Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 13 aprilie în lume – Ghana a devenit primul stat care a aprobat vaccinul împotriva malariei fabricat de Universitatea Oxford, Autoritățile din Norvegia a expulzat 15 oficiali ruși acuzați de spionaj, Coreea de Nord a lansat un nou model de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune
Sursă foto: Universitatea Oxford

A fost 13 aprilie în lume – Ghana a devenit primul stat care a aprobat vaccinul împotriva malariei fabricat de Universitatea Oxford, Autoritățile din Norvegia a expulzat 15 oficiali ruși acuzați de spionaj, Coreea de Nord a lansat un nou model de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune

Material realizat de Romina Manolescu și Emilia Popescul

Ghana a devenit primul stat care a aprobat vaccinul împotriva malariei fabricat de Universitatea Oxford, informează Al Jazeera. Un om de știință de la Oxford a declarat că autoritatea de reglementare a medicamentelor din Ghana a aprobat medicamentul pentru grupa de vârstă cu cel mai mare risc de deces din cauza malariei – copiii cu vârste cuprinse între cinci luni și 36 luni. Vaccinul R21/Matrix-M s-a dovedit a fi 77% eficient în prevenirea malariei în cercetările publicate anul trecut, fiind pentru prima dată când obiectivul de 75% al Organizației Mondiale a Sănătății a fost atins. Boala transmisă de țânțari ucide peste 600.000 de persoane în fiecare an, majoritatea copii din Africa. 

Un bărbat care și-a înscenat moartea în cadrul unui plan de evadare a fost extrădat din Tanzania și închis în Africa de Sud, relatează The Guardian. În mai 2022, trupul carbonizat al unui bărbat a fost găsit în celula lui Thabo Bester, ceea ce a determinat autoritățile penitenciarului să creadă că acesta s-a sinucis. Probele ADN au demonstrat ulterior că trupul aparținea altcuiva, iar poliția a inițiat o investigație pentru crimă la sfârșitul lunii trecute. Bester, alături de partenera sa, medic recunoscut și persoană publică, au fost prinși în orașul Arusha, îndreptându-se spre granița cu Kenya, de unde au fost transportați înapoi cu un avion special. Alte patru persoane au fost arestate recent în legătură cu complotul de evadare, inclusiv tatăl medicului celebru. Cazul a fost considerat jenant pentru autorități și a provocat o nouă indignare asupra competenței poliției și a sistemului de justiție penală din Africa de Sud.

Autoritățile din Norvegia a expulzat 15 oficiali ruși pe care i-au acuzat de spionaj sub acoperire diplomatică, informează BBC. Ministrul de Externe, Anniken Huitfeldt, a declarat că Norvegia nu va permite Moscovei să folosească ambasada pentru a desfășura „activități secrete sub acoperire”. În consecință, Kremlinul va răspunde și va lua în considerare un „răspuns adecvat”, a susținut agenția rusă de știri Tass. Norvegia a declarat că Rusia reprezintă „cea mai mare amenințare a serviciilor de informații” cu care se confruntă statul și că amenințarea este în creștere pe fondul „deteriorării securității” Europei. Zeci de oficiali ruși acuzați că au abuzat de privilegiile diplomatice pentru a efectua activități de spionaj au primit ordin să părăsească statele europene în ultimele luni, inclusiv în Irlanda, Regatul Țărilor de Jos, Austria, Republica Cehă și Belgia.

Șeful guvernului tibetan în exil l-a apărat pe Dalai Lama pentru videoclipul în care acesta cerea unui băiat să-i sugă limba, susținând că incidentul a demonstrat partea nevinovată și afectuoasă a liderului spiritual al țării, relatează Reuters. Laureatul premiului Nobel pentru pace și-a cerut scuze după ce imaginile de la un eveniment public, în care atinge un băiat pe buze, au devenit virale, determinând o serie de comentarii pe social media care au susținut că gestul denotă comportament abuziv. „Comportamentul neînfricat și afectuos specific unui bunic” al bărbatului în vârstă de 87 de ani, prezentat în videoclip, a fost interpretat greșit, a declarat Tsering reporterilor din New Delhi, adaugând că o viață de celibat și practică spirituală l-au dus pe Dalai Lama „dincolo de plăcerile senzoriale”. Dalai Lama a plecat în India în 1959, după o revoltă eșuată împotriva conducerii chineze în Tibet, unde a lucrat timp de decenii pentru a atrage sprijinul global pentru autonomia lingvistică și culturală în Tibet.

O organizație ce activează pentru drepturile animalelor a amenințat că va perturba una dintre cele mai urmărite curse de cai din lume, informează CNN. Grupurile de activiști au susținut că aceste evenimente reprezintă „relația deteriorată” dintre oameni și natură, din cauza potențialelor pericole cu care se confruntă caii – “Majoritatea oamenilor ar spune că iubesc animalele, deci, de ce suntem OK cu asta?”, a anunțat Animal Rising într-un comunicat transmis CNN Sport. De asemenea, grupul a lansat recent cea mai mare campanie de protejare a animalelor și a sugerat că intenționează să intervină în cadrul competiției din acest an, care va avea loc la Aintree Racecourse din Liverpool, Marea Britanie. De la prima cursă organizată în 1839, spectacolul a devenit un simbol în Regatul Unit, cuprinzând o cursă cu o varietate de obstacole, printre care garduri simple, sărituri peste apă sau șanțuri deschise.

Importurile Germaniei din Rusia au scăzut cu 91% în primul an de la invazia în Ucraina, informează Deutsche Welle. Destatis, agenția de statistică a țării, a oferit un raport în care anunța că bunurile importate din Rusia au fost în valoare de 300 milioane de euro în februarie 2023, comparativ cu 3,7 miliarde de euro în aceeași lună a anului 2022. De când Rusia a invadat Ucraina, Germania și-a redus dramatic dependența de sursele de energie rusești și a intrat în diferite parteneriate cu alte țări. Importurile de petrol și gaze naturale au înregistrat o scădere de 99,8%. De asemenea, exporturile germane către Rusia au scăzut cu 60,5%, ajungând la 800 milioane de euro, comparativ cu 2,1 miliarde de euro în februarie 2022. Agenția de statistică a mai spus că în februarie, pentru prima lună din decembrie 2020, Germania a avut un surplus comercial cu Rusia. Cu un an în urmă, în aceeași lună, avea un deficit de 1,6 miliarde de euro.

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au arestat un membru al Gărzii Naționale Aeriene în cazul unei „scurgeri de informații” online, relatează Reuters. Arestarea a avut loc la o săptămână după ce „scurgerile de informații” au devenit cunoscute pentru prima dată, punând autoritățile de la Washington în dificultate, tocmai prin daunele pe care le-ar fi putut provoca. Episodul a dezvăluit elemente din misiunile de spionaj asupra aliaților SUA și a presupuse vulnerabilități militare ucrainene. „Scurgerea” de documente, postate în mare parte pe site-urile de social media, a fost considerată a fi cea mai gravă încălcare a securității de la cele 700.000 de documente, videoclipuri și mesaje diplomatice apărute pe site-ul WikiLeaks în 2010. Teixeira a fost aviator la Otis Air National Guard Base din Massachusetts, potrivit istoricului său de serviciu. S-a alăturat Gărzii Naționale aeriene în 2019 și a lucrat ca „Cyber transport Systems Journeyman” sau specialist IT.

Italia a promis împreună cu Fondul Monetar Internațional ajutor pentru stabilizarea Tunisiei, informează AP News. Ministrul de externe Antonio Tajani a discutat despre eforturile și angajamentele Italiei în timpul unei întâlniri cu omologul său tunisian, Nabil Ammar, care a insistat că Tunisia s-a confruntat un număr tot mai mare de migranți africani și are nevoie de ajutor economic. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Tunisia se confruntă cu cea mai gravă criză din ultima generație, inflația situându-se în jurul valorii de 11%. Guvernul tunisian a negociat cu FMI un împrumut în valoare de 1,9 miliarde de dolari. FMI a solicitat, însă, ridicarea treptată a subvențiilor și privatizarea întreprinderilor de stat, ceea ce implică concedieri masive și o înrăutățire a șomajului. Tajani a promis să lucreze în numele Tunisiei în negocierile cu FMI, repetând propunerea Italiei ca împrumutul să fie livrat în două tranșe și să nu fie pe deplin dependent de toate reformele în vigoare. Italia dorește o Tunisia stabilă și prosperă, deoarece a devenit un punct major de plecare pentru unii dintre cei 31.000 de migranți care au ajuns în Italia până acum, în acest an.

Președintele ASEAN, Indonezia, a cerut acțiuni imediate și încetarea violenței în Myanmar, informează Deutsche Welle. Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) a emis o declarație prin care condamnă cu fermitate recentele atacuri aeriene din Myanmar, care au dus la zeci de decese raportate, inclusiv civili. Atacul a vizat orașul îndepărtat Kanbalu din regiunea centrală Sagaing din Myanmar. Bilanțul oficial rămâne neclar, deși cel puțin 100 de morți au fost estimate de mai multe surse. Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost aleasă ca președinte al ASEAN pentru 2023 și va găzdui întâlnirile anuale ale liderilor blocului de 10 de membri, în mai și septembrie. Țara a lucrat la punerea în aplicare a unui consens în cinci puncte convenit cu junta din Myanmar în aprilie 2021, care solicită încetarea violenței și facilitarea dialogului dintre militari și rebeli.

Coreea de Nord a lansat un nou model de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, relatează Reuters. Acest lucru a declanșat o panică în nordul Japoniei, unde locuitorilor li s-a spus să se ascundă, deși s-a dovedit că nu există niciun pericol. Coreea de Nord a criticat recentele exerciții militare comune dintre SUA și Coreea de Sud ca escaladând tensiunile și a intensificat testele de arme în ultimele luni. A lucrat pentru construirea mai multor rachete cu combustibil solid, care pot fi lansate fără aproape niciun avertisment sau timp de pregătire. Armata sud-coreeană a declarat că este în stare de alertă și se coordonează îndeaproape cu principalul său aliat, Statele Unite. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat, de asemenea, cu fermitate testul și a cerut Coreei de Nord să revină la discuțiile de denuclearizare, a declarat purtătorul său de cuvânt Stephane Dujarric.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …