Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 10 mai în lume – China critică Danemarca pentru invitarea Taiwanului la un summit al democrației, zeci de morți și peste 100 de răniți după raiduri aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza, iar rețeaua NBC anunță că nu va difuza ceremonia Globurilor de Aur
Credit foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

A fost 10 mai în lume – China critică Danemarca pentru invitarea Taiwanului la un summit al democrației, zeci de morți și peste 100 de răniți după raiduri aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza, iar rețeaua NBC anunță că nu va difuza ceremonia Globurilor de Aur

Material realizat de Andrei Popa și Adrian Călugăru

Mii de persoane s-au adunat în fața ambasadei Israelului din Turcia pentru a protesta împotriva acțiunilor față de poporul palestinian, relatează Reuters. Mii de persoane au protestat în fața ambasadei Israelului din Ankara și a  consulatului Israelului din Istanbul împotriva acțiunilor violente față de poporul palestinian. În ciuda carantinării totale, pentru a scădea curba cazurilor de infectare cu Covid-19, protestatarii s-au adunat în fața instituțiilor Israelului, majoritatea fiind cetățeni sirieni sau palestinieni. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut mai multe convorbiri telefonice cu liderii din Orientul Mijlociu în legătură cu creșterea violenței dintre Palestina și Israel. Conform purtătorilor de cuvânt ai instituției prezidențiale, Erdogan i-a spus Regelui Abdullah al Iordaniei că atacurile din Palestina sunt inumane și țintite împotriva întregului popor musulman, iar Turcia și Iordania ar trebui să lucreze împreună pentru a stopa violențele din regiune.

O navă a Statelor Unite ale Americii a tras 30 de focuri de avertisment după ce 13 ambarcațiuni iraniene s-au apropiat de o flotă a SUA în Strâmtoarea Hormuz, conform Reuters. Pentagonul a declarat că o navă a Pazei de Coastă SUA a tras 30 de focuri de avertisment după ce 13 nave care aparțineau Corpului de Gardă Maritimă a Iranului s-au apropiat de o flotă americană.John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că nava a tras cele 30 de focuri după ce ambarcațiunile iraniene s-au apropiat la cel puțin 150 de yarzi de navele militare ale SUA. Acesta a informat că este a doua oară în ultima lună când navele SUA sunt forțate să tragă focuri de avertisment împotriva navelor Iraniene care au dat dovadă de un comportament iresponsabil.

China critică Danemarca pentru invitarea Taiwanului la Summitul pentru Democrație din Copenhaga, informează Reuters. Ministrul afacerilor externe danez împreună cu președintele Taiwanului au apărat valorile democratice în Summitul pentru Democrație din Copenhaga, atrăgând critici din partea Chinei. Jeppe Kofod, ministrul afacerilor externe danez, a declarat că va pregăti un nou set de politici externe care va fi bazat pe valori. El a mai declarat că atunci când valorile universale precum drepturile omului și libertatea de exprimare sunt puse sub presiune, statele democratice ar trebui să aibă un răspuns mai rapid, ferm și dur. Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că poporul taiwanez a parcurs un drum lung și greu pentru a se bucura de libertățile garantate astăzi, iar Taiwanul este determinat să nu predea niciodată aceste libertăți. Ambasadorul Chinei din Danemarca a criticat evenimentul spunând că activitățile anti chineze ale forțelor străine și separatiste care promovează independența Taiwanului și a Hong Kong-ului sunt vizate eșecului. Acesta a mai declarat că invitarea Taiwanului la Summitul pentru Democrație din Copenhaga violează principiul ”o singură China” și interferează în politicile interne ale Chinei. 

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat mutația Covid-19 apărută în India ca fiind o ”variantă de îngrijorare”, relatează Al Jazeera. Maria Van Kerkhove, om de știință al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că mutația B.1.617 a Covid-19 este clasificată ca variantă de îngrijorare la nivel global. Aceasta a mai declarat că unele studii demonstrează că mutația B.1.617 are o transmisibilitate crescută, precum și reduce efectele neutralizării virusului. Organizația Mondială a Sănătății va continua să cerceteze noua mutație și să coordoneze activitățile de combatere a Covid-19. Mai multe detalii vor fi disponibile săptămâna viitoare, printr-o conferință epidemiologică săptămânală.

Rețeaua de televiziune NBC din Statele Unite ale Americii a anunțat că nu vor difuza ceremonia Globurilor de Aur din 2022 din cauza lipsei de diversitate, informează Al Jazeera. Anularea distribuției ceremoniei premiilor ar putea avea consecințe economice majore pentru Asociația Presei Străine de la Hollywood, care se bazează în mare măsură pe încasările din dretpurile TV pentru finanțare. Decizia grupului NBC a fost dublată și de un protest al actorului Tom Cruise, care s-a alăturat platformelor de streaming și altor studiouri la această inițiativă, vedeta anunțând că înapoiază trei Globuri de Aur pe care le-a obținut pentru rolurile în filmele ”Jerry Maguire”, ”Magnolia” și ”Born on the Fourth of July”. Decizia NBC survine chiar și după ce APSH a agreat să recruteze mai mulți membri de culoare și să accepte o serie de schimbări pentru asigurarea diversității în următoarele 18 luni. Deși inițial rețeaua NBC a salutat schimbările propuse, a revenit și a subliniat că așteaptă ca acestea să dea mai întâi rezultate 

Cel puțin 24 de palestinieni și peste alți 100 au fost răniți în urma unor raiduri aeriene ale forțelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, după ce gruparea palestiniană Hamas lansase inițial mai multe atacuri cu rachete asupra teritoriului israelian, informează Al Jazeera. Forțele israeliene au continuat bombardamentele inclusiv în noaptea de luni, până spre dimineața de marți, țintind zone din Khan Younis, tabăra de refugiați al-Bureij sau cartierul al-Zaitoun. Printre victime se numără mai mulți civili, printre care și copii, potrivit ministerului sănătății palestinian. Tensiunile au fost generate după ce gruparea Hamas a somat Israelul să-și retragă forțele de ordine din jurul moscheei Al Aqsa, al treilea cel mai important sit religios al lumii musulmane, revendicat la rândul său de comunitatea evreiască. Acestea s-au amplificat după ce forțele israeliene au efectuat mai multe raiduri la moscheea Al Aqsa, inclusiv într-una din nopțile din timpul Ramadanului, precum și din cauza planului autorităților israeliene de a evacua forțat mai multe familii din cartierul Sheikh Jarrah, din Ierusalim. Gruparea Hamas a lansat ulterior un atac cu rachete ca răspuns față de ceea ce au considerat fapte de agresiune împotriva palestinienilor, determinând o retaliere puternică din partea armatei israeliene.

Liderul opoziției din Georgia, Nika Melia, a fost eliberat din arest, după ce un tribunal a acceptat o cauțiune în numele său, o decizie semnificativă care face parte dintr-un plan sprjinit inclusiv de Uniunea Europeană pentru a pune capăt unei crize politice de lungă durată în țară, relatează Al Jazeera. Melia a declarat, în fața unei mulțimi adunate în fața tribunalului din Tbilisi, că se va consulta în cadrul partidului pentru următorii pași pe scena politică. Georgia se află într-o criză puternică la nivel politic după ce în urma alegerilor parlamentare din luna noiembrie a anului trecut din statul caucazian, partidul de guvernare ”Visul Georgian” a câștigat scrutinul, pe care formațiunile din opoziție l-au caracterizat drept unul incorect. Opoziția a fost la rândul ei acuzată de violențe anti-guvernamentale, iar forțele de ordine au luat cu asalt, în luna februarie, birourile Mișcării Naționale Unite, formațiunea condusă de Melia, pe care l-au plasat în arest până la decizia de luni a tribunalului.

Negocierile dintre puterile occidentale și Iran, purtate la Viena, au intrat într-o etapă crucială, iar săptămânile următoare vor fi decisive în tentativa de a salva acordul nuclear din 2015, a subliniat liderul diplomației Uniunii Europene, Josep Borell, potrivit Reuters. Reprezentanții diplomației Statelor Unite ale Americii au revenit săptămâna trecută la Viena pentru a patra rundă de discuții indirecte cu Iranul pentru a relua respectarea înțelegerii, din care președintele american Donald Trump a retras SUA, în 2018. Ulterior, Iranul a încălcat sistematic angajamentele privind îmbogățirea uraniului. ”Sunt optimist, există o fereastră de oportunitate care va rămâne deschisă încă alte câteva săptămâni, până la sfârșitul lunii”, a declarat șeful afacerilor externe al UE, care prezidează totodată discuțiile.

Noua președintă a Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a subliniat importanța purtării măștilor de protecție în lupta împotriva infectării cu virusul Covid-19, contrazicând una dintre cele mai controversate atitudini impusă de predecesorul său, un sceptic în privința pericolelor generate de coronavirus, potrivit CNN. Samia Suluhu Hassan a preluat funcția de președinte după ce predecesorul său, John Magufuli, care i-a îndemnat pe cetățeni să nu poarte măști și a denunțat vaccinurile drept o conspirație a Occidentului, a încetat din viață. La sfârșitul săptămânii trecute, Hassan a apărut pentru prima oară în public purtând o mască de protecție, fiind însoțită de lideri din aparatul guvernamental și de securitate, care purtau la rândul lor același accesoriu. Aceasta a subliniat importanța acestora pentru prevenirea răspândirii bolii, în cadrul unei întâlniri cu liderii seniori ai comunității din capitala Dar es Salaam.

Fostul fizician-șef al spitalului siberian în care a fost tratat opozantul rus Alexei Navalnîi imediat după ce a fost otrăvit vara trecută a fost găsit în viață, potrivit agenției de stat rusă TASS, citată de CNN. Alexander Murakovski este în prezent Ministrul Sănătății regional al provinciei Omsk, poziție în care a fost promovat în luna noiembrie a anului trecut, după tratarea lui Navalnîi în spitalul de urgență nr.1 din Omsk. Poliția locală din regiune a relatat agenției de presă TASS că a pornit în cautarea lui Murakovski după ce acesta a dispărut în cursul zilei de sâmbătă de la o bază de vânătoare, la bordul unui vehicul de teren. ”Ministrul Sănătății al regiunii Omsk, Alexander Murakowsi, a fost reperat de mai mulți cetățeni, pe raza suprafeței satului Basli”, a relatat biroul regional guvernamental de presă, în timp ce o sursă din cadrul instituțiilor de securitate a precizat că acesta a fost găsit în pădure, la peste 30 de kilometri de locul unde fusese văzut ultima oară.. ”Starea sa este una bună. În prezent, este examinat la un spital din districtul Bolșeukovski”, au mai declarat sursele regionale guvernamentale, menționând că acesta nu a necesitat spitalizare și că se va întoarce de marți la serviciu..

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …