Home / GeopoliticALL / Europa / Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, istoria fantastică a Rusiei şi apogeul carierei politice a lui Putin

Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, istoria fantastică a Rusiei şi apogeul carierei politice a lui Putin

An acrobat performs during the opening ceremony of the 2014 Sochi Winter Olympic Games at Fisht stadiumPreşedintele Vladimir Putin, îmbrăcat într-un palton de blană neagră, părea că se simte extrem de mândru în timp ce luminile îi încântau pe spectatorii aflaţi pe stadionul Fişt, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Lăsând la o parte incidentul cu unul din cercurile olimpice, jocurile au avut un început impresionant, care a luat o înfățișare de vis și somptuoasă a istoriei Rusiei, pregătirea acestora aflându-se la un cel mai ridicat nivel din istorie. Totodată, pentru Putin, aceste două săptămâni sunt cele mai importante din cariera sa politică, relatează The Guardian.

Ceremonia oficială de deschidere a avut loc după o zi caldă și frumoasă în orașul Soci, fiind precedată de o oră plină de divertisment pentru oamenii din stadion, care însă nu a fost difuzată la televizor. Mare parte din acea oră a fost dedicată, poate chiar în mod ironic temei homosexualităţii. Locurile competitorilor erau vopsite în culorile curcubeului, iar prima melodie a fost o interpretare a melodiei trupei Queen, „We are the Champions”.  Ulterior, fetele din trupa duo lesbiană, tATu, care au fost îmbrăcate în uniforme de școlărițe, au cântat unul din hit-urile lor de acum un deceniu, „Not Gonna Get Us”, în timp ce se țineau de mână. După lansarea acestora la începutul deceniului trecut, s-a speculat că cele două adolescente ar fi lesbiene, însă ulterior managerul acestora a recunoscut că aparenta poveste de dragoste dintre cele două nu este decât o strategie de marketing.

Piesa de rezistență a serii a fost călătoria elegantă, captivantă și, pe alocuri, fantastică prin istoria Rusiei, care a fost organizată de șeful de stat al unui post de televiziune, Konstantin Ernst. Mai întâi, s-a început cu o scenă schimbătoare de cupole și samovari sfredeliți, înainte de a vedea cum țarul modernizant al Rusiei, Petru cel Mare, se ivește din mare. După aceea, a avut loc o  pauză de spectacol de balet „Război și Pace”, apoi audienţa a fost introdusă în atmosfera perioadei sovietice. Ceea ce a urmat a fost poate cea mai atrăgătoare reprezentație a statului sovietic, în timp ce limuzinele de epocă strălucitoare accelerau prin stadion și zgârie-norii decorați în mod artistic, care păreau că se înalță din pământ.

Întreaga ceremonie a reprezentat, mai degrabă, un portret estetic al istoriei Rusiei, decât unul ideologic. Astfel, din ceremonia somptuoasă au lipsit elemente naționaliste, singura figură istorică prezentă fiind Petru cel Mare, în timp ce despre “marele război patriotic”, aşa cum este cunoscut în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial, nu s-a pomenit nimic. Ernst însuşi a subliniat că a dorit să arate lumii o imagine originală a țării și a poporului rus, “neatins de decenii întregi de propagandă si război rece”.

Au participat 88 de state (un număr record) la Jocurile Olimpice de Iarnă, și intrarea lor în scenă printr-o trapă din podea a fost una grăbită, delegaţiile desfășurând un spectacol de modă, variind de la jachetele de sport gri franțuzești până la echipa bizară din Bermuda, formată din 4 persoane care purtau pantaloni scurți roșii. La ceremonie au fost prezenți  puțini reprezentanți europeni, însă au fost prezenţi, printre alii, preşedintele Chinei, Xi Jingping; Recep Tayyip Erdogan , prim-ministrul Turciei, și printre aceștia, majoritatea șefilor de stat a țărilor post-sovietice.

După ce Putin a anunțat deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, un octet de personalităţi ruse, printre care dirijorul Valery Gergiev, sau Valentina Tereshkova, prima femeie ajunsă în spațiu, a dus steagul olimpic pe podium, care a fost ridicat alături de cel al Rusiei, în timp ce Anna Netrebko a cântat imnul olimpic. Ulterior, ștafeta torței, alcătuită din cinci atleți a făcut ocolul stadionului înainte de a o aprinde pe cea care va arde pe toată durata Jocurilor. Pentru Putin, cel mai important eveniment al carierei sale politice, tocmai a început.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *