Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 14 iunie în lume – Parlamentarii ruși au votat interzicerea operațiilor de schimbare a sexului, mii de oameni au protestat în Polonia împotriva legii stricte a avortului după ce o femeie a murit, iar parlamentarii europeni au început să pună bazele unei reglementării pentru inteligența artificială
Sursă foto: Deutsche Welle

A fost 14 iunie în lume – Parlamentarii ruși au votat interzicerea operațiilor de schimbare a sexului, mii de oameni au protestat în Polonia împotriva legii stricte a avortului după ce o femeie a murit, iar parlamentarii europeni au început să pună bazele unei reglementării pentru inteligența artificială

Material realizat de Emilia Popescul

Un proiect de lege care interzice operația de schimbare a sexului a fost aprobat în camera inferioară a parlamentului rus, informează Deutsche Welle. Rusia a adoptat o politică ostilă comunității LGBTQ de o îndelungată perioadă de timp, dar invaziei Ucrainei a determinat Kremlinul să adopte o poziție din ce în ce mai dură împotriva a ceea ce nu se încadrează în definiția sa de „valori familiale”. Proiectul de lege propus a interzis „intervențiile medicale care vizează schimbarea sexului unei persoane” și „înregistrarea de către stat a unei schimbări de gen fără o operație”. Cu toate acestea, intervențiile chirurgicale care sunt „orientate spre tratarea anomaliilor congenitale la copii” ar rămâne legale. Proiectul de lege a primit un sprijin copleșitor din partea parlamentarilor din Duma, fiind semnat de 400 din 450 de membri ai comitetului legislativ. Proiectul mai trebuie supus la vot încă două ori înainte de a putea fi trimis președintelui pentru aprobarea finală.

Mii de oameni au protestat în Polonia împotriva legii stricte a avortului după ce o femeie însărcinată a murit, relatează AP News. Dorota Lalik, însărcinată în cinci luni, a murit de septicemie, după ce a ajuns la un spital care a refuzat să-i ofere îngrijirile necesare. Acesta reprezintă cel mai recent deces de la înăsprirea legii. Protestatarii și-au arătat furia față de partidului de guvernare și a medicilor care refuză să facă avorturi chiar și atunci când viața unei femei este în pericol. Pancartele protestatarilor aveau mesaje ca „Nu ne mai omorâți!” și  „PiS (partidul la guvernare) ucide”. Cotidianul Gazeta Wyborcza a scris că așa-numita clauză de conștiință a fost folosită nu numai de medici, ci chiar de unități medicale întregi, inclusiv cea în care Lalik a murit, cauzând astfel tragedii.

Guvernul din Grecia a declarat trei zile de doliu național după ce aproximativ 79 de migranți au murit într-o barcă ce s-a scufundat în largul coastei, conform Euronews. Garda de coastă elenă a anunțat că până acum au fost recuperate 79 de cadavre. Printre supraviețuitori se numără 30 de persoane din Egipt, 10 din Pakistan, 35 din Siria și doi palestinieni, a declarat agenția. Supraviețuitorii au primit prim-ajutor după o operațiune de salvare în portul din orașul Kalamata. Purtătorul de cuvânt al gardei de coastă, Nikos Alexiou, a declarat pentru un post TV de stat că această operațiune „este una dintre cele mai mari din Marea Mediterană”, dar și faptul că vor continua căutările. Cei care transportă ilegal migranți au ales să ducă din ce în ce mai multe bărci mari în apele internaționale din largul continentului grec pentru a evita patrulele pazei de coastă.

Ministrul de externe din Taiwan, Joseph Wu, a solicitat sprijin din partea țărilor europene pentru menținerea păcii în regiunea indo-pacifică, informează AP News. Wu a ținut un discurs la o conferință despre China organizată în Republica Cehă. Oficialul din Taiwan a declarat că „trebuie să ne unim pentru a reduce ambiția chineză, pentru a asigura pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwanului”. Wu a refuzat să spună ce alte țări europene intenționează să viziteze în călătoria sa. Înainte de călătoria ministrului de externe taiwanez, omologul său din China a cerut țărilor europene să se abțină de la sprijinirea activităților separatiste din Taiwan. Oficialii din Beijing susțin că Taiwanul face parte din teritoriul său și că va fi unit cu forța, dacă este necesar. În discursul său, președintele ceh, Petr Pavel, a declarat că „lumea ar trebui să sprijine păstrarea aranjamentului democratic din Taiwan”. 

Parlamentarii europeni au început să pună bazele unei reglementării pentru inteligența artificială, conform Deutsche Welle. Parlamentarii au anunțat că legislația are ca scop protejarea drepturilor fundamentale și, în același timp, favorizează încrederea consumatorilor și dezvoltarea responsabilă. Cu toate acestea, reglementarea nu va intra în vigoare până în 2025. Necesitatea unor reglementări, în discuție din 2021, a fost forțată de apariția recentă a chat-urilor, precum ChatGPT. Sistemele de IA ar urma să fie clasificate în patru niveluri de risc, variind de la minim la inacceptabil. Majoritatea sistemelor de IA care fac deja parte din viața de zi cu zi a oamenilor, inclusiv jocuri video, filtre de spam sau generatoare de text se încadrează în categoria cu risc scăzut sau fără risc. Dragoș Tudorache, un membru român al Parlamentului European care conduce activitatea în Legea Inteligenței Artificiale, a declarat că „nu vrem supraveghere în masă, nu vrem «sisteme de notare socială» și nu vrem poliție predictivă în Uniunea Europeană.”

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …