Home / GeopoliticALL / Europa / Germania vrea sa scoata interzica Partidul National Democrat

Germania vrea sa scoata interzica Partidul National Democrat

La un deceniu de la ultima tentativa, Germania este hotarata din nou sa  scoata in afara legii in toate cele 16 landuri Partidul National Democrat (PND), de extrema-dreapta, pe motiv ca membrii acestuia prezinta o afinitate fata de nazismul lui Hitler, informeaza Reuters.

Datorita posibilitatii unei noi infrangeri in instanta, cancelarul german Angela Merkel a optat sa nu sprijine in mod oficial cererea Curtii Constitutionale de a interzice acest partid, ale carui actiuni sunt catalogate de catre serviciul de informatii interne “rasiste, anti-Semite si revizioniste”.

“Guvernul va decide in cursul lunii martie daca va cere interzicerea PND. Sunt discutii permanente pe aceasta tema in guvern”, a declarat pentru Der Spiegel, Georg Streiter, purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel.

Partidul National Democrat german a fost infiintat in anul 1964 si este descris ca fiind “cel mai important partid neo-nazist ce a aparut dupa 1945”, grupare cu admiratori fanatici.

Agentia Federala Germana pentru Educatie Civica a criticat adesea PND pentru legaturile cu membrii ale unor organizatii declarate neconstitutionale de catre instantele federale si desfiintate, in timp ce Biroul Federal German pentru Protectia Constitutiei clasifica partidul ca fiind ”o amenintare la adresa ordinii constitutionale”, datorita platformei si a filozofiei sale, tinandu-l sub atenta observatie.

In prezent PND este condus de Holger Apfel si este reprezentat in doua din cele saisprezece parlamente de stat din Germania, fara niciun loc la nivel federal, partidul fiind votat de numai 1,5% din alegatori in anul 2009.

In Germania, dominata inca de amintirile ororilor regimului nazist, este foarte dificila interzicerea unei organizatii politice. Incercarea din 2003 de a scoate in afara legii PND s-a soldat cu un esec umilitor.

Reprezentantii comunitatii turce de pe teritoriul Germaniei, Consiliu Central al Evreilor si Consiliul Central al romilor şi populaţiei sinti din Germania au acuzat guvernul german ca se eschiveaza in luarea unei decizii si ca nu se alatura landurilor ce sustin petitia lor.

Presiunile pentru interzicerea partidului de extrema dreapta s-au intensificat si in anul 2011, cand au aparut informatii ca au avut legatura cu uciderea mai multor imigranti turci. La momentul respectiv nationalist-democratii au negat orice legatura cu aceste de evenimente.

Petitia impotriva partidului se bazeaza pe lozinci ca “Fie esti german din nastere fie nu esti german”, extrase din filosofia national-democratilor. “Un african sau un asiatic… nu vor putea niciodata deveni germani deoarece o bucata de hartie nu va schimba niciodata mostenirea lor genetica. Oamenii din alte rase vor ramane cu acelasi corp indiferent de cat timp traiesc in Germania”, subliniaza adeptii PND.

Prin scoaterea in afara legii a  partidului, acesta nu va mai putea lua parte la alegeri si nu va mai putea primi finantare de la contribuabili. In 2012 PND a primit 1,4 milioane de euro.

Pentru interzicerea PND proiectul trebuie aprobat de Camera Superioara a Parlamentului si de Curtea Constitutionala.

Liderii partidului sustin ca sunt victima unei proceduri anti-democratice, ce dovedeste trasaturile “dictatoriale” ale actualului guvern. Neonazistii ameninta ca vor merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg in cazul in care sunt scosi in afara legii.

Potrivit lui Norbert Lammert, presedintele parlamentului german, interdictia nu este inteleapta, intrucat ar oferi prea multa atentie partidului, iar Ministrul Justitiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a avertizat ca “riscurile de esec nu au scazut in mod necesar de la prima incercare” si se teme ca membrii acestu partid ar putea fonda oricand o alta grupare de extrema dreapta. 

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *