Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Joe Biden avertizeaza China ca alimenteaza tensiunile din estul Asiei

Joe Biden avertizeaza China ca alimenteaza tensiunile din estul Asiei

Joseph R. Biden - Extraordinary World Economic Forum in Jordan 2003Zona de aparare aeriana instituita de Beijing in Marea Chinei de Est sporeste tensiunile din regiune. Acesta este avertismentul pe care vicepresedintele american, Joe Biden, i l-a transmis sefului de stat chinez, Xi Jinping, in cadrul unei intalniri avute la Beijing.

„Recenta si brusca anuntare de catre China a instaurarii noii sale zone de identificare in cadrul apararii aeriene a provocat, fara indoiala, o ingrijorare reala in regiune”, a avertizat Biden care a tinut sa sublinieze ca interesele Beijingului in mentinerea stabilitatii din estul Asiei vor trebui sa fie tot mai mari, pe masura ce tara se dezvolta din punct de vedere economic. „Acesta este motivul pentru care China va avea o responsabilitate din ce in ce mai mare in ceea ce priveste mentinerea pacii si securitatii. Acest lucru inseamna ca trebuie redus riscul unui conflict accidental sau al unor erori de calcul si sa nu mai fie luate masuri care sa duca la cresterea tensiunilor.”, a declarat vicepresedintele SUA, citat de cotidianul Le Monde.

Statele Unite nu recunosc zona de identificare aeriana creata de China si au descris initiativa drept o provocare prin care se incearca schimbarea status quo-ului din zona. Astfel de masuri au mai fost luate si de alte state, dar ingrijorarile SUA se leaga de faptul ca zona instituita de China cuprinde si spatiul de deasupra arhipelagului Senkaku, administrat in prezent de Japonia, dar revendicat de Beijing, sub numele de Diaoyu.

Oficialii chinezi sunstin insa ca masura controversata a fost luata pentru protejarea suveranitatii, in conformitate cu dreptul international si ca SUA trebuie sa respecte aceasta hotarare. „In cadrul discutiilor, partea chineza a reiterat pozitia adoptata, insistand ca decizia a fost in conformitate cu legislatia chineza si practica internationala si ca SUA ar trebui sa adopte o atitudine obiectiva, impartiala si sa o respecte.”, a declarat Hong Lei, purtatorul de cuvant al ministrului de Externe de la Beijing.

La finalul lunii noiembrie China a anuntat ca a instituit o „zona de identificare si aparare aeriana”, decizie ce a starnit o furtuna diplomatica in nord-estul Asiei. Imediat dupa aceea, Washington, Tokyo si Seul au trimis avioane militare in zona de litigiu pentru a transmite astfel mesajul ca refuza sa se conformeze noilor norme impuse unilateral de Beijing.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Legea marțială în Coreea de Sud: o măsură de protecție sau un atentat la democrație?  

Material realizat de Radu-Ioan Mocanu.    În data de 3 decembrie, președintele Coreei de Sud …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *