Home / A fost azi în lume / A fost 1 noiembrie în lume – Rusia anunță că negocierile de pace din Siria au fost ”suspendate pe termen nelimitat”, numărul femeilor din țările sărace care folosesc contraceptive a crescut cu peste 30 de milioane, iar Columbia vizează un acord economic cu Marea Britanie după ”Brexit”
Ministrul rus al Apărării (stânga) anunță că negocierile de pace din Siria sunt sistate ”pe termen nelimitat” după ce rebelii din Alep nu și-au încetat atacurile în ciuda unei pauze a bombardamentelor coordonate de Rusia și guvernul de la Damasc asupra orașului.

A fost 1 noiembrie în lume – Rusia anunță că negocierile de pace din Siria au fost ”suspendate pe termen nelimitat”, numărul femeilor din țările sărace care folosesc contraceptive a crescut cu peste 30 de milioane, iar Columbia vizează un acord economic cu Marea Britanie după ”Brexit”

Material realizat de Adrian Călugăru și Marina Ghiță

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că eșecul Occidentului de a controla islamiștii violenți din Siria a amănat pe termen nedefinit reluarea discuțiilor de pace pentru a pune capăt războiului civil izbucnit în 2011, relatează Reuters. Șoigu a acuzat că rebelii sprijiniți de guvernele occidentale au atacat civilii din orașul Alep, în ciuda unei pauze a bombardamentelor impusă de forțele ruse și guvernul sirian. ”Ca atare, perspectivele de a începe procesul de negociere și revenirea la pace în Siria au fost amânate pe o perioadă nedefinită”, a afirmat oficialul rus. Separat, un purtător de cuvânt de la Kremlin a afirmat că o pauză temporară a bombardamentelor forțelor de coaliție ruso-siriene se afla în vigoare, însă aceasta nu a fost extinsă deoarece rebelii din oraș nu și-au oprit atacurile. De asemenea, ONU a reiterat că toate părțile implicate în luptele din Alep sunt implicate în posibile crime de război în urma atacurilor indiscriminate asupra zonelor locuite de civili.

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton și-a concentrat presiunile asupra directorului FBI James Comey afirmând că dacă acesta a publicat informații neconcludente cu privire la candidatul democrat pentru alegerile prezidențiale, acesta ar trebui să procedeze la fel și în privința rivalului său republican, informează Reuters. Cu o săptămână înainte de ziua alegerilor, campania lui Clinton are de suferit de pe urma dezvăluirilor FBI de la sfârșitul săptămânii trecute, în urma cărora a fost reluată o anchetă cu privire la folosirea unui server privat de email în corespondența oficială a candidatei democrate le președinție în perioada când aceasta ocupa funcția de Secretar de Stat în administrația Obama, între 2008 și 2012. Directorul de campanie al lui Clinton, Robby Mook, a cerut astfel ca FBI să dezvăluie totodată și toate informațiile care îl leagă pe republicanul Donald Trump și pe principalii săi colaboratori de interesele Rusiei.

Numărul femeilor din cele mai sărace țări ale lumii care folosesc forme moderne de contracepție a crescut cu peste 30 de milioane în ultimii 4 ani, potrivit unui raport care relevă că cele mai semnificative progrese au fost făcute în Africa sub-sahariană, scrie The Guardian. La jumătatea intervalului de timp setat pentru inițiativa de Planificare Familială 2020 (FP2020), demarată în 2012, în jur de 12 milioane de femei și fete foloseau contraceptive în estul, sudul și vestul Africii. Țări precum Etiopia, Kenya, Lesotho, Malawi și Mozambic au înregistrat procente privind prevenirea sarcinilor cu până la 5% în ultimii 4 ani. În cifre reale, pentru Kenya, aceasta înseamnă că 1,15 milioane de femei folosesc contraceptive, în timp ce pentru Etiopia, numărul acestora se ridică la 1,98 de milioane. De asemenea, în sudul Asiei s-a înregistrat o creștere cu 12,6 milioane de femei și fete care au început să folosească planificarea familială, începând cu 2012.

Partidul de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), face presiuni pentru restabilirea păcii cu China continentală și prevede posibilitatea semnării unui pact de pace, a declarat liderul partidului chinez, Xi Jinping, informează Reuters. Taiwanul, care se bazează pe Statele Unite pentru vânzările de arme, s-a comportat ca un rival pentru China, încă de la sfârșitul războiului civil din China în 1949. Beijingul vede insula ca pe o provincie renegată, care trebuie să fie reunită cu continentul, chiar și prin apelul la forța armată. Hung Hsiu- Chu, președintele KMT, a declarat că va juca un rol activ exercitarea de presiuni pentru „instituționalizarea” relațiilor pașnice între cele două părți, precum și pentru posibilitatea unui pact de pace. Relațiile dintre continent și Taiwan s-au deteriorat după ce Partidul Democrat pro-independență (DPP) a preluat puterea în luna mai în urma câștigării alegerilor.

Columbia intenționează să-și întărească relațiile comerciale și de investiții cu Marea Britanie, după ce țara părăsește Uniunea Europeană, a declarat reședintele Juan Manuel Santos, informează Reuters. Vorbind parlamentarilor britanici, Santos a declarat că investițiile britanice în Columbia ar putea să crească atunci când este încheiată pacea cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC). Santos a promis să reînvie un plan de pace chiar dacă columbienii l-au respins într-un referendum la începutul acestei luni și a spus că speră la un acord mai bun și mai legitim, realizat în urma unui dialog național.

Textul acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), semnat duminică, la Bruxelles, a fost depus luni în Parlamentul canadian pentru ratificare, informează Le Figaro. Ministrul canadian al Comerțului Internațional, Chrystia Freeland, a declarat că „proiectul de lege va fi supus la toate etapele procesului legislativ de ratificare de către Parlamentul Canadei.” Acordul economic și comercial global (CETA) are scopul de a elimina mai mult de 99% din taxele vamale dintre UE și Canada, înainte de ratificarea finală de către toate cele 28 de țări europene. Acest acord de liber schimb va intra în vigoare începând din 2017, după ce și europarlamentarii îl vor supune la vot în luna decembrie a acestui an.

Șeful serviciului britanic de informații MI5, Andrew Parker, a avertizat într-un interviu pentru The Guardian asupra metodelor „din ce in ce agresive” ale Rusiei și asupra dependenței sale de tehnologiile cibernetice folosite pentru a se opune în Occident, informează Le Figaro. Moscova, a declarat acesta, „se sprijină pe întreaga sa gamă de organe de stat și pe toată puterea sa de a avansa politica externă într-o manieră din ce în ce mai agresivă, care include propagandă, spionaj, subversiune și atacuri cibernetice. Rusia se impune în toată Europa și Marea Britanie prin astfel de metode. Sarcina MI5 este aceea de a-i bloca accesul în aceste regiuni”. Aceste declarații au loc la zece zile după ce o flotă navală rusă compusă din opt nave, aflată în drum spre coasta siriană, a fost obiectul de monitorizare în Marea Nordului de către o fregată britanică. Într-un sens mai larg, în interviul său, Andrew Parker a declarat că Rusia adoptă o postură din ce în ce mai anti-occidentală și folosește metode non-tradiționale pentru a-și realiza obiectivele. „Aceasta este ceea ce observăm în acțiunile sale în Ucraina și Siria”, a menționat Parker. „Dar amenințarea cibernetică face invizibile o mare parte a acestor activități. Timp de mai multe decenii, Rusia reprezintă o amenințare mascată. Diferența constă în faptul că în prezent aceasta deține tot mai multe metode pentru a-și duce la capăt planul” , a explicat Andrew Parker.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …