Material redactat de Irina Dudu și Andrei Rus
Liderii din Qatar au anunţat că vor amâna medierea pentru un armistițiu în Gaza şi eliberarea ostaticilor, relatează Reuters. Oficialii qatarezi au argumentat că găsirea unor compromisuri este amânată până când liderii Hamas şi Israel vor arăta “disponibilitate şi seriozitate” pentru negocieri. Ministerul de Externe al Qatarului a declarat că retragerea din acest proces ar putea complica eforturile de a ajunge la un acord. Conform unor surse neoficiale, reprezentanții Hamas nu vor mai fi găzduiți de Qatar, oficialii Ministerului de Externe ai statului considerând că biroul politic al grupării “nu mai are rost”. Războiul din Gaza a început pe 7 octombrie 2023, când Hamas a atacat Israelul, iar campania militară israeliană a dus la pierderi umane semnificative în Gaza.
Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araqchi, a negat acuzaţiile din partea liderilor Statelor Unite ale Americii, referitoare la o posibilă tentativă de a-l ucide pe Donald Trump, relatează Reuters. Conform perspectivei americane, oficialii Tehranului au fost implicați într-un complot de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump. Araqchi a declarat că liderii iranieni respectă alegerea poporului american şi a făcut apel la creșterea nivelului de încredere între cele două țări. De asemenea, acesta a indicat faptul că Iranul nu urmărește suplimentarea arsenalului nuclear, iar că o destindere a relațiilor dintre cele două state a rămas o posibilitate în urma alegerii lui Trump ca președinte american. În plus, oficialii iranieni au privit acuzațiile drept o conspirație a guvernului Israelului şi a opoziției iraniene din exil, pentru a destabiliza relațiile dintre cei Teheran și Washington.
Liderii din Ucraina și Rusia au desfăşurat cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului, conform BBC. Rusia a interceptat 84 de drone ucrainene, unele zburând chiar spre Moscova, provocând deviaţii ale zborurilor din trei aeroporturi. Guvernul ucrainean a raportat că armata rusă a lansat 145 de drone, majoritatea fiind doborâte. Atacul asupra Moscovei a fost considerat un eveniment semnificativ, cu cinci persoane rănite în Ramenskoye. În Odesa, un alt atac a rănit două persoane. Luna octombrie a adus câștiguri teritoriale rusești, în ciuda pierderilor umane alarmante pentru forțele ruse. Această escaladare are loc pe fondul aşteptărilor legate de abordarea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care ar putea pune presiune pentru a încheia conflictul.
Atacurile aeriene israeliene în nordul Libanului şi Gaza au dus la moartea a zeci de persoane, inclusiv copii, potrivit BBC. Ministerul Sănătăţii din Liban a raportat cel puțin 23 de decese, iar în Gaza au murit cel puțin 30 de persoane, majoritatea în Jabalia. Forţele de Apărare Israeliene (IDF) susțin că atacurile au vizat ținte asociate cu Hezbollah şi au luat măsuri pentru a minimiza riscul implicării civililor. Conflictul dintre Israel şi Hezbollah a dus la peste 3,189 de morţi în Liban în ultimele săptămâni. În Gaza, peste 43,600 de persoane au fost ucise de la începutul ofensivei israeliene împotriva Hamasului. Între timp, negocierile pentru un armistițiu au stagnat, iar Israel a respins avertizările privind o posibilă foamete în Gaza.
Poliţia din Amsterdam a reținut zeci de protestatari pro-Palestinieni la o demonstraţie, potrivit France24. Protestul nu a fost aprobat de către autoritățile locale din pricina violențelor desfășurate împotriva susținătorilor echipei de fotbal Maccabi Tel Aviv. Tribunalul orașului a confirmat interdicţia primarului de a permite protestele. Deşi poliţia era prezentă în număr mare, sute de oameni s-au adunat în Piaţa Dam. În aceslași sens, au fost raportate atacuri antisemite, iar primărița Femke Halsema a condamnat incidentul. Premierul olandez a anulat o călătorie pentru a gestiona situația, iar măsurile de securitate au fost extinse.
Președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul său indonezian, Prabowo Subianto, au semnat mai multe acorduri de cooperare, conform Reuters. Acordurile se concentrează pe domenii esențiale, cum ar fi conservarea apei, resursele maritime și mineritul, și vin în contextul unei întâlniri cu liderii de afaceri chinezi, unde se preconizează că vor fi semnate acorduri de investiții de peste 10 miliarde de dolari. În plus, cele două părți au lansat o declarație comună privind „Promovarea Parteneriatului Strategic și Construirea unei Comunități China-Indonezia cu un Viitor Comun”. Prabowo Subianto a ales China ca prima destinație internațională după ce a fost ales președinte, indicând importanța relațiilor cu Beijingul, iar Xi Jinping și-a exprimat dorința de a colabora cu guvernul indonezian în domenii precum economia digitală, producția avansată și economia circulară.
Oficialii Chinei și-au exprimat opoziția față de noua legislație filipineză care redefinește drepturile maritime și stabilesc noi rute de transport în Marea Chinei de Sud, conform Reuters. Oficialii filipinezi au aprobat recent două legi care conturează pretențiile maritime ale Filipinelor și rutele de navigație aeriană, în încercarea de a-și proteja suveranitatea. Oficialii de la Beijing consideră că aceste măsuri încalcă suveranitatea și drepturile sale în regiune și promite să apere interesele naționale, invocând că insula Scarborough, revendicată de Filipine, este parte a teritoriului său. Oficialii chinezi au respins o hotărâre din 2016 a Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, care a contestat pretențiile chinezești, iar tensiunile continuă să escaladeze, pe fondul susținerii Statelor Unite ale Americii pentru Filipine în acest diferend.
Oficialii Coreei de Sud au raportat atacuri de bruiaj GPS orchestrate de Coreea de Nord, relatează Al Jazeera. Atacul electronic a interferat cu funcționarea a numeroase nave și zeci de aeronave civile în zona Mării Galbene. Șefii de Stat Major din Coreea de Sud au avertizat operatorii de nave și aeronave să fie precauți și a cerut Coreei de Nord să înceteze imediat interferența, subliniind riscul unor incidente grave. Tensiunile dintre cele două țări s-au intensificat în ultimele luni, în urma lansării de rachete din Coreea de Nord, a distrugerii infrastructurii de transport și a campaniilor de bruiaj GPS. Oficialii de la Seul consideră că aceste acțiuni fac parte din strategia Phenianului de a semăna nesiguranță și de a complica operațiunile aeriene din regiune, în timp ce armata Coreei de Sud a efectuat un test de rachetă Hyunmoo pentru a demonstra determinarea sa de a răspunde oricărei amenințări.
Autoritățile moldovene au găsit două drone rusești prăbușite în districtele Kaushan și Rishkan, relatează The Kyiv Independent. Oficialii din Moldova acuză Rusia de violarea spațiului aerian și de periclitarea siguranței cetățenilor. Aceste drone sunt folosite de obicei de armata rusă pentru a induce în eroare apărarea aeriană a Ucrainei, iar prezența lor în Moldova ridică îngrijorări privind escaladarea conflictului. Oficialii Moldovei au condamnat ferm aceste incursiuni, reafirmându-și opoziția față de acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, unde recent forțele rusești au lansat un atac masiv cu 145 de drone, dintre care 62 au fost doborâte de apărarea ucraineană.
Sergei Shoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a decis să deruleze vizite oficiale în China, relatează agenții de știri din Rusia, conform The Moscow Times. În urma vizitei sale din 11-14 noiembrie, urmează să aibă loc consultări strategice de securitate cu înalți oficiali chinezi, inclusiv ministrul de externe, Wang Yi, și Chen Wenqing, responsabil de comisia pentru afaceri juridice și politice. Relațiile militare și de apărare dintre Moscova și Beijing s-au consolidat în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, China devenind un aliat important al Rusiei pe scena internațională. Discuțiile vizează securitatea internațională și regională și o gamă largă de teme de cooperare bilaterală.