Home / GeopoliticALL / Europa / Liderii europeni îl critică pe premierul Erdogan pentru măsurile de represiune din Turcia

Liderii europeni îl critică pe premierul Erdogan pentru măsurile de represiune din Turcia

erdogan-barosoPremierul turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat în prima sa vizită la Bruxelles din ultimii cinci ani, a primit critici dure din partea liderilor UE, îngrijorați de represiunea asupra poliției și sistemului judiciar din Turcia, informează Reuters.

Oficialii europeni i-au cerut lui Erdogan să nu renunțe la punerea în aplicare a reformelor democratice necesare pentru adrearea la UE, în contextul în care premierul de la Ankara a ordonat demiterea a sute de polițiști și a impus un control mai strict asupra instanțelor, ca răspuns la o anchetă de corupție ce a zguduit partidul AK, aflat la putere de peste un deceniu.

În acest sens, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy ,a subliniat că este esențial ca Turcia să respecte pricipiul separării puterilor și statului de drept. ”Este important să nu se irosească realizările de până acum și să existe asigurări că sistemul judiciar poate funcționa fără ca cineva să fie discriminat sau favorizat, într-un mod transparent și imparțial.”, a declarat Herman Van Rompuy, potrivit BBC News.  De asemenea, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. i-a atras atenția liderului de la Ankara că respectarea statului de drept și independența justiției sunt principii de bază ale democrației și condiții esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În raportul UE pentru 2013, cu privire la progresele înregistrate de Turcia, există critici legate de ”forța excesivă” folosită de poliție împotriva demonstranților care au ieșit în stradă vara trecută și în privița unor măsuri care încalcă drepturile omului. De altfel, chiar săptămâna trecută, Turcia a adoptat o lege care include în rândul infracțiunilor faptul că medicii oferă prim ajutor de urgență fără permisiunea guvernului.

Ca răspuns la avertismentele liderilor europeni, Recep Tayyip Erdogan a precizat că justiția din țara sa funcționează în cadrul unui sistem democratic, ceea ce înseamnă că puterea acesteia este limitată. ”Dacă luăm în considerare sistemul judiciar ca o putere separată, atunci ar însemna că statul nu este unul democratic, ci este condus de sistemul judiciar.”, a declarat Erdogan, citat de Reuters.

Ankara  a început negocierile de aderare la UE în 2005, însă o serie de obstacole politice, ca opoziția Germaniei și Franței au încetinit progresul Turciei.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Legea marțială în Coreea de Sud: o măsură de protecție sau un atentat la democrație?  

Material realizat de Radu-Ioan Mocanu.    În data de 3 decembrie, președintele Coreei de Sud …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *