Home / Politica si... / Afaceri / Amenințată de Rusia, Ucraina cere sprijin economic din partea FMI

Amenințată de Rusia, Ucraina cere sprijin economic din partea FMI

Reuters informează că joi Ucrainei i-a fost acordat un împrumut internațional de 27 de miliarde de dolari. Decizia a fost luată pe fondul crizei din Crimeea, iscată de Rusia.

Fondul Monetar International a anunțat o cantitate de 14-18 miliarde de dolari ce va fi disponibilă Kievului în schimbul unor reforme economice în urma cărora alte sume din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite și ale alor creditori vor fi acordate în următorii doi ani. Aceste acțiuni au scopul de a aduce Ucraina în familia europeană.

În acest timp, fostul prim-ministru Iulia Timoşenko, recent eliberată din închisoare, și-a declarat candidatura la alegerile prezidentiale ce vor avea loc în data de 25 mai. Ea va concura împotriva fostului boxeor Vitaly Klitschko și al fostului președinte Viktor Yanukovich. Candidata a promis stoparea încălcării legilor și recâștigarea Crimeei. Totuși, Tymoshenko rămâne în urma contracandidaților săi în sondajele de opinie.

Susținerea venită din partea FMI a încurajat guvernul pro-occidentalist ce l-a înlocuit pe acela aflat sub dominație ruseasca, reprezentat de Ianukovici.

”Suportul financiar din partea comunităților internaționale va continua în următorii doi ani, când suma împrumutată va ajunge la 27 de miliarde de dolari”, a declarat un oficial al FMI.

Drept răspuns, parlamentul ucrainean a susținut legea prin care se vor institui măsurile de austeritate cerute de FMI, dupa ce, inițial, a respins-o.

”Decizia pe care am luat-o este extrem de nepopulară”, a declarat liderul de extremă dreaptă Oleh Tyaynobok într-un discurs adresat parlamentului. ”Totusi dacă aceasta n-ar fi fost votată, Vladimir Putin ar fi jubilat văzând o coaliție ce s-a scindat”.

Unul dintre punctele principale ale reformei economice propuse de FMI este stabilizarea companiei-gigant Naftogaz, ce importă gaz metan de la furnizorul rusesc Gazprom. FMI dorește de asemenea ca moneda ucraineană națională, hryvna, să caștige mai multă independență pe piață financiară, în contextul prezentei crize fiscale.

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *