Tehnologia și modalitățile de a o dezvolta au dobândit o importanță crescută încă din secolul trecut, descoperirile din acest domeniu revoluționând lumea în care trăim. Impactul acestor inovații a fost fără precedent, acestea pătrunzând în toate domeniile, cum ar fi medicină, administrație, agricultură, educație, dar și în viața privată a omului. În această epocă este inimaginabilă viața fără tehnologie, mai mult de jumătate din populația globului având acces la aceasta.
Inteligența artificială
Inteligența artificială nu este un concept nou în lumea tehnologiei, însă aceasta se dezvoltă exponențial în fiecare an și se dovedește a fi folositoare în din ce în ce mai multe domenii. Pentru publicul larg, “reprezentantul” inteligenței artificiale (I.A.) este platforma ChatGPT, utilizată în anul 2024 de peste 207 milioane de vizitatori lunar, conform statisticilor din septembrie. Creșterea semnificativă din 2023 a A.I.-ului generativ a contribuit la deciziile companiilor de a-l utiliza la scară largă în anul 2024 cu scopul de a facilita procesul de creare a campaniilor de marketing. Astfel, aproximativ 40% din companii folosesc inteligența artificială generativă. În India, peste 59% din companii folosesc această tehnologie.
Inteligența artificială a devenit folositoare în domeniul cercetărilor științifice și a medicinei, astfel fiind patentate mai multe tehnologii care au scopul de a accelera inovarea. Un nou sistem care se bazează pe inteligența artificială, AlphaFold, creat de compania Deep Mind, are capacitatea de a anticipa cât mai precis modele 3D ale structurilor proteice. De asemenea, securitatea datelor a fost un subiect foarte important anul acesta, astfel companiile dezvoltând un nou concept numit: date sintetice. Acestea au rolul de a proteja datele reale, ele multiplicându-se și urmărind aceleași structuri, însă nu conțin informație reală, care ar putea fi compromițătoare pentru utilizator, în cazul unor scurgeri de date.
În orice caz, în mai multe spații a apărut teama că inteligența artificială va fi folosită pentru a influența alegerile din mai multe state, prin intermediul imaginilor și campaniilor false, dar și prin intermediul unor rețele de „boți”, menite să împrăștie informații la un nivel imposibil de atins de către oameni. Conform unui raport al companiei Meta, care are sub aripa sa cele mai populare rețele de socializare din lume (Facebook și Instagram), I.A. fost folosită foarte puțin la nivel global în ceea ce privește influențarea campaniilor electorale. Conform directorului de afaceri globale al companiei Meta, Nick Clegg, o parte din meritul pentru evitarea amestecului I.A este datorată eforturilor companiei de a lua toate măsurile de securitate necesare pentru a destructura rețelele de „boți”. Compania a mai declarat că a supravegheat alegerile din mai multe state cum ar fi Statele Unite ale Americii, Bangladesh, Indonezia, India, Mexic și Uniunea Europeană pentru a detecta potențialele atacuri din partea Rusiei și a Chinei. Cu toate acestea, utilizarea I.A. generative a acaparat alegerile prezidențiale din Argentina, de la finalul anului 2023, strategie ce a continuat și în cadrul campaniilor electorale din 2024. Conform studiilor efectuate de Fundația Knight, platforma de socializare X reprezintă cea mai mare “bază” a dezinformării în mediul online, atât prin intermediul pieselor de media generate cu I.A., cât și a activității boților. În contextul alegerilor din Statele Unite ale Americii, secretarii statelor Michigan, Minnesota, New Mexico, Pennsylvania și Washington au redactat o scrisoare prin care au solicitat modificarea chatbox-ului care funcționează pe bază de I.A al platformei X, pe motiv că acesta ar împrăștia informații false despre alegeri și ar reprezenta un pericol pentru integritatea procesului electoral. Modificarea a constat în redirecționarea utilizatorilor care doreau un răspuns pentru întrebările despre alegeri către site-ul oficial al autorităților americane. Un caz similar a fost raportat în cadrul alegerilor din România, de această dată platforma care a fost folosită pentru împrăștierea de informații false și propagandă fiind TikTok. Comisia Europeană s-a sesizat în urma victoriei din primul tur al candidatului independent Călin Georgescu, care s-a promovat exclusiv prin intermediul platformei TikTok, după ce acesta a raportat costuri “zero” în campanie. În urma informațiilor declasificate care arată legătura candidatului Călin Georgescu cu Rusia, Comisia Europeană a emis un ordin prin care cere platformei TikTok să ofere autorităților mai multe informații despre implicarea platformei în promovarea candidatului, să păstreze toate informațiile legate de procesele electorale europene care vor urma și să respecte Actul Serviciilor Digitale.
Tehnologii folosite în lupta contra schimbărilor climatice
Una dintre cele mai importante preocupări ale lumii moderne este lupta contra schimbărilor climatice. Schimbările climatice sunt un fenomen natural, însă poluarea excesivă le accelerează, iar prioritatea numărul unu a cercetătorilor de mediu este dezvoltarea de tehnologii pentru a reduce impactul omului asupra climei. O nouă metodă de a încălzi locuințele a fost dezvoltată în ultimii ani și a câștigat mai multă recunoaștere anul acesta: pompele cu căldură. Acestea utilizează materiale elastocalorice (nichel și titaniu) pentru crearea unui mecanism care funcționează ca un mușchi, se umflă și se dezumflă, astfel producând energie. Tehnologia utilizată este relativ simplă, asemănându-se cu cea a aerelor condiționate. Agentul frigorific preia căldura din mediul exterior, o trasportă în unitatea interioară, ca apoi frigul absorbit să fie eliberat în exterior, iar procesul să o ia de la capăt. Această metodă de producere a energiei reduce semnificativ impactul asupra mediului, pompele putând fi folosite și în medii unde accesul la electricitate este limitat sau inexistent. Conform Raportului de Progres al Tehnologiei Climatice al Programului de Mediu al Organizației Națiunilor Unite, este așteptat ca până în anul 2050 pompele de căldură să fie folosite la scară largă în lume ca metodă de încălzire a locuințelor.
Generarea energiei solare, prin utilizarea panourilor fotovoltaice, a devenit din ce în ce mai populară în rândul comunităților. Însă, pentru a implementa această metodă este nevoie de mai mulți factori care să asigure captarea razelor solare, unul dintre aceștia fiind poziționarea casei. Compania Google a creat un sistem bazat pe inteligență artificială, numit Project Sunroof, care are scopul de a detecta care case se află în condițiile ideale pentru a capta energie solară. Această unealtă este folositoare pentru autoritățile locale care se ocupă de mediu pentru a identifica cât mai rapid unde ar fi cel mai rentabil de instalat panouri fotovoltaice.
Inovația la nivel global
Avansul tehnologic este un efort susținut al tuturor cercetătorilor și al oamenilor de știință din întreaga lume care colaborează pentru a dezvolta noi tehnologii pentru ușurarea vieții de zi cu zi a oamenilor. Conform Indexului Inovației Globale al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, din cadrul ONU, Elveția ocupă primul loc în clasamentul celor mai inovative țări din lume, acesta fiind al 14-lea an consecutiv când ocupă această poziție. Pe locul 2 se află Suedia, iar pe locul 3 se află Statele Unite ale Americii. Raportul urmărește mai multe ramuri ale sectorului inovativ, astfel S.U.A. conducând clasamentul în ceea ce privește calitatea universităților și a lucrărilor de cercetare, în timp ce Suedia conduce clasamentul în ceea ce privește infrastructura. Singapore face o apariție în top 5, aceasta surclasând S.U.A, Elveția și Suedia în ceea ce privește numărul de invenții. Singurul stat cu o economie subdezvoltată (conform Băncii Mondiale) care a urcat în clasament anul acesta este Burundi, acesta fiind pe locul 127. Pe ultimul loc anul acesta se află Bolivia.
Concluzii și predicții pentru anul 2025
Anul 2024 a marcat o evoluție în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor și a inovațiilor și urmează trendul ascendent al ultimului deceniu în ceea ce privește avansul într-un ritm accelerat al domeniului tehnologic. Conform unui raport al companiei Deloitte, care detaliază predicțiile pentru anul 2025 în dezvoltarea tehnologică, se așteaptă o evoluție în ceea ce privește inteligența artificială generativă, care va marca o creștere a consumului de energie, creșterea numărului de agenți I.A din cadrul companiilor și o scădere a sectorului de servicii de streaming.
Surse
https://www.weforum.org/stories/2024/06/top-10-emerging-technologies-of-2024-impact-world/
https://explodingtopics.com/blog/ai-statistics
https://unepccc.org/wp-content/uploads/2024/10/the-climate-technology-progress-report-2024.pdf
https://explodingtopics.com/blog/chatgpt-users
https://www.wipo.int/web-publications/global-innovation-index-2024/en/gii-2024-results.html#h2-innovation-leaders-in-2024
https://www.deloitte.com/global/en/about/press-room/deloitte-globals-2025-predictions-report.html
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_6243