Home / A fost azi în lume / 2024 / Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico
Sursa: CNN

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu

 

Șoferul care a intrat cu mașina într-o piață de Crăciun aglomerată din orașul german Magdeburg, a omorât cel puțin cinci persoane și rănit peste 200, potrivit CNN. Acesta a fost identificat de autorități ca fiind un cetățean saudit, în vârstă de 50 de ani,  care locuia în Germania de mai bine de un deceniu și lucra ca medic. Șeful biroului procurorului din Magdeburg, Horst Walter Nopens, a declarat că, deși biroul său are nevoie de mai mult timp pentru a stabili motivul, era posibil ca suspectul să fii fost nemulțumit de tratamentul aplicat de Germania refugiaților saudiți. Nopens a sugerat că presupusul atacator ar putea fi acuzat de cinci crime și 205 tentative de crimă. În plus, un reprezentant al fundației RAIR SUA a precizat că i-au luat interviu lui al-Abdulmohsen pe 12 decembrie, în care el s-a prezentat ca fiind o persoană care ajută „foști refugiați musulmani care fugeau de persecuțiile din Arabia Saudită”.

Comisia Europeană a luat măsuri de suspendare a călătoriilor fără viză pentru diplomații georgieni, protestele continuând în Georgia, informează Euronews. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a impus suspendarea regimului de călătorie fără viză pentru diplomații și funcționarii georgieni. Decizia a fost luată ca răspuns la reprimarea violentă a protestatarilor, care au ieșit în stradă timp de săptămâni pentru a denunța îndepărtarea treptată a partidului de guvernământ de Europa și apropierea de Rusia. Propunerea Comisiei se va aplica numai titularilor georgieni de pașapoarte diplomatice și de serviciu, cu excepția populației generale. Demonstrațiile au început la sfârșitul lunii noiembrie, după ce prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunțat că nu va continua negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028. Astfel, propunerea Comisiei a necesitat doar o majoritate calificată a statelor membre pentru a fi aprobată, lipsind Ungaria și Slovacia de dreptul de veto.

Uciderea unui adolescent a determinat guvernul din Albania să interzică TikTok timp de un an, conform Politico. Prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a anunțat o interdicție de un an în țară, acuzând platforma că incită la violență, după ce un elev de 14 ani a fost înjunghiat mortal de un coleg. „Timp de un an, îl vom închide complet pentru toată lumea. Nu va exista niciun TikTok în Albania”, a declarat Rama. Presa locală a raportat că după înjunghiere, au apărut videoclipuri cu tineri care își exprimau sprijinul pentru crimă. „Problema astăzi nu sunt copiii noștri […] problema astăzi este TikTok și toți ceilalți care ne iau copiii ostatici”, a declarat Rama. Reprezentanții TikTok, compania deținută de ByteDance, cu sediul în Beijing, au declarat că nu s-a găsit nicio dovadă care să ateste că autorii crimei sau victima aveau cont pe aplicația de socializare, iar videoclipurile fuseseră postate pe o altă platformă, nu pe TikTok. Totuși, se așteaptă ca interdicția să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, afirmă Euronews. Islanda a fost în mod tradițional ambivalentă în ceea ce privește aderarea la UE, însă situații precum criza financiară din 2008, Brexitul și o serie de probleme interne au făcut ca țara se apropie încet de ideea aderării. Administrația prim-ministrului Kristrún Frostadóttir, ce tocmai a preluat conducerea, a declarat că va înființa un grup de experți care să analizeze avantajele și dezavantajele păstrării coroanei islandeze față de adoptarea euro. „Am convenit asupra unei moțiuni în parlament, în care să se precizeze că vom organiza un referendum privind continuarea negocierilor de aderare a Islandei la Uniunea Europeană până în 2027”, a declarat ministrul de externe, Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. De asemenea, Gunnarsdóttir conduce partidul Liberal Reform pro-UE, fiind așteptat să conducă viitoare discuții de aderare.

Ministrul Energiei din Qatar a amenințat oprirea exporturilor de gaze către UE din cauza directivei privind durabilitatea, confirmă Politico. Ministrul qatarez de energie, Saad Sherida al-Kaabi, a avertizat că va înceta exporturile de gaze către Uniunea Europeană dacă țările din Uniune vor impune sancțiuni în conformitate cu legislația recent adoptată privind verificarea antecedentelor în domeniul durabilității. Directiva UE privind obligația de verificare a antecedentelor întreprinderilor în materie de durabilitate, aflată în vigoare din iulie, permite aplicarea unor amenzi de până la 5% din venitul anual global al unei întreprinderi în cazul în care conducerea acesteia nu abordează problema drepturilor omului sau a impactului negativ asupra mediului. Saad Sherida al-Kaabi a declarat într-un interviu pentru un ziar că dacă va pierde cele 5% din veniturile pentru aprovizionarea Europei, nu o va mai aproviziona. Mai mult, Qatar a devenit un furnizor esențial de gaze pentru Europa, în urma invaziei rusești în Ucraina.

Guvernul israelian a ordonat evacuarea spitalului Kamal Adwan din Beit Lahiya, unul dintre ultimele spitale din Fâşia Gaza, relatează Reuters. Medicii consideră că respectarea acestei directive este “aproape imposibilă”. Directorul spitalului, Husam Abu Safiya, a declarat că nu sunt suficiente ambulanţe pentru a evacua cei aproape 400 de pacienţi, inclusiv nou-născuții dependenți de oxigen. Situaţia este agravată de bombardamentele intense, iar spitalul este asediat de trei luni. Guvernul susţine că operaţiunile militare vizează militanții Hamas, dar palestinienii acuză că scopul este de a depopula zona. Atacurile aeriene israeliene au dus la moartea a cel puțin 29 de palestinieni, inclusiv copii. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico, relatează CNN. Discuţiile s-au concentrat pe situația internaţională și livrările de gaz natural rusesc. Deşi gazul rusesc continuă să fie exportat către Slovacia prin Ucraina, Fico susţine că nemodificarea acordului existent va afecta interesele ţării sale. Recent, liderii Slovaciei  au semnat un contract pe termen scurt pentru achiziţionarea gazului din Azerbaidjan şi au încheiat un acord pentru importul gazului lichefiat din SUA. Viziunea lui Fico cu privire la războiul din Ucraina diferă semnificativ de cea a altor lideri europeni, acesta opunându-se asistenței militare pentru Ucraina și criticând sancţiunile impuse Rusiei. Robert Fico a declarat că este dispus să negocieze cu Vladimir Putin şi intenţionează să participe la parada militară din Moscova, unde vor fi celebrați 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste.

Un avion de vânătoare american F/A-18 Hornet a fost doborât de către distrugătorul USS Gettysburg, parte grupului aeronaval USS Harry S Truman, în timpul unei operaţiuni în Marea Roşie, potrivit BBC. Cei doi membri ai echipajului au fost în siguranță, ei având răni minore. Incidentul a avut loc după ce armata Statelor Unite ale Americii a efectuat atacuri aeriene asupra instalaţiilor de stocare a rachetelor Houthi din Sanaa, Yemen. Houthii, sprijiniți de Iran, au început atacurile cu aeronavele internaţionale în Marea Roşie ca reacție la conflictul din Gaza, susţinând că acționează în semn de solidaritate pentru palestinieni. De asemenea, guvernul israelian a efectuat atacuri împotriva ţintelor Houthi în Yemen și a fost vizat de un atac cu rachetă care a lovit o zonă din Tel Aviv. Houthii promit să continue atacurile până la încheierea războiului din Gaza.

Campania împotriva companiei Meta, care deține platforma Facebook, a scos la iveală acuzații grave privind trauma psihologică suferită de peste 140 de moderatori de conţinut din Kenya, relatează CNN. Moderatorii au fost diagnosticați cu PTSD și alte afecțiuni mintale. Raportul medical, realizat de Dr. Ian Kanyanya de la spitalul Kenyatta din Nairobi, a fost depus la instanță în contextul unui proces împotriva Meta și Samasource Kenya, compania responsabilă cu moderarea conținutului. Moderatorii au fost expuși zilnic la materiale grafice extrem de violente, inclusiv sinucideri și abuzuri sexuale. Majoritatea celor evaluaţi au fost clasificați cu PTSD sever. În urma unei încercări anterioare de a-și apăra drepturile, toți cei 260 de moderatori de la Samasource Kenya au fost concediaţi. Activiștii declară că Meta poartă responsabilitatea pentru trauma pe termen lung suferită de aceşti tineri, punând accentul pe condițiile de muncă periculoase din acest sector.

Liderii de la Vatican au anunțat că Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, va conduce rugăciunea Angelus din reşedinţa sa din cauza unei răceli severe, relatează Reuters.  Decizia a fost luată în contextul vremii reci din Roma și al angajamentelor sale din săptămâna Crăciunului. Deşi a avut probleme de sănătate în ultimii ani, inclusiv o intervenţie chirurgicală la plămâni, el a reuşit să își susțină discursul anual de Crăciun adresat cardinalilor. În zilele următoare, activitățile Papei se vor intensifica odată cu sărbătorile, culminând cu deschiderea jubileeului pe 24 decembrie, un eveniment așteptat să atragă milioane de vizitatori la Vatican.Acest eveniment, care are loc o dată la 25 de ani, simbolizează o oportunitate spirituală specială pentru credincioşi. Deși Papa se confruntă cu probleme de sănătate, el rămâne dedicat îndatoririlor sale și va continua să ofere spiritual comunităţii catolice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …