Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 13 octombrie în lume – Liderii militari din Burkina Faso au semnat un acord cu Rusia pentru construirea unei centrale nucleare, Un atacator a ucis un profesor și a rănit grav alte două persoane într-un incident la un liceu din Franța, Președintele Serbiei a anunțat vineri organizarea de alegeri anticipate
Sursa foto: TASS

A fost 13 octombrie în lume – Liderii militari din Burkina Faso au semnat un acord cu Rusia pentru construirea unei centrale nucleare, Un atacator a ucis un profesor și a rănit grav alte două persoane într-un incident la un liceu din Franța, Președintele Serbiei a anunțat vineri organizarea de alegeri anticipate

Material realizat de Mihai Turcu

Fostul prim-ministru finlandez, Alexander Stubb, a avertizat o posibilă sabotare a conductei Balticconnector care leagă Finlanda și Estonia, informează Politico. Fostul șef de guvern a sugerat că posibilul sabotaj ar putea face parte dintr-o campanie de intimidare a aliaților Ucrainei. Stubb a subliniat că, deși nu se pot face acuzații concrete,  acest incident ar putea fi parte a eforturilor Rusiei de a destabiliza aliații Ucrainei. Directorul serviciului de informații al Finlandei, Antti Pelttari, a menționat posibilitatea unei sabotării de către un “actor de stat”. Stubb, care candidează pentru postul de președinte al țării, a evidențiat importanța alegerilor pentru alianța nord-atlantică care sprijină Ucraina, dar și în vederea  negocierile negocierilor pentru o prezență permanentă a trupelor americane în Finlanda. Aceste discuții sunt în curs și un acord este așteptat în următoarele șase luni.

 

Liderii militari din Burkina Faso au semnat un acord cu Rusia pentru construirea unei centrale nucleare cu scopul de a îmbunătăți infrastructura energetică, declară BBC News. Aceasta a fost o mișcare a  juntei militare de a se apropia de Rusia, după îndepărtarea de  partenerii occidentali.. Populația din Burkina Faso suferă de accesibilitate scăzută la electricitate, doar 21% având acces la rețeaua energetică.   Acordul a fost rezultatul discuțiilor dintre liderul militar,  Ibrahim Traore și președintele rus Vladimir Putin în cadrul summitului Rusia-Africa. Scopul a fost de a atinge 95% accesibilitate la rețeaua energetică în zonele urbane și 50% în cele rurale până în 2030, transformând sectorul energetic al țării.

 

Poliția lituaniană a confirmat amenințări cu bombă în școli, într-un “atac masiv coordonat” cu sute de e-mailuri, relateza Euronews. De asemena, o problemă asemănătoare s-a petrecut în regiunea orașului Tartu din Estonia. Cu toate acestea, oficialii lituanieni au susținut că amenințările nu sunt credibile. Ministerul de Interne din Lituania a subliniat că aceste rapoarte false au ca scop provocarea panicii și nu există nici un motiv de panica. Amenințările au fost suspectate a fi opera unor state ostile și au ca scop destabilizarea și creșterea neîncrederii în autoritățile din regiune. Autoritățile investighează activ acest incident și colaborează cu partenerii internaționali.

 

Un atacator a ucis un profesor și a rănit grav alte două persoane într-un incident la un liceu din orașul Arras, Franța, publică Euronews. Autoritățile au deschis o investigație antiterorism în urma acestui eveniment. Incidentul a avut loc la liceul Gambetta, iar atacatorul, înarmat cu un cuțit, a strigat “Allah Akbar” în timpul atacului. Niciun elev de la liceu nu a fost rănit, dar un paznic de securitate și un profesor au suferit răni grave. Elevii și personalul școlar au fost izolați în clădire pentru a asigura securitatea. Președintele Emmanuel Macron și ministrul educației vor vizita locul atacului. Președintele Emmanuel Macron a dispus mobilizarea a 7.000 de soldați și a ridicat nivelul de alertă la „stare de urgență”.  Macron a subliniat hotărârea Franței de a nu ceda în fața terorii și de a rămâne uniți și a organizat o ședință de urgență cu membrii cabinetului său de securitate pentru a coordona răspunsul.

 

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat  organizarea de alegeri parlamentare anticipate pe 17 decembrie, a declarat Politico. Partidul său Progresist (SNS) controlează majoritatea locurilor din parlament. Decizia a venit în contextul presiunii tot mai apăsătoare din partea opoziției. În urma atacurilor armate din primăvară ce au făcut un număr mare de victime, mișcările stradale și presiunile opoziției s-au acutizat. Vučić a declarat că va ține cont de cererile opoziției și va organiza alegeri la nivelul Belgradului și în parlament, precum și alegeri regionale în Voivodina. Evenimentele au avut loc într-un moment de agitație în Serbia,   pe fondul tensiunilor politice.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …