Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 13 noiembrie în lume – Fostul premier britanic, David Cameron, a fost numit secretar de externe în cadrul guvernului lui Rishi Sunak, peste 200 de migranți au fost salvați în operațiuni de salvare pe Canalul Mânecii, iar ministrul Comunicațiilor din Nepal a anunțat interzicerea platformei TikTok

A fost 13 noiembrie în lume – Fostul premier britanic, David Cameron, a fost numit secretar de externe în cadrul guvernului lui Rishi Sunak, peste 200 de migranți au fost salvați în operațiuni de salvare pe Canalul Mânecii, iar ministrul Comunicațiilor din Nepal a anunțat interzicerea platformei TikTok

Material realizat de Mihai-Marco Percă și Mihai Turcu

Fostul premier britanic, David Cameron, a fost numit secretar de externe în cadrul guvernului condus de Rishi Sunak, conform Euronews. Astfel, David Cameron l-a înlocuit pe James Cleverley, care a devenit noul secretar de interne. Schimbările din cadrul executivului de la Londra au fost determinate de scandalul în care a fost implicată fosta ministră de interne, Suella Braverman, acuzată că a inflamat tensiunile prin comentariile sale față de un protest pro-Palestina. David Cameron a condus Partidul Conservator timp de 11 ani și a fost prim-ministru din 2010 până în 2016. În timpul mandatului său a convocat referendumul din 2016 privind apartenența statului la Uniunea Europeană, demisionând la câteva zile de la anunțarea rezultatului. Revenirea sa în politică a fost un lucru neobișnuit, fiind foarte rar ca un fost premier să dețină o funcție în cadrul unui alt guvern.

Autoritățile din India au început o operațiune de salvare a 40 de muncitori rămași blocați în urma prăbușirii unui tunel, potrivit DW. Potrivit oficialilor, muncitorii, care construiau un tunel care urma să lege două dintre cele mai sfinte altare hinduse, Uttarkashi și Yamnotri, se află în siguranță și au fost aprovizionați cu apă, mâncare și oxigen. Ministrul-șef al statului Uttarakhand, unde a avut loc accidentul, s-a deplasat la locul acestuia și a oferit informații cu privire la operațiunile de îndepărtare a resturilor care blochează accesul în tunel.

Eurodeputații urmează să dezbată controversatul acord de amnistie care a permis ajungerea la un acord privind formarea unui nou guvern în Spania, relatează Euronews. Dezbaterea a fost solicitată de către reprezentanții grupului Partidului Popular European, care și-au exprimat îngrijorarea față de „începutul sfârșitului pentru statul de drept“ în Spania. Reprezentanții partidului socialist din Spania au anunțat pe 9 noiembrie că au ajuns la un acord cu cei ai partidului separatist catalan Junts per Catalunya, prin care parlamentarii acestei formațiuni politice vor susține un nou guvern condus de către Pedro Sánchez în schimbul unei viitoare amnistii pentru politicienii și activiștii catalani care au participat la tentativa eșuată de secesiune a regiunii din 2017.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a găzduit o întâlnire cu lideri religioși despre combaterea antisemitismului, informează France 24. Întâlnirea a fost determinată de creșterea tensiunilor din Franța, care găzduiește comunități însemnate de musulmani și evrei, drept urmare a războiului dintre Israel și Hamas. Potrivit reprezentanților președinției statului european, discuțiile au reprezentat „o continuare a apelului pentru unitate națională și fraternitate“ lansat de către șeful statului. Pe 12 noiembrie au avut loc marșuri împotriva antisemitismului în toată Franța, determinate de creșterea actelor împotriva membrilor acestei comunități.

Autoritățile din Kazahstan au eliberat din arest o activistă karalpacă, care riscă să fie extrădată în Uzbekistan, potrivit Radio Free Europe. Tileubike Yuldasheva a fost eliberată după ce a fost ținută timp de un an într-un centru de detenție din regiunea Aqtobe. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, în cazul în care ar fi extrădată în statul vecin, ea ar risca să fie urmărită penal din motive politice. În iulie 2022 au izbucnit proteste în Republica Karakalpakstan din cadrul Uzbekistanului, determinate de un proiect de modificare a constituției statului prin care s-ar fi eliminat statutul de suveranitate al regiunii și dreptul la secesiune prin intermediul unui referendum. Protestele au fost înăbușite violent de către autorități.

Candidatul prezidențial Javier Milei, reprezentant al partidului libertarian din Argentina, a stârnit critici din partea veteranilor războiului din Insulele Falkland, declară The Guardian. El a lăudat-o pe Margaret Thatcher într-o dezbatere electorală, numind-o unul dintre “marii conducători din istoria umanității”. Milei, adept al piaței libere, a susținut controversata decizie a lui Thatcher de a scufunda vasul Generalul Belgrano în timpul războiului din 1982. Comentariile sale au atras atenția, în special în confruntarea cu adversarul său, Sergio Massa. Milei a comparat figura lui Thatcher cu a fotbalistului Kylian Mbappé, declanșând reacții puternice din partea celor care au luptat în războiul din Insulele Falkland. Deși susținut de unii lideri influenți, Milei se confruntă cu rezistență din partea veteranilor și cu un rezultat incert înaintea alegerilor de duminica viitoare.

Prim-ministrul Islandei a încercat să calmeze națiunea în fața amenințării unei erupții vulcanice pe peninsula Reykjanes, care a fost afectată de sute de cutremure, informează The Guardian. Oficiul Meteorologic Islandez a raportat aproximativ 900 de cutremure în sud-vestul Islandei, iar un tunel de magmă s-a format sub peninsula. Au existat avertismente privind posibila erupție a vulcanului Fagradalsfjall în zilele următoare. Islanda, situată între plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, este cunoscută pentru activitatea seismică și vulcanică. Cu toate că activitatea seismică a scăzut, pericolul vulcanic rămâne neschimbat, iar statul este în stare de urgență. Locuitorii au fost evacuați temporar. Prim-ministrul a pledat pentru o lege de protecție a infrastructurii importante în peninsula și a menționat posibilitatea unei taxe pentru locuințele asigurate împotriva incendiilor. Echipele monitorizează situația în timp real pentru orice schimbare bruscă.

Peste 200 de migranți au fost salvați în operațiuni de salvare pe Canalul Mânecii, într-o perioadă de 24 de ore, publică Euronews. Autoritățile franceze au anunțat că două persoane au fost recuperate dintr-o barcă gonflabilă mică în apropierea Calais-ului, duminică dimineața. Într-o altă operațiune, o navă de salvare închiriată de stat a salvat 60 de migranți, cu unul dintre ei suferind de hipotermie. Cu toate acestea, în timpul unei operațiuni ulterioare, unii migranți au refuzat ajutorul și au repornit motorul, astfel că au fost lăsați să continue călătoria, din motive de siguranță. În total, mai multe grupuri de migranți au fost salvate în regiunea Pas-de-Calais, în condiții meteo dificile. Numărul mediu de persoane pe barcă în aceste traversări riscante a crescut semnificativ în acest an.

Ministrul Comunicațiilor din Nepal, Rekha Sharma, a anunțat interzicerea platformei TikTok, pentru a menține “armonia socială”, anunță DW. Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri a cabinetului de luni, iar furnizorii de internet au început să blocheze accesul la aplicația de partajare a videoclipurilor din China. Motivul invocat a fost necesitatea reglementării unei platforme care perturba bunăvoința și generau conținut indecent. Cu toate acestea, măsura a fost criticată atât din interiorul, cât și din afara coaliției de guvernare. Opoziția și liderii politici au cerut reglementări mai bune în locul restricțiilor, susținând că aceasta poate restrânge libertatea de expresie. India, vecina Nepalului, a interzis anterior TikTok și alte aplicații chineze în 2020, invocând motive de securitate națională. Compania TikTok a respins astfel de interdicții ca fiind “eronate” și bazate pe “concepții greșite”.

Guvernul Croației a numit un nou ministru al apărării, înlocuindu-l pe fostul ministru demis din cauza provocării unui accident mortal de mașină, publică DW. Premierul Andrej Plenković a confirmat finalizarea consultărilor, propunându-l pe Ivan Anušić, fostul prefect al comitatului Osijek-Baranja, pentru funcția respectivă. Fostul ministru, Mario Banožić, a fost destituit în urma unui accident de circulație în care o persoană a decedat, iar alta a suferit răni grave. Autoritățile au precizat că Banožić a intrat în coliziune cu o furgonetă, provocând incidentul. O scrisoare va fi trimisă președintelui parlamentului croat, iar numirea lui Anušić va fi supusă votului în plenul parlamentului joi, guvernul dorind un proces rapid în contextul importanței funcției în circumstanțele globale actuale.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 27 și 28 aprilie în lume – Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate din Cambodgia și Indonezia, Douăzeci de soldați au fost uciși într-o explozie de muniție la o bază militară din Cambodgia și Comandantul șef al armatei ucrainene a declarat că situația de pe front s-au înrăutățit în urma atacurilor din partea trupelor rusești.

Material realizat de Irina Dudu. Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate …