Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Curtea Supremă a Indiei a recunoscut transexualitatea drept al treilea sex

Curtea Supremă a Indiei a recunoscut transexualitatea drept al treilea sex

Curtea Supremă a Indiei a recunoscut transexualitatea ca ”al treilea gen”, la începutul acestei săptămâni, printr-o hotărâre judecătorească istorică. În urma acesteia, guvernul va fi capabil sa asigure persoanelor transexuale mai multe oportunități de muncă, educație, precum și alte beneficii, acestea urmând să primească aceleaşi drepturi cu cele ale minorităţilor deja recunoscute, informeză BBC.

Conform ultimului recensământ, din populația totala a Indiei, aproximativ două milioane o reprezintă transexualii.

Combatanții pentru drepturile acestei minorități susțin că membrii acesteia trăiesc la marginea societății, de multe ori în sărăcie, ostracizați de identitatea lor sexuală. Majoritatea își câștigă traiul fie prin spectacole de cântece și dans, fie prin cerșetorie și prostituție.

De asemenea, conform datelor adunate de organizațiile pentru drepturile omului, minoritatea transexuală se confruntă cu o discriminare la scară largă, dusă la extrem într-atât încât unele spitale refuză să-i interneze.

”Recunoașterea legală a transexualitțăii drept un al treilea gen nu este o problemă socială sau medicală, ci una legată de respectarea drepturilor omului”, a declarat judecătorul KS Radhakrishnan, cel care a prezidat ședința. ”Transexualii sunt în primul rând cetățeni ai Indiei și trebuie să le oferim șanse egale de a reușită”.

Experții legali și-au exprimat îndoiala cu privire la eficiența acestei legi. Pe de o parte, în urma deciziei, transexualii vor fi recunoscuți din punct de vedere legal, prin urmare vor fi protejați de constituție. Cu toate acestea, dacă vor avea relații sexuale consensuale gay, ei vor încalca legea.

Transexualii nu au avut dintotdeauna disprețul societății, așa cum citează Geeta Pandey, reporter al BBC News. Persoanele de al treilea sex au jucat un rol proeminent în cultura indiană, ei fiind tratați în antichitate cu un foarte mare respect. În scripturile Hindu se pot găsi referințe clare cu privire la această comunitate, în special în epopeele Ramayana și Mahabharata.

Prestigiul a continuat în perioada medievală, când transexualii au jucat un rol important în curțile regale ale împăraților dinastiei Mughal, mulți dintre ei deținând funcții importante.

Căderea în disgrație s-a petrecut în secolul XVIII, în timpul dominației coloniale britanice, mai precis începând din 1871. Atunci a fost adoptat un act prin care membrii comunității transexuale erau descrisi drept ”infractori” ce sunt ”dependenți” de săvârșirea unor delicte grave. Din acel moment ei au început să fie arestați când erau prinși îmbrăcați în haine feminine, atunci când dansau ori cântau în locuri publice sau ofereau servicii sexuale.

În 1949, după dobândirea independenței față de coroana britanică, legea a fost abrogată, însă lipsa de încredere în comunitatea de al treilea sex a continuat să fie perpetuată. Chiar și în prezent, ei sunt excluși social, harțuiți de poliție și abuzați public.

India este a treia țară ce recunoaște al treilea gen. În 2007, Nepal a adoptat pentru prima dată această lege. Atunci, Curtea Supremă a cerut guvernului să elimine toate referințele discriminatoare din punct de vedere al orientării sau identității sexuale din sistemul legal nepalez. În 2013, Bangladeshul s-a alaturat Nepalului, recunoscând din punct de vedere legal transexualitatea.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *