Home / A fost azi în lume / A fost 12 iunie în lume – Kim Jong Un a promis să păstreze o legătură strânsă cu președintele Vladimir Putin, Statele Unite ale Americii se vor alătura din nou agenției culturale și științifice a Organizației Națiunilor Unite iar Grupul african din cadrul ONU a declarat că nu va mai lucra cu ambasadorul României în Kenya

A fost 12 iunie în lume – Kim Jong Un a promis să păstreze o legătură strânsă cu președintele Vladimir Putin, Statele Unite ale Americii se vor alătura din nou agenției culturale și științifice a Organizației Națiunilor Unite iar Grupul african din cadrul ONU a declarat că nu va mai lucra cu ambasadorul României în Kenya

Material realizat de Emilia Popescul.

O echipă de experți din Spania a început lucrările pentru exhumarea cadavrelor victimelor războiului civil, informează Deutsche Welle. Echipa formată din experți criminaliști, arheologi și  odontologi  a început căutarea pentru 128 de victime ale generalului Franco în timpul conflictului din 1936-1939. Cadavrele acestora au fost mutate în mod anonim, iar familiile lor au solicitat ca acestea să fie identificate și returnate pentru îngroparea corespunzătoare în conformitate cu așa-numita lege a „memoriei democratice” din Spania. Legea, una dintre primele adoptate de premierul socialist Pedro Sanchez, își propune să ofere reparații familiilor victimelor lui Francisco Franco. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Isabel Rodríguez, a declarat pentru televiziunea națională spaniolă: „În sfârșit, și poate prea mult timp întârziată, democrația spaniolă oferă un răspuns acestor victime”.

 

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să păstreze o legătură strânsă cu președintele rus Vladimir Putin și să consolideze cooperarea strategică, relatează Reuters. Kim Jong Un a făcut promisiunea într-un mesaj de Ziua Națională a Rusiei, apărând decizia lui Putin de a invada Ucraina și afișând „sprijin complet și solidaritate”. Kim a cerut „o cooperare strategică mai strânsă” cu  Moscova, „ținând ferm mâna președintelui rus, în conformitate cu dorința comună a popoarelor din cele două țări de a îndeplini obiectivul construirii unei țări puternice “. Oficialii din Coreea de Nord au încercat să creeze legături mai strânse cu omologii lor din Rusia, sprijinindu-i și după invadarea Ucrainei de anul trecut, învinovățind „politica hegemonică” și „înalta mână”” a Statelor Unite și a Occidentului. În mesajul publicat de presa de stat, liderul nord-coreean a anunțat că „justiția va căștiga, iar poporul rus va continua să adauge glorie istoriei”.

 

UNESCO a anunțat că Statele Unite ale Americii intenționează să facă iarăși parte din agenția culturală și științifică a Organizației Națiunilor Unite, conform AP News. Guvernul american trebuie să plătească taxe restante în valoare de peste 600 de milioane de dolari. Administrația Trump a decis, în 2017, să se retragă din agenție în anul următor, invocând prejudecăți anti-Israel de lungă durată și probleme de management. Oficialii americani au declarat că decizia de a reveni a fost motivată de îngrijorarea asupra faptului că statul chinez umple golul lăsat de SUA în elaborarea politicilor UNESCO, în special în stabilirea standardelor pentru inteligența artificială și educația tehnologică din întreaga lume. Guvernele din SUA și Israel au încetat să finanțeze UNESCO după ce Palestina a fost declarată stat membru în 2011. Ambasadorul palestinian pentru UNESCO a menționat că „sperăm că întoarcerea SUA de această dată înseamnă recunoașterea misiunii și a obiectivelor organizației”.

 

Grupul african din cadrul Organizației Națiunilor Unite a declarat că nu va mai lucra cu ambasadorul României în Kenya după ce se presupune că acesta i-ar fi comparat cu maimuțele în timpul unei întâlniri în Nairobi, conform The Guardian. Dragoș Viorel Țigău a fost rechemat de Ministerul de externe românesc, după plângeri care au urmat unei întâlniri la clădirea ONU din capitala Kenyei, pe 26 aprilie. Când o maimuță a apărut la fereastra sălii de conferințe, Țigău a spus, potrivit unei note a ambasadei sud-sudaneze din Kenya, că „ni s-a alăturat grupul african”. Ambasadorul Sudanului de Sud în Kenya, Chol Ajongo, în calitate de decan interimar al grupului Africa, i-a scris directorului general al Oficiului Națiunilor Unite, exprimându-și furia, șocul și dezgustul față de ceea ce el a numit „observații disprețuitoare și complet inacceptabile”. Ministerul de Externe din România a declarat că a fost informat abia în weekend și că regretă profund această situație, oferind scuze tuturor celor care au fost afectați. 

 

Cel mai activ vulcan din Filipine a erupt, informează AP News. Peste 13.000 de oameni au părăsit comunitățile agricole pe o rază de 6 kilometri de craterul Vulcanului Mayon, deoarece activitatea vulcanică a crescut săptămâna trecută. Cu toate acestea, un număr nespecificat de rezidenți rămân în zona de pericol lângă Mayon, o zonă declarată de mult timp restricționată, dar în care mai multe generații au crescut. Mayon este unul dintre cei 24 de vulcani activi din Filipine. Ultima dată a erupt violent în 2018, strămutând zeci de mii de săteni. O altă erupție a vulcanului, din 1814, a îngropat sate întregi și ar fi lăsat peste 1.000 de oameni morți. Arhipelagul este încercat de aproximativ 20 de taifunuri și furtuni tropicale pe an și este situat pe așa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, loc în care apar majoritatea cutremurelor și erupțiilor vulcanice ale lumii.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …