Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Analiză FT: Vizita lui Obama în Asia de Est, un test important pentru credibilitatea SUA în regiune

Analiză FT: Vizita lui Obama în Asia de Est, un test important pentru credibilitatea SUA în regiune

Barack-Obama-Xi-Jinping-Shinzo-AbeBarack Obama va începe pe 22 aprilie o serie de vizite în Japonia, Coreea de Sud, Malaezia și Filipine, turneu prin care se așteaptă o reafirmare a rolului jucat de Statele Unite în zona Asia-Pacific, în condițiile în care China devine un actor din ce în ce mai agresiv în regiune. În contexul tensiunilor din estul Asiei, SUA își doresc în egală măsură să constrângă China și să înfrâneze ambițiile Japoniei, principalul lor aliat din zonă, se arată într-o analiză publicată de Financial Times.

La ascensiunea Chinei, Washingtonul a răspuns prin încercarea de a atrage Beijingul în sistemul internațional, căutând în același timp să-și mențină alianțele regionale. Anexarea Crimeei de către Rusia a distras atenția presei internaționale de la disputa chino-japoneză asupra insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est.

Totuși, în regiune tensiunile sunt departe de a se aplana. Pe de o parte, oficialii de la Beijing spun că relațiile cu Tokyo nu vor cunoaște o îmbunătățire atâta vreme cât premierul Shinzo Abe rămâne în funcție. Prim-ministrul japonez este considerat de unii oficiali chinezi drept o amenințare nu doar la nivel regional, ci pentru întreaga ordine interanțională, afirmă Philip Stephens, semnatarul articolului din Financial Times.

Iar vizita făcută la sfârșitul anului trecut de șeful Guvernului japonez la Yasukuni, unde sunt onorați 2,5 milioane de morți căzuți pentru Japonia, dar și 14 criminali de război nu a făcut decât să pună paie pe foc, Beijingul și Seulul percepând gestul lui Abe drept o insultă la adresa victimelor atrocităților comise de trupele japoneze în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Acuzele formulate de Beijing nu au rămas fără ecou în Japonia. Astfel, președintele chinez, Xi Jinping este acuzat de Tokyo de un expansionism violent, stabilirea în mod unilateral de către China a unei zone de identificare aeriană care include arhipelagul Senkaku, aflat în administrarea Japoniei, fiind folosită ca argument în acest context.

De altfel, China are dispute terotoriale și cu Vietnam și Filipine. Potrivit analizei citate, logica arată că este în interesul ambelor state din estul Asiei ca aceste tensiuni, care le provoacă atât daune politice cât și economice, să fie aplanate. Scopul Chinei este acela de a reduce influența SUA în Pacificul de Vest. Însă renunțarea la insulele Senkaku ar submina credibilitatea Statelor Unite pe plan regional. Astfel, conchide Philip Stephens, nimeni nu poate fi sigur că încercarea lui Barack Obama de a echilibra situația va avea ca rezultat menținerea păcii în zonă.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *