Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 10 august în lume – Inflația din Egipt a atins un nou record, Guvernul suedez plănuiește construirea a 10 reactoare nucleare noi, Rusia a lansat prima sa misiune către Lună din ultimii 50 de ani
Sursă foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

A fost 10 august în lume – Inflația din Egipt a atins un nou record, Guvernul suedez plănuiește construirea a 10 reactoare nucleare noi, Rusia a lansat prima sa misiune către Lună din ultimii 50 de ani

Material realizat de Emilia Popescul

Inflația din Egipt a atins un nou record, conform Reuters. Inflația anuală a Egiptului a ajuns la 36,5% în luna iulie, conform datelor furnizate de agenția de statistică a țării, CAPMAS. În luna iulie, prețurile au crescut cu 1,9%, în scădere față de creșterea de 2,08% din iunie. Prețurile au crescut rapid în timpul unei crize de valută străină care a declanșat trei tranșe de devalorizări, începând cu martie 2022. Prețurile la alimente și băuturi au crescut cu 68,4% față de luna iulie a anului trecut. În decembrie, FMI a aprobat un împrumut în valoare de 3 miliarde de dolari pe o perioadă de 46 de luni prin intermediul Facilității Extinse de Fond pentru Egipt, după ce criza din Ucraina a expus vulnerabilități în economia statului din nordul Africii. Prima revizuire, la șase luni de la de demararea programului, programată pentru martie anul trecut, a fost amânată până când guvernul își va îndeplini promisiunea de a adopta un curs flexibil de schimb valutar și de a vinde mai multe active de stat.

Experții în domeniul mediului au criticat planul guvernului suedez de a construi cel puțin zece reactoare nucleare noi, relatează The Guardian. Ministra mediului, Romina Pourmokhtari, a anunțat că pentru a-și atinge obiectivele climatice, Suedia trebuie să își dubleze producția de electricitate în următoarele două decenii. Planul pentru construirea a zece noi reactoare ar marca o schimbare dramatică față de capacitatea actuală de producție a energiei nucleare a țării, cu șase reactoare în funcțiune care asigură aproximativ 30% din producția sa de electricitate. Lars J Nilsson, profesor la Universitatea Lund și membru al consiliului european de consultanță privind climatul (structură din cadrul Agenției Europene pentru Mediu), a declarat că Suedia nu are nevoie de 10 noi reactoare, susținând că guvernul voia doar să arate că ia măsuri pentru a-și atinge obiectivele climatice. Planul Fit for 55 al UE solicită în mod legal statelor membre să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030 și să devină „neutre din punct de vedere climatic” până în 2050.

Rusia a lansat prima sa misiune către Lună din ultimii 50 de ani, anunță Al Jazeera. Misiunea sondei Luna-25 a fost prima lansare a Rusiei din 1976, când era parte a Uniunii Sovietice, și a fost realizată fără asistența Agenției Spațiale Europene, care a întrerupt cooperarea cu Rusia după invazia din Ucraina. Lansarea a avut loc de la Cosmodromul Vostochny din Extremul Orient la ora 2:10 dimineața, ora Moscovei, conform imaginilor transmise în direct de către agenția spațială rusă Roscosmos. Nava cântărește aproximativ 800 kg și urmează să ajungă în orbita lunară în cinci zile. Ulterior, va petrece între trei și șapte zile alegând locul potrivit înainte de a ateriza în zona polului sud lunar. Luna-25 urmează să colecteze mostre de rocă și praf lunar. Aceste mostre sunt cruciale pentru înțelegerea mediului lunar înainte de a construi posibile baze acolo.

Președintele Pakistanului, Arif Alvi, a dizolvat Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului, conform NPR. Un comunicat de la biroul președintelui a anunțat că acesta a acționat la sfatul prim-ministrului țării, Shehbaz Sharif, în dizolvarea camerei parlamentului, deoarece mandatul de cinci ani al Adunării se încheie. De obicei, o astfel de măsură este o formalitate, iar alegerile generale ar trebui să fie organizate în termen de 90 de zile, dar în acest an o amânare până în primăvară este posibilă dacă comisia electorală a Pakistanului optează pentru o împărțire pe districte înainte de alegeri, pe baza rezultatelor unui recensământ recent. Incertitudinea privind data alegerilor coincide cu “drama” legală și politică din jurul liderului opoziției, Imran Khan, care a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru tăinuire de bunuri.

Gala premiilor Emmy a fost amânată din cauza grevelor din Hollywood, relatează Deutsche Welle. Ediția a 75-a a ceremoniei de decernare a premiilor Emmy a fost amânată până în ianuarie 2024 deoarece actorii și scriitorii din Hollywood sunt în grevă din mijlocul lunii iulie. Premiile Emmy, echivalentul televiziunii al premiilor Oscar, au loc în mod tradițional în fiecare an în jurul lunii septembrie, pentru a sărbători cele mai importante emisiuni și distribuția și echipele lor. În acest an, din cauza grevei, actorii și scriitorii nu sunt disponibili să susțină interviuri promoționale sau să ia parte în campanii pentru proiectele din care fac parte înainte de decernarea premiilor. Academia de Televiziune și difuzorul Fox au anunțat noua dată, confirmând rapoartele anterioare cu privire la amânare. Un purtător de cuvânt al Fox a declarat că „cea de-a 75-a ediție a premiilor Emmy va fi difuzată pe data de 15 ianuarie 2024”.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …