Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 14 martie în lume – Zeci de jurnaliști și activiști au protestat în fața parlamentului Bosniei, Comisia Europeană a propus noi reforme în domeniul energetic, iar Amnesty International a condamnat folosirea greșită de către poliție a echipamentului în contextul protestelor
Sursă foto: Al Jazeera

A fost 14 martie în lume – Zeci de jurnaliști și activiști au protestat în fața parlamentului Bosniei, Comisia Europeană a propus noi reforme în domeniul energetic, iar Amnesty International a condamnat folosirea greșită de către poliție a echipamentului în contextul protestelor

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International, a publicat un raport prin care a condamnat folosirea greșită de către poliție a echipamentului în contextul protestelor, relatează Al Jazeera. Raportul a demonstrat faptul că folosirea greșită de către poliție a gloanțelor de cauciuc și a altor arme mai puțin letale împotriva protestatarilor pașnici a ucis zeci de oameni și a mutilat mii de oameni în ultimii cinci ani, în peste 30 de state din jurul lumii. Amnesty International a declarat că este nevoie de un tratat global pentru a reglementa comerțul de echipamente de poliție, inclusiv pentru gloanțele metalice acoperite cu cauciuc, pentru a ajuta la protejarea dreptului de a protesta. Un cercetător din cadrul Amnesty International a declarat că un astfel de tratat global este necesar pentru a combate numărul de abuzuri în continuă creștere.

Un raport anual al companiei elvețiene IQAir a demonstrat că Lahore, capitala Pakistanului, este cel mai poluat oraș din lume și Ciadul cel mai poluat stat, informează Reuters. Compania elvețiană IQAir măsoară anual nivelul de calitate a aerului, pe baza concentrației de particule din aer care dăunează plămânilor, particule cunoscute sub numele de PM2.5. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca nivelul de concentrație a particulelor să nu depășească 5 micrograme pe metru cub.  Cu toate acestea, raportul de anul acesta a demonstrat faptul că, în Lahore, calitatea aerului a ajuns la 97,4 micrograme pe metru cub, devenind cel mai poluat oraș din lume. De asemenea, raportul a confirmat faptul că Ciadul este cel mai poluat stat, cu o concentrație de 89,7 miligrame pe metru cub, fiind urmat de Iraq. Raportul IQAir a dezvăluit faptul că 1 din 10 oameni la nivel global trăiesc într-o zonă în care poluarea reprezintă o amenințare asupra sănătății. 

Două rachete test au fost lansate din Coreea de Nord, la o zi după ce Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au început exerciții militare comune, conform Associated Press. Un oficial sud-coreean a declarat că cele două rachete au fost lansate din orașul de coastă Jangyon, călătorind aproximativ 620 de kilometri și aterizând în mare, în partea de est a Coreei de Nord. Armata din Coreea de Sud a condamnat acest act, numind lansarea „o provocare gravă” care subminează stabilitatea în Peninsula Coreeană. Aceasta a reprezentat a doua lansare de rachete test din Coreea de Nord de săptămâna aceasta, două alte rachete fiind lansate dintr-un submarin cu o zi înainte. 

Comisia Europeană a propus noi reforme în domeniul energetic, pentru a evita creșterea severă a prețurilor, relatează Deutsche Welle. Pe lângă intenția de a reduce dependența statelor europene de combustibili fosili, Comisia Europeană a propus extinderea utilizării contractelor de energie electrică pe termen lung pentru a proteja consumatorii de creșteri majore ale prețurilor. Acest lucru a venit pe seama schimbărilor majore de preț a combustibililor fosili pe fondul reducerii aprovizionării de gaze și petrol din Rusia. Comisia Europeană a propus ca prin noile reforme să se asigure contracte de energie electrică pe termen lung care să furnizeze energie electrică la un preț constant consumatorilor, în efortul de a reduce dependența de combustibili fosili.

Cel puțin 190 de persoane au decedat după ce ciclonul tropical Freddy a străbătut sudul statului Malawi, relatează CNN. Cel puțin 584 de persoane au fost rănite și 37 de persoane au fost date dispărute pe tot teritoriul țării. Reprezentanții Ministerului Resurselor Naturale și Schimbărilor Climatice din Malawi au declarat că ciclonul „slăbește, dar va continua să provoace ploi torenţiale asociate cu rafale de vânt în majoritatea districtelor din sudul statului”. De asemenea, un comisar al agenției Departamentului pentru Managementul Dezastrelor, Charles Kalemba, a confirmat că situația s-a înrăutățit în sudul țării. „Un număr mare de locuințe sunt inundate, iar o serie de drumuri și poduri sunt afectate. Vizibilitatea este aproape zero. Electricitatea este oprită, iar conectarea la rețea a devenit o problemă. Devine din ce în ce mai rău”, a declarat Kalemba, adăugând că operațiunile de salvare au fost, de asemenea, afectate de vremea nefavorabilă.  

Un avion de luptă rus s-a ciocnit cu o dronă americană, provocând prăbușirea aeronavei americane fără pilot în Marea Neagră, informează BBC. Incidentul a pus în evidență riscul în creștere al unei confruntări directe dintre Rusia și Statele Unite ale Americii în ceea ce privește războiul din Ucraina. Reprezentanții Statelor Unite au declarat că drona se afla într-o misiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze. În aceeași măsură, liderii ruși susțin că drona s-a prăbușit după o „manevră riscantă” și au negat că cele două aeronave au avut contact direct. De asemenea, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au mai declarat că drona MQ-9 Reaper zbura cu transponderele oprite. Transponderele sunt dispozitive de comunicații care permit urmărirea aeronavei. Liderii americani l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, pentru a protesta împotriva celor întâmplate. În urma întâlnirii, presa de stat rusă l-a citat pe Antonov susținând că reprezentanții de la Moscova au perceput incidentul cu dronă drept „o provocare”.

Liderii Chinei au declarat că statul își va redeschide granițele pentru turiștii străini pentru prima dată în cei trei ani de la izbucnirea epidemiei de Covid, permițând eliberarea tuturor categoriilor de vize, relatează The Guardian. Specialiștii din industria turistică nu se așteaptă la un aflux mare de vizitatori în viitorul apropiat sau la un impact semnificativ asupra economiei. În 2019, încasările din turismul internațional au reprezentat doar 0,9% din produsul intern brut al Chinei. Cu toate acestea, reluarea eliberării vizelor pentru turiști marchează un efort mai amplu al liderilor de la Beijing de a normaliza călătoriile dus-întors între China și restul lumii, în timp ce avizul pentru cetățeni împotriva călătoriilor în străinătate din ianuarie a fost retras. Evenimentele chineze deschise vizitatorilor străini, cum ar fi forumul de dezvoltare de la Beijing și spectacolul auto de la Shanghai se vor relua treptat. De asemenea, Jocurile Asiatice cvadrienale vor avea loc în orașul estic Hangzhou în septembrie, după ce au fost amânate anul trecut.

O creștere însemnată a atacurilor împotriva persoanelor LGBTQ+ în Uganda a fost înregistrată în acest an, pe măsură ce mediul pentru minoritățile sexuale devine din ce în ce mai ostil, informează The Guardian. Doar în luna februarie, peste 110 de persoane au raportat incidente, inclusiv arestări, violență sexuală, evacuări și nuditate publică forțată, grupului de advocacy Sexual Minorities Uganda (Smug). Persoanele transgender au fost afectate în mod disproporționat, au declarat reprezentanții grupului. Întâmplările survin la doar câteva zile după ce parlamentarii ugandezi au reintrodus un proiect de lege controversat împotriva homosexualității, care ar pedepsi „recrutarea, promovarea și finanțarea” „activităților” homosexuale. De asemenea, grupurile religioase din Uganda au fost vocale cu privire la condamnarea homosexualității. Un raport al Ministerului Afacerilor Interne a arătat că, în ianuarie, 26 de organizații au fost puse sub investigații guvernamentale pentru implicarea în procesul de advocacy LGBTQ+.

Zeci de jurnaliști și activiști au protestat în fața parlamentului Bosniei, în timp ce parlamentarii dezbăteau dacă să promoveze o lege care ar restrânge libertatea de exprimare, relatează ABC News. Proiectul de lege susținut de președintele sârb bosniac, Milorad Dodik, ar recrimina infracțiunile de calomnie și insultă, abrogate în 2001 și ar introduce amenzi semnificative de până la 60.000 de euro. Directorul unei asociații a jurnaliștilor sârbi bosniaci, Sinisa Vukelic, a declarat în timpul protestului că, dacă legea va fi aprobată, „reportajele vor deveni misiune imposibilă, jurnalismul de investigație va înceta să mai existe și cetățenii de rând vor fi amenințați cu urmărirea penală chiar și pentru ceea ce spun în cadrul adunărilor private”. Proiectul de lege a primit condamnări din partea oficialilor Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii, a grupului global anticorupție Transparency International, a Federației Internaționale a Jurnaliştilor, care reprezintă peste 600.000 de lucrători media din întreaga lume, precum și a altor grupuri naționale și globale.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …