Material realizat de Anca Badea
Fostul lider sirian, Bashar al-Assad, a făcut prima sa declarație de la plecarea forțată din Siria, potrivit Al Jazeera. Comunicatul atribuit lui al-Assad a fost făcut public pe canalul de Telegram al biroului președinției siriene, constând într-o relatare a fugii fostului președinte din Siria. Potrivit comunicatului, ieșirea din țară a acestuia nu a fost plănuită în prealabil și nici nu a avut loc în timpul ultimelor ore ale bătăliilor. Acesta a adăugat că, la momentul intrării în capitală a soldaților rebeli, pe care i-a descris ca fiind ‘teroriști’, s-a mutat într-o bază rusească în orașul Latkia pentru a supraveghea operațiunile de luptă. După ce baza militară a fost atacată de drone ale mișcării opoziției, întregul personal, împreună cu președintele, au fost evacuați către Rusia, la o zi după căderea Damascului. Declarația nu a fost încă verificată independent, ținând cont de faptul că Al-Assad nu a avut nicio apariție publică de la retragerea în Rusia.
Ministra finanțelor din Canada, Chrystia Freeland, a demisionat în contextul disputei dintre Donald Trump și Justin Trudeau în legătură cu taxele vamale, relatează BBC. Demisia a fost motivată de neînțelegerile pe care aceasta le-a avut cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau referitoare la măsurile ce ar putea fi luate drept consecință a amenințărilor președintelui ales Donald Trump de a crește taxele vamale pentru Canada. Cei doi erau în dezacord în legătură cu o serie de propuneri de politici publice ce ar fi trebuit să soluționeze criza costului de trai din Canada, dar care ar fi fost, potrivit fostei ministre, imprudente din punct de vedere economic pentru o țară cu deficit în creștere. Aceste afirmații au venit în contextul intenției viitorului președinte american de a impune o taxă de 25% pe bunurile importate din Canada.
Ministrul apărării din Rusia, Andrei Belousov, a declarat că guvernul rus ar trebui să se pregătească de o confruntare cu NATO ce va avea loc în următorul deceniu, conform Reuters. Belousov a afirmat în timpul unei ședințe a ministerului apărării, unde a fost prezent și președintele Vladimir Putin, că activitățile ministerului includ pregătirea pentru orice scenariu pe termen mediu, inclusiv un posibil conflict militar cu NATO în Europa în următorii 10 ani. Acesta a invocat summit-ul NATO din iulie și doctrinele militare ale Statelor Unite și ale altor membri NATO pentru a demonstra necesitatea pregătirii pentru un conflict direct. Acesta a menționat planurile de modernizare ale forțelor nucleare americane, deschiderea unei baze de apărare antirachetă în Polonia, noile planuri de pregătire de luptă NATO, dar și planurile anunțate la ultimul summit de a disloca rachete americane cu rază medie în Germania în 2026.
Cancelarul german Olaf Scholz a fost demis prin moțiune de cenzură, accelerând procesul electoral german, potrivit BBC. Votul de neîncredere din parlament va avea drept consecință alegeri anticipate în Germania, ce vor avea loc pe 23 februarie 2025. Scholz a inițiat votul așteptându-se să piardă, deoarece a considerat că alegerile anticipate reprezintă cea mai bună modalitate de a readuce la viață puterea politică a partidului său. Scholz a declarat că, în acest fel, va rămâne la latitudinea votanților pentru a hotărî parcursul politic al țării. Decizia a venit la aproximativ 2 luni de la colapsul coaliției guvernamentale, de când cancelarul a trebuit să conducă o administrație minoritară. Acesta era dependent de susținerea opoziției conservatoare pentru adoptarea de legi, conducând un guvern lipsit de influență.
Cel puțin 30 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în regiunea Kursk din Rusia potrivit direcției de informații militare ucrainenă, relatează Euronews. Aceasta a fost prima raportare a pierderilor nord-coreene de o asemenea anvergură din partea autorităților ucrainene. Agenția ucraineană a mai menționat și faptul că grupurile de asalt au fost refăcute ca urmare a pierderilor, pentru a continua operațiunile de luptă din regiunea Kursk. Raportul a fost publicat în contextul declarației președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, care semnala faptul că un număr considerabil de soldați nord-coreeni au început să lupte alături de forțele rusești în operațiuni de agresiune în Kursk. Deși aceste trupe nu au fost încă implicate în alte zone ale frontului, Zelenskiy a precizat faptul că o astfel de escaladare a războiului este posibilă.