Material realizat de Paula Gănuci și Diana Dumitrescu
Oficialii UE au semnalat nereguli în organizarea alegerilor din Mozambic, afirmând că unele rezultate au fost manipulate, indică BBC. Pe 21 octombrie 2024, mii de persoane au participat la proteste organizate, aceștia fiind convocați de către candidatul Venancio Mondlane, care acuză forțele de ordine pentru uciderea avocatului său și a unui alt oficial politic. Poliția a folosit arme, gaze lacrimogene și vehicule blindate pentru a dispersa manifestanții, ducând și la moartea unora dintre protestatari. Alegerile au avut loc pe 9 octombrie, iar rezultatele oficiale urmează să fie anunțate. Mondlane susține că alegerile au fost fraudate și a cerut organizarea de noi proteste. Există presiuni din partea organizațiilor internaționale pentru investigarea protestului și a violențelor survenite în desfășurarea acestuia.
Parlamentul din Ghana a suspendat pe termen nedeterminat activitatea sa, după o dispută referitoare la care partid deține majoritatea, declară BBC. Patru deputați și-au schimbat afilierea politică înaintea alegerilor din decembrie, iar președintele Parlamentului, Alban Bagbin, a declarat locurile vacante, afirmând că legea nu permite aceste schimbări. Aceasta a făcut ca opoziția din Congresul Național Democratic(NDC) să devină partidul majoritar, o decizie contestată în instanță de partidul Noul Partid Patriotic (NPP) al președintelui Nana Akufo-Addo. La prima ședință a parlamentului de la decizia Curții Supreme, membrii NPP au părăsit sala, iar fără un număr suficient de parlamentari prezenți, proiectele au fost suspendate. Această suspendare are implicații majore, afectând aprobarea legilor și a finanțării esențiale pentru guvernare.
Sora președintelui nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a criticat Ucraina și Coreea de Sud, și amenință cu utilizarea armelor nucleare, afirmă Politico. Declarația sa vine în contextul afirmațiilor prin care Coreea de Nord ar trimite soldați în Rusia pentru a lupta în războiul împotriva Ucrainei. Kim Yo Jong a avertizat că orice ”provocare militară împotriva unui stat nuclear„ ar putea duce la o situație „groaznică și de neimaginat”. Acuzațiile au venit pe fondul consolidării cooperării militare dintre Coreea de Nord și Rusia, după semnarea unui tratat de parteneriat strategic în vara acesta. Ucraina susține că nord-coreenii sprijină Rusia în schimbul banilor, iar Coreea de Sud speculează că ar putea primi tehnologii nucleare în schimb. Deși Coreea de Nord a negat implicarea, Kremlinul nu a confirmat sau infirmat rapoartele.
Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat în cadrul unei vizite oficiale de noi proteste ale activiștilor indigeni, la o zi după ce un senator l-a acuzat de „genocid”, anunță Politico. Evenimentele au avut loc în contextul unei dezbateri îndelungate despre posibilitatea ca Australia să devină o republică independentă, îndepărtându-se de monarhie. După o ceremonie deșfășurată la Centrul Național de Excelență Indigenă din Sydney, un oficial aborigen i-a transmis Regelui Charles că își doresc „suveranitate”. În același timp, activistul Wayne „Coco” Wharton a fost arestat în apropiere de Opera din Sydney pentru proteste împotriva vizitei monarhului. Este prima vizită a Regelui Charles în Australia de la ascensiunea sa la tron în 2022, iar oficialii Palatului Buckingham au declarat că decizia privind schimbarea statului țării în republică rămâne a poporului australian.
Un atac israelian a lovit o zonă aglomerată de lângă un spital din Beirut, relatează AP News. Atacul israelian a afectat zona din imediata apropiere a spitalului principal din Beirut. Mai multe echipaje de salvare au fost mobilizate pentru a începe căutarea persoanelor care au rămas blocate sub clădirile dărâmate. Oficialii au declarat că 5 trupuri au fost recuperate de sub dărâmături, iar în urma atacului au decedat cel puțin 18 persoane, alte 60 de persoane fiind rănite. Directorul spitalului Rafik Hariri, Jihad Saadeh, a declarat că mai multe ferestre și panouri solare ale clădirii au fost afectate, dar unitatea medicală va continua să funcționeze.
Statele Unite ale Americii au pus sub acuzare un oficial iranian în cazul tentativei de ucidere a unui activist din New York, conform Al Jazeera. Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii au pus sub acuzare un oficial de rang înalt din cadrul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, Ruhollah Bazghandi, pentru implicarea în tentativa de asasinat a unui dizident iranian care se afla la momentul respectiv în New York. Bazghandi a fost acuzat de tentativă de asasinat la comandă și spălare de bani. De asemenea, alți 3 cetățeni iranieni au fost descoperiți ca fiind parte din acest plan. Departamentul de Justiție nu a numit activistul care a fost luat sub vizor de iranieni, însă jurnalista Masih Alinejad a confirmat că ea ar fi fost potențiala victimă a atacului.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a primit mandatul de formare a guvernului, în ciuda pierderii alegerilor parlamentare, informează Politico. Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a oferit mandatul de formare a guvernului cancelarului Karl Nehammer, în ciuda faptului că partidul său, Partidul Popular Austriac, nu a câștigat alegerile parlamentare. Pe primul loc la alegeri a fost partidul de extremă dreapta, Partidul Libertății, însă acesta nu a putut să câștige majoritatea parlamentară deoarece toate partidele au refuzat să formeze o coaliție cu ei. Partidul lui Nehammer va guverna alături de Partidul Social Democrat, iar președintele i-a sugerat să mai adauge coaliției încă un partid pentru a-și asigura poziția majoritară în parlament.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a organizat un nou summit al alianței BRICS, conform Deutsche Welle. Summit-ul alianței BRICS va dura 3 zile și se va ține în orașul Kaza, din sudvestul Rusiei. Putin a întâmpinat mai mulți lideri internaționali importanți cum ar fi liderul chinez Xi Jinping, prim-ministra Indiei, Narendra Modi și președintele Turciei, Recep Erdogan. Acesta este primul summit organizat în urma extinderii organizației în anul 2023 și reprezintă o modalitate de a demonstra că liderul de la Moscova nu este izolat politic în contextul războiului din Ucraina. Putin a declarat că apreciază parteneriatul cu China, iar prim-ministra Modi a cerut rezolvarea conflictului din Ucraina, deși India a livrat mai multe arme către Rusia.
Un aliat al președintelui Turciei, Recep Erdogan, a propus eliberarea liderului separatist kurd, Abdullah Ocalan, relatează Deutsche Welle. Liderul partidului de extremă-dreapta, Partidul Mișcării Naționaliste și aliatul cheie al președintelui Erdogan, Devlet Bahceli, a propus eliberarea liderului separatist kurd, Abdullah Ocalan. Propunerea prevede eliberarea liderului, oferindu-i posibilitatea de a se prezenta în fața parlamentului, însă eliberarea va avea loc doar dacă Partidul Muncitorilor din Kurdistan este de acord să abandoneze luptele și se desființează. Propunerea vine la 40 de ani de la incursiunea armată în capitala Ankara a trupelor mișcării kurde, cu scopul creării unui stat independent. În anul