Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 11 aprilie în lume – Aproximativ 50 de persoane au fost ucise în urma unui atac aerian din Myanmar, guvernul Italiei a declarat stare națională de urgență de șase luni pentru a face față creșterii numărului de migranți, iar un grup de protestatari a întrerupt discursul președintelui Emmanuel Macron de la Haga
Sursă foto: Politico

A fost 11 aprilie în lume – Aproximativ 50 de persoane au fost ucise în urma unui atac aerian din Myanmar, guvernul Italiei a declarat stare națională de urgență de șase luni pentru a face față creșterii numărului de migranți, iar un grup de protestatari a întrerupt discursul președintelui Emmanuel Macron de la Haga

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Aproximativ 50 de persoane au fost ucise în urma unui atac aerian asupra unui sat din Myanmar, relatează Deutsche Welle. Potrivit presei locale, în jur de 50 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite ca urmare a atacului aerian. Acesta a avut loc asupra satului Pa Zi Gyi, din comuna Kantbalu, situată în regiunea Sagaing, zonă recunoscută pentru rezistența împotriva loviturii de stat realizată de junta militară în Myanmar. Un membru al Forței de Apărare a Poporului (FAP), organizația militară ce luptă împotriva juntei militare, a declarat că FAP deschidea un birou local în satul Pa Zi Gyi, când avioanele militare au deschis focul. Acesta a mai precizat că, până în prezent, numărul exact al victimelor nu este cunoscut. Atacul a venit pe fondul unui discurs ținut de liderul juntei militare, Min Aung Hlaing, în care a susținut că va continua atacurile împotriva opozanților juntei.

Oficialii de la Berlin i-au ordonat ambasadorului Ciadului în Germania să părăsească teritoriul statului în termen de 48 de ore, informează Reuters. Anunțul a venit ca răspuns la o mișcare similară a statului african de săptămâna trecută, când ambasadorul Germaniei în Ciad, Gordon Kricke, a fost expulzat din stat. Ministerul Comunicațiilor din Ciad a declarat că decizia a fost rezultatul „nerespectării obiceiurilor diplomatice”. De asemenea, două surse guvernamentale din Ciad au susținunt că expulzarea s-a datorat comentariilor critice ale lui Kricke cu privire la amânarea alegerilor și o decizie judecătorească, care a permis unui lider militar interimar să candideze pentru o funcție politică. Ca răspuns, ministrul de externe german a declarat că  „ambasadorul Kricke și-a exercitat funcția într-o manieră exemplară și a muncit pentru drepturile omului și o tranziție rapidă către un guvern al poporului în Ciad ”. 

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut un apel pentru sprijin internațional pentru Somalia, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, conform Associated Press. În timpul vizitei sale din statul din Africa de Est, Guterres a declarat că se află în Somalia pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nevoia statului de sprijin internațional. Acesta a adăugat faptul că statul se confruntă cu dificultăți umanitare, combatând în același timp o amenințare teroristă gravă. Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a declarat că „această vizită ne asigură că ONU este pe deplin angajată să susțină planurile noastre de construire și de stabilizare a statului”.

Oficialii din Ungaria au semnat noi acorduri pentru a asigura accesul continuu la sursele de energie din Rusia, ca semn al legăturilor diplomatice și comerciale ale statului cu Moscova, informează Associated Press. Ministrul de externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a declarat că compania energetică rusă Gazprom a fost de acord să permită Ungariei, dacă este necesar, să importe cantități de gaze naturale peste cantitățile convenite, într-un contract pe termen lung care a fost modificat anul trecut. De asemenea, în cadrul vizitei sale la Moscova, Szijjarto a declarat că noul acord dintre cele două state va permite Ungariei să achiziționeze gaze la prețul de 150 de euro pe metru cub, asupra căruia a fost pus un plafon. 

Guvernul Italiei a declarat stare națională de urgență de șase luni pentru a face față creșterii numărului de migranți care sosesc pe țărmurile sudice ale țării, relatează ABC News. Televiziunea de stat a anunțat că se așteaptă să fie numit un comisar special pentru a facilita abordarea situației. Finanțarea inițială de 5 milioane de euro a fost, de asemenea, aprobată ca parte a măsurilor ratificate de premierul Giorgia Meloni și de cabinetul său. Într-o declarație oferită după reuniunea Cabinetului, reprezentanții guvernului au explicat că starea de urgență a fost considerată necesară „pentru a implementa de urgență măsuri extraordinare cu scopul de a reduce aglomerația” în cadrul unui adăpost de migranți copleșit de pe o insulă italiană de mici dimensiuni din Mediterană. De asemenea, sunt necesare „structuri noi, potrivite atât pentru adăpostirea, cât și pentru pregătirea și repatrierea migranților care nu îndeplinesc cerințele necesare pentru a rămâne” în Italia, se arată în comunicatul guvernului.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că va oferi mai mult ajutor militar pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia, în timp ce îl găzduiește pe premierul ucrainean Denys Shmyhal la Toronto, informează ABC News. Noua asistență militară include 21.000 de puști de asalt, 38 de mitraliere și peste 2,4 milioane de cartușe de muniție. „Ne pregătim pentru contraofensivă. Avem nevoie de mai multe muniții, avem nevoie de mai multe arme, avem nevoie de mai multe echipamente militare”, a declarat Shmyhal. De asemenea, premierul ucrainean a mulțumit aliaților din Canada pentru sprijinul acordat de când forțele ruse au invadat în februarie 2022, sprijin ce a inclus miliarde de dolari în ajutor economic și militar. Trudeau a mai susținut că statul impune noi sancțiuni autorităților și organizațiilor din Rusia și Belarus, drept consecință pentru invazia în curs. De asemenea, liderii Canadei au oferit guvernului Ucrainei un împrumut de 2,4 miliarde USD pentru a sprijini serviciile esențiale, inclusiv plățile de pensii și refacerea infrastructurii energetice deteriorate. Angajamentul total al Canadei față de Ucraina a depășit 8 miliarde de dolari canadieni. 

Oameni înarmați au ucis cinci soldați, iar alții au fost răniți, în timpul unei ambuscade asupra unui convoi militar ce îndeplinea sarcini de escortă în nordul statului Niger, conform The Washington Post. Până în momentul de față, nimeni nu a revendicat atacul ce a avut loc în regiunea Agadez, pe drumul către orașul Arlit, a declarat șeful de stat major al armatei din Niger, Abdou Sidikou Issa, într-un comunicat. Convoiul, care includea patru autoturisme Toyota montate cu mitraliere, părăsea un sit minier de aur când a fost lovit. Grupuri armate și persoane care vin să fure aur frecventează zona, potrivit localnicilor. Trei dintre soldații răniți au fost trimiși în capitala Nigerului, Niamey, iar întăriri militare au fost relocate în zonă, a adăugat Issa. Autoritățile Nigerului se luptă cu o insurgență jihadistă ce are legături cu gruparea Al-Qaida și Statul Islamic, care a ucis mii de oameni. În timp ce atacurile grupărilor jihadiste din regiunea Agadez au fost rare în ultimii ani, analiştii au declarat că insurgenţa nu poate fi exclusă în privința respectivului atac. 

Un grup de protestatari l-a întrerupt pe președintele francez Emmanuel Macron în timp ce acesta se pregătea să țină un discurs despre viitorul Europei la Haga, relatează Euronews. Anumiți membri ai publicului au strigat la Macron, acuzându-l că și-a forțat în mod nedemocratic planul de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Reformele pensiilor lui Macron au provocat proteste masive și greve pe tot teritoriul Franței. Criticii au fost, de asemenea, supărați când președintele a folosit luna trecută o putere constituțională specială pentru a trece proiectul de lege în parlament fără ca acesta să fie votat. „Unde este democrația franceză?” au strigat tinerii protestatari în timp ce alții s-au afișat cu un banner pe care se putea citi „Președintele violenței și ipocriziei”. „Pot răspunde acestor întrebări dacă îmi acordați timp”, a răspuns Macron. Protestatarii au fost repede îndepărtați din sală. De asemenea, aproximativ 30 de tineri francezi l-au așteptat pe președinte la ieșirea din clădire.

Reprezentanții Pentagonului au declarat că scurgerea de documente clasificate ale Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii (SUA) reprezintă un risc „foarte serios” pentru securitatea națională, informează BBC. Documentele par să includă informații sensibile despre războiul din Ucraina, precum și despre China și aliații SUA. Oficialii susțin că dosarele sunt într-un format similar cu documentele eliberate liderilor de rang înalt, iar o anchetă a fost deschisă pentru a se stabili sursa respectivei scurgeri. Documentele au apărut pentru prima dată pe platforme online precum Twitter, 4chan și Telegram, precum și pe un server Discord pentru jocul video Minecraft. O sursă apropiată președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că liderii Ucrainei au modificat deja anumite planuri militare din această cauză. De asemenea, se pare că alte documente se concentrează pe probleme de apărare și securitate în Orientul Mijlociu, precum și în regiunea Indo-Pacific.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 27 și 28 aprilie în lume – Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate din Cambodgia și Indonezia, Douăzeci de soldați au fost uciși într-o explozie de muniție la o bază militară din Cambodgia și Comandantul șef al armatei ucrainene a declarat că situația de pe front s-au înrăutățit în urma atacurilor din partea trupelor rusești.

Material realizat de Irina Dudu. Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate …