SUA a produselor create prin munca copiilor. Organizația non-profit a anunțat că a intentat procesul,  deoarece Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor și Departamentul de Securitate Internă au ignorat numeroase dovezi care demonstrează că minorii cultivau cacao destinată unor cunoscuți producători ca Hershey, Mars, Nestle și Cargill. Marile companii de ciocolată s-au angajat să înceteze dependența de munca copiilor pentru a-și recolta cacao până în 2005. În prezent, acestea s-au angajat că vor elimina cele mai grave forme de muncă a copiilor din lanțurile lor de aprovizionare până în 2025.

Un conflict a izbucnit între două grupuri armate rivale în capitala Libiei, Tripoli, după luni de zile de pace, relatează Deutsche Welle. Conform localnicilor și presei locale, violențele au izbucnit peste noapte și au avut loc în diferite părți din Tripoli. Numărul victimelor în urma atacului a rămas neclar. Ministerul Sănătății din Libia a declarat că mulți dintre locuitorii din Tripoli au rămas prinși în casele lor. De asemenea, ministerul a cerut părților aflate în conflict să permită ambulanțelor și echipelor de urgență să pătrundă în zonele afectate. Statul a fost supus conflictelor încă de la asasinarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. Statul a fost împărțit în două în 2014, cu guverne opuse situate în părțile de est și, respectiv, de vest ale națiunii.

Trei persoane suspectate de spionaj pentru Rusia în Regatul Unit au fost arestate într-o anchetă de securitate națională, conform BBC. Inculpații, toți cetățeni bulgari, au fost reținuți în februarie și de atunci au fost arestați preventiv. Aceștia au fost acuzați de deținerea de documente false. Documentele includ pașapoarte, cărți de identitate și alte documente pentru Regatul Unit, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Republica Cehă.  Se presupune că aceștia au lucrat pentru serviciile de securitate ruse. Cei trei indivizi arestați s-au numărat printre cinci persoane arestate în februarie, fiind suspectate de o infracțiune ce ține de spionaj. Aceștia au fost reținuți de detectivii antiterorism de la Poliția Metropolitană, care are responsabilitatea poliției naționale pentru spionaj.

O ambarcațiune cu migranți s-a scufundat în largul orașului-port Sfax din Tunisia, provocând moartea a cinci persoane și dispariția altor șapte, conform Associated Press. Sfax este punctul de plecare pentru majoritatea încercărilor de a traversa Marea Mediterană spre Italia. Douăzeci și trei de persoane au fost salvate din 35 de persoane aflate la bord, majoritatea tunisieni. Vasul s-a scufundat la scurt timp după ce a plecat din zona Sfax, autoritățile din oraș deschizând o anchetă pentru a stabili cauza accidentului. Accidentul a avut loc la două zile după ce o altă ambarcațiune de migranți s-a scufundat aproape de Gabes, un port din sud-estul Tunisiei, la aproximativ 150 de kilometri de Sfax.

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise și zeci au fost rănite în urma unui incendiu care a provocat o explozie la o stație de carburant din republica rusă sudică, Dagestan, relatează CNN. Incendiul a izbucnit la un service auto, apoi s-a extins la stația de carburant din apropiere, în periferia capitalei Dagestanului, Makhachkala, conform Ministerului Situațiilor de Urgență al Rusiei. Potrivit șefului republicii Dagestan, Sergey Melikov, printre cei decedați se aflau mai mulți copii, iar cel puțin trei cadavre au fost recuperate de sub dărâmături. Reprezentanții Ministerului Situațiilor de Urgență au declarat că au trimis o aeronavă specială pentru a evacua victimele exploziei la spitale din Moscova. Comitetul de Investigare al Rusiei a lansat o anchetă penală cu privire la incendiul mortal, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti. O declarație din partea Kremlinului a relatat că președintele rus, Vladimir Putin, „a transmis condoleanțe familiilor și prietenilor celor uciși în explozie și a dorit o recuperare rapidă victimelor”. 

Fostul prim-ministru al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că va candida la alegerile prezidențiale de la începutul anului viitor, informează ABC News. De asemenea, respectiva cursă include și un popular fost ministru de externe al Finlandei care a fost un negociator cheie al aderării recente a țării nordice la NATO. Stubb, în vârstă de 55 de ani, care a condus guvernul finlandez în perioada 2014-2015 și ulterior a fost ministru de externe, a declarat că este „onorat și recunoscător pentru încrederea acordată”. Premierul Petteri Opo și Partidul Coaliției Naționale conservatoare din Finlanda i-au cerut să candideze. Șeful de stat al Finlandei este ales prin vot popular la fiecare șase ani. Președintele Finlandei are puteri semnificative, în special în chestiuni legate de politica externă și de securitate, pe care președintele le decide împreună cu guvernul. De asemenea, președintele semnează legi, poate bloca propuneri legislative și acționează în calitate de comandant militar suprem al Finlandei. 

Mai multe persoane au fost ucise în urma atacurilor cu rachete rusești în regiunea Volînia din nord-vestul Ucrainei, conform BBC. De asemenea, mai multe persoane au fost rănite după ce o fabrică din Lutsk a fost lovită, a declarat șeful regional Yuriy Poguliaiko. Loviturile aeriene au deteriorat și clădiri în regiunea Lviv din vest, dar nu au fost înregistrate decese, a declarat primarul orașului. Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au afirmat că au distrus 16 din cel puțin 28 de rachete lansate de ruși peste noapte. Sirenele de alarmă pentru raiduri aeriene au sunat timp de două ore în Lviv și Volîn. În Lutsk, capitala regiunii Volîn, o fabrică deținută de o companie suedeză a fost lovită de atacurile aeriene. „Suntem foarte triști să confirmăm că trei dintre colegii noștri au fost uciși”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei SKF, Carl Bjernstam. Oficialii locali au afirmat că cea mai mare parte a daunelor a fost cauzată de deșeuri căzute din rachete interceptate. În Lviv, peste 100 de clădiri au fost avariate ca urmare a atacurilor de peste noapte, conform primarului orașului, Andriy Sadovyi.

Oficialii Chinei au anunțat că vor suspenda publicarea cifrelor privind șomajul în rândul tinerilor, în timp ce banca centrală a țării a redus o rată cheie a dobânzii pentru a stimula creșterea economică în declin, relatează The Guardian. Șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 21,3% în iunie, în condițiile în care o serie de cifre dezamăgitoare din ultimele luni au reflectat un declin în China, în timp ce revenirea sa post-Covid se estompează. Reprezentanții Biroului Național de Statistică (NBS) au declarat că nu vor mai publica date privind șomajul specific grupelor de vârstă începând cu această lună, invocând necesitatea de a „îmbunătăți și optimiza în continuare statistica privind forța de muncă din sondaj”. „Începând cu luna august, publicarea ratelor de șomaj urban pentru tineri și alte grupe de vârstă din întreaga țară va fi suspendată”, a declarat purtătorul de cuvânt al NBS, Fu Linghui, în cadrul unei conferințe de presă. Pe măsură ce indicatorii unei încetiniri economice s-au acumulat în ultimele săptămâni, mulți experți au solicitat un plan amplu de redresare pentru a stimula activitatea.

Un alt lider politic din Ecuador a fost ucis la mai puțin de o săptămână de la asasinarea unui candidat la președinție, informează ABC News. Împușcarea mortală a lui Pedro Briones, lider local al partidului Revolución Ciudadana, partidul fostului președinte Rafael Correa, a fost confirmată de Luisa González, favorita în alegerile prezidențiale speciale și membră a aceluiași partid. Împușcătura a avut loc în provincia nordică Esmeraldas. „Ecuadorul traversează cea mai sângeroasă eră a sa”, a scris González pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter. „O îmbrățișare sinceră familiei colegului Pedro Briones, căzut de mâinile violenței”. Asasinarea lui Briones, care era lider politic într-o zonă rurală din San Mateo de Esmeraldas, s-a produs la mai puțin de o săptămână după asasinarea în plină zi a candidatului la președinție Fernando Villavicencio, care avea o poziție fermă față de criminalitatea organizată și corupție. Villavicencio a fost ucis la sfârșitul unui miting politic în capitala statului, Quito, în ciuda faptului că avea un avantaj de securitate care includea polițiști și bodyguarzi. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 29 aprilie în lume – Prim-ministrul Scoției și-a dat demisia, Președinta Comisiei Europene a indicat că este dispusă să colaboreze cu membrii grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Premierul Spaniei a anunțat că nu va demisiona

Material realizat de Mihai-Marco Percă Șapte parlamentari ai opoziției din Georgia au fost excluși din …