Home / A fost azi în lume / A fost 10 aprilie în lume – CEDO a decis că guvernul elvețian violează drepturile omului prin lipsa de combatere a schimbărilor climatice, Joe Biden a declarat că se opune atacului din Rafah al armatei israeliene, iar 38 de migranți au murit într-un naufragiu pe coasta din Djibouti
Sursă foto: Le Monde/Reuters

A fost 10 aprilie în lume – CEDO a decis că guvernul elvețian violează drepturile omului prin lipsa de combatere a schimbărilor climatice, Joe Biden a declarat că se opune atacului din Rafah al armatei israeliene, iar 38 de migranți au murit într-un naufragiu pe coasta din Djibouti

Material realizat de Robert Olteanu 

Un tribunal european a decis că guvernul elvețian violează drepturile omului prin lipsa de combatere a schimbărilor climatice, relatează WP. CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) a dat câștig de cauză unui grup format din 2000 de femei din Elveția care au acuzat lipsa de acțiune politică a guvernului în încetinirea efectelor încălzirii globale. Decizia este prima din istorie de această natură și are șansa de a crea un precedent care va obliga statele europene membre ale Consiliul Europei să ia măsuri legislative mai drastice în combaterea schimbărilor climatice. Totodată, alte două cazuri similare din Franța și Portugalia au fost respinse de judecătorii Curții. Oficialii din Elveția și-au asumat, printre alte state, obiectivul de zero emisii până în 2050.

Un deținut american a fost executat în statul Missouri pentru acuzații de crimă, în ciuda obiecțiilor avocaților, declară DW. Brian Dorsey a fost acuzat de uciderea verișoarei și soțului său în 2006, și astfel a primit pedeapsa capitală prin injecție letală. Execuția sa este prima din acest an din Missouri și a cincea de pe teritoriul SUA. Cu toate acestea, avocații lui Dorsey au făcut numeroase apeluri de clemență către Tribunalul Suprem, motivând că pedeapsa cu moartea nu este potrivită pentru un deținut care s-a reabilitat după aproape 20 de ani de închisoare. Avocații au cerut totodată comutarea pedepsei la închisoare pe viață, însă guvernatorul din Missouri, Mike Parson, a respins apelul. În prezent, pedeapsa capilă este legală în peste 30 de state americane.

Curtea Supremă din Arizona a admis intrarea în vigoare a unui act privind interzicerea avortului din 1864, conform The Guardian. Actul legislative interzice avortul, doar cu excepția în care nașterea pune în pericol viața mamei, fără a include probleme legate de avort sau incest. Intrarea în vigoare va dura câteva săptămâni din cauza amânărilor legislative, iar în prezent avortul este legal în Arizona până la 15 săptămâni. Decizia Curții a marcat o schimbare importantă în discursul conducerii republicane care se opune deciziei, după cum au declarat membrii Congresului din Arizona, Matt Gress și TJ Shope. Schimbarea discursului reprezintă o strategie electorală pentru a atrage mai mulți susținători pentru următoarele alegeri, întrucât majoritatea populației din Arizona se opune interzicerii avortului. Cu toate acestea, cetățenii din Arizona vor avea posibilitatea în noiembrie să voteze pentru garantarea dreptului constituțional statal al avortului.

Cel puțin 38 de migranți au murit într-un naufragiu pe coasta din Djibouti, informează Africanews. Agenția responsabilă pentru migranți din cadrul ONU (IOM) a declarat moartea a 38 de migranți pe o rută populară cu destinația Yemen. Purtătoarea de cuvânt IOM, Yvonne Ndege, a confirmat că la bordul vasului se aflau mame, copiii, dar și bebeluși. Totodată, 22 de persoane au supraviețuit naufragiului, iar alte șase persoane sunt căutate de echipa IOM. Djibouti este o importantă țară de tranzit în regiune, în special pentru migranți din Somalia și Etiopia. Oficialii IOM au adăugat că ruta este extrem de periculoasă din cauza răpirilor, arestărilor arbitrare și recrutarea forțată în grupuri de război, precum cele din Yemen. Lipsa securității și efectele schimbărilor climatice sunt unele dintre principalele motive care alimentează migrația din Africa.

Președintele Joe Biden a declarat că se opune atacului din Rafah al armatei israeliene, relatează Le Monde. Într-un interviu oferit publicației de limbă spaniolă, Univision, legat de acțiunile premierului din Israel, Benyamin Netanyahu, Biden că a declarat “Eu cred că face o greșeală. Nu sunt de acord cu modul său de operare”. Totodată, Biden a cerut o oprire imediată a focului și facilitarea accesului la ajutor umanitar al civililor din Gaza pentru următoarele săptămâni. Cu toate acestea, cabinetul de război condus de Netanyahu a decis continuarea operațiunilor din Rafah, văzut drept ultimul bastion de apărare al grupării teroriste Hamas. SUA este în continuare cel mai important susținător al guvernului israelian, contribuind cu ajutor militar în valoare de miliarde de dolari. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat că negocierile de încetare a focului vor continua.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali

Material realizat de Mihai-Marco Percă   Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat …