Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie
Sursa foto: Politico

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea 

 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, conform Politico. Fico s-a întâlnit cu Putin pentru a negocia accesul continuu la combustibili fosili ieftini, cu un acord actual ce urmează să expire la sfârșitul anului. Zelenski a subliniat că acest demers ajută Rusia să finanțeze războiul împotriva Ucrainei și pune în pericol securitatea Europei. Vizita lui Fico la Moscova a fost intens criticată de liderii europeni și de opoziția slovacă, fiind catalogată drept o trădare și o amenințare la adresa partenerilor europeni. Proteste au avut loc la Bratislava, iar lideri precum președintele Lituaniei și ministrul ceh de externe au condamnat gestul lui Fico. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că este pregătită pentru o eventuală oprire a livrărilor de gaze rusești prin Ucraina, minimizând impactul asupra pieței energetice. Fico se alătură unei liste restrânse de lideri UE care s-au întâlnit cu Putin de la începutul războiului, astfel consolidând criticile privind influența rusă asupra politicilor sale.

 

Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, relatează Euronews. Acesta a format al patrulea guvern al Franței în mai puțin de un an, încercând să depășească blocajul politic și să obțină aprobarea bugetului pentru 2025. Noul cabinet include 34 de membri, majoritatea politicieni conservatori și centriști, și cuprinde personalități importante precum Elisabeth Borne, fost prim-ministru, care devine Ministrul Educației, Gérald Darmanin, care preia Justiția, și Eric Lombard, noul Ministru al Economiei. Franța traversează o perioadă de instabilitate politică de la alegerile anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron, după ce partidul său a pierdut în fața extremei drepte la alegerile europarlamentare. Parlamentul este blocat, iar Bayrou trebuie să evite o moțiune de cenzură și să găsească sprijin pentru legea de buget. Noua componență a guvernului a fost criticată pentru influența acordată extremei drepte, în timp ce lideri politici precum Xavier Bertrand și Olivier Faure au respins public deciziile lui Bayrou. Primul Consiliu al Miniștrilor este programat pentru 3 ianuarie, iar votul de încredere ar putea avea loc după redeschiderea parlamentului pe 13 ianuarie.

 

Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie, relatează Euronews. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că aceste informații sunt false, respingând și acuzațiile conform cărora Bashar al-Assad ar fi reținut la Moscova, iar bunurile sale ar fi înghețate. Familia Assad s-a refugiat la Moscova pe 8 decembrie, după ce regimul lui Bashar al-Assad a fost răsturnat de rebeli. Asma al-Assad, născută în Marea Britanie și având cetățenie dublă siriană și britanică, ar fi dorit să revină la Londra, însă autoritățile britanice au confirmat că este o persoană sancționată și nu este binevenită în Regatul Unit. Asma al-Assad, cândva văzută ca o figură modernă și progresistă, și-a pierdut reputația în urma războiului civil din Siria, fiind asociată cu regimul represiv al soțului său. Deși implicată inițial în inițiative caritabile și de reformă, ea a devenit o susținătoare ferventă a acțiunilor regimului Assad. În prezent, familia Assad trăiește sub condiții stricte în Rusia.

 

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru declarațiile sale publice împotriva cancelarului german, Olaf Scholz, relatează Politico. Rutte a descris criticile lui Zelenski drept „nedrepte” și l-a încurajat să-și modereze tonul. Tensiunile au apărut pe fondul frustrării Kievului față de ezitările Germaniei de a furniza rachete Taurus cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Deși Rutte susține livrarea acestor arme către Ucraina fără restricții, el a subliniat că deciziile aparțin aliaților individuali. Criticile lui Zelenski la adresa lui Scholz au atins apogeul în noiembrie, când l-a acuzat pe cancelar că subminează eforturile de izolare a Rusiei printr-un apel telefonic cu Vladimir Putin. Zelenski și-a exprimat nemulțumirile și în fața Parlamentului European, la marcarea a 1.000 de zile de la invazia Rusiei, avertizând asupra riscului ca liderii europeni să prioritizeze politica internă în detrimentul supraviețuirii Ucrainei.

 

Luigi Mangione, suspectul în cazul uciderii directorului UnitedHealthcare, Brian Thompson, a pledat nevinovat în fața acuzațiilor de crimă și terorism, conform CNN. Mangione, în vârstă de 26 de ani, se confruntă cu 11 capete de acuzare, inclusiv crimă de gradul întâi, utilizarea unei arme de foc și falsificare. Procesul său a atras atenția publicului, în parte datorită resentimentelor față de sistemul de sănătate american, iar Mangione a devenit o figură controversată online. La arestarea sa, autoritățile au găsit o armă printată 3D, un amortizor și alte dovezi incriminatorii. Probele video și amprentele sale confirmă implicarea sa în crimă. El riscă pedeapsa cu moartea dacă este găsit vinovat de acuzațiile federale și închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate pentru acuzațiile statale. Instanța din New York va fi prima care va judeca cazul, urmat de un proces federal. Avocatul său a exprimat îngrijorări legate de dreptul la un proces echitabil, iar judecătorul a promis o selecție atentă a juriului. Următoarea audiere este programată pentru 21 februarie.

 

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, s-a confruntat cu presiuni din partea parlamentului pentru a demisiona, relatează Reuters. Peste 50 de parlamentari liberali din Ontario sunt de acord cu această decizie, declarând chiar că “nu există nicio alternativă”. Partidul liberal, din care face parte actualul premier, ar putea pierde  puterea anul viitor și îl îndeamnă pe acesta să se retragă din funcție. După mai bine de 9 ani de guvernare, liberalii riscă să piardă alegerile parlamentare din 2025 datorită furiei cetățenilor cauzate de prețurile în creștere și de criza de locuințe. Hotărârea a venit în contextul în care, cu o săptămână în urmă, partidele din opoziție au declarat că intenționează să se unească pentru a demite răsturna guvernul liberal minoritar.

 

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că epidemia de holera este răspândită cu preponderență în Yemen, conform Al Jazeera. Potrivit organizației, focarul de holeră din Yemen a început în martie, iar până la 1 decembrie au fost raportate aproape 250.000 de cazuri și 861 de decese asociate. Aceste cifre reprezintă 35% din totalul global de cazuri și 18% din totalul global de morți asociate și au crescut cu 37%, respectiv 27% față de aceeași lună a anului 2023. Conform oficialilor organizației, focarul implică o intensificare a greutății suportate de sistemul de sănătate, ce se confruntă cu multiple epidemii de boli simultan. În plus, mai multe centre de tratament locale ale OMS vor fi închise la sfârșitul anului, datorită lipsei de fonduri. În plus, șeful misiunii OMS din Yemen a declarat că eforturile de a preveni și controla răspândirea bolii sunt îngreunate de lipsa accesului la apă potabilă, lipsa igienei din comunitate și accesul limitat la tratament în timp util.

 

Armata sud-coreeană a detectat semne care demonstrează că forțele militare nord-coreene s-ar pregăti să trimită noi trupe și arme pentru a sprijini forțele ruse, potrivit Reuters. Armele trimise ar putea include și drone kamikaze, ce ar urma să fie folosite în războiul din Ucraina. După ce a furnizat lansatoare de rachete și obuziere autopropulsate armatei ruse, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a comandat producerea în masă a dronelor kamikaze, exprimându-și intenția de a le folosi în același fel. Astfel de drone au fost utilizate până acum pe scară largă în războiul din Ucraina. Totodată, oficialii sud-coreeni au averizat că modernizarea forțelor militare nord-coreene și legăturile strânse cu aliații ruși ar putea, pe viitor, să reprezinte o amenințare pentru aceștia.

 

Ministrul apărării din Israel, Israel Katz, a confirmat uciderea liderului Hamas Haniyeh în Teheran, relatează BBC. Aceasta a fost prima dată când oficialii israelieni au confirmat faptul că responsabilitatea pentru decesul acestuia le aparține. Ministrul a lansat declarația în timpul unui discurs în care promitea anihilarea mișcării Houthi din Yemen. Făcând referință la liderii Hamas și Hezbollah care au fost uciși de forțele israeliene anul acesta, printre care și Haniyeh, Katz și-a exprimat intenția de a proceda în mod identic în Yemen. Grupul rebel Houthi, sprijinit de forțele iraniene, controlează nord-vestul Yemenului și a început să atace Israelul la scurt timp după începerea atacurilor din Fâșia Gaza în octombrie 2023, afirmând că vor continua până la încheierea războiului din Palestina.

 

Ministerul de externe din Bangladesh a solicitat extrădarea din India a fostei prim-ministre, Sheikh Hasina, pentru a fi judecată, potrivit Al Jazeera. Aceștia au trimis o notă verbală către guvernul indian, prin care cereau extrădarea fostei șefe a guvernului din Bangladesh. Oficialii din India nu au oferit niciun comentariu pe marginea solicitării. Legăturile dintre cele două state învecinate s-au tensionat după ce Hasina s-a refugiat în India ca urmare a destituirii acesteia și a protestelor violente împotriva guvernării ei. Actualul prim-ministru al Bangladeshului a solicitat ca Hasina să fie judecată pentru crime împotriva protestatarilor și a adversarilor săi, împreună cu alte infracțiuni de care este acuzată că le-a comis în ultimii 15 ani, în timpul guvernării. Aceasta a negat orice acuzație. Demersul a fost inițiat la 2 saptamani după vizita ministrului de externe indian în Bangladesh pentru a discuta remedierea relației dintre cele 2 state.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …