Home / A fost azi în lume / A fost 10 octombrie în lume – Oficialii Egiptului, Somaliei și Eritreei s-au întâlnit în Asmara, iar o serie de crime brutale împotriva femeilor a declanșat o revoltă națională în Turcia
Sursa foto: AP / instagram @emilyinparis / adobe

A fost 10 octombrie în lume – Oficialii Egiptului, Somaliei și Eritreei s-au întâlnit în Asmara, iar o serie de crime brutale împotriva femeilor a declanșat o revoltă națională în Turcia

Material realizat de Cristian Matei și Paula Gănuci

O anchetă a ONU menționează că Israelul este implicat în crime de război și crime împotriva umanității în Gaza,  conform Al-Jazeera. Raportul, condus de fosta comisară ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, acuză Israelul de atacuri deliberate asupra spitalelor și de uciderea personalului medical în timpul asaltului său asupra Gazei. În declarația sa, Pillay a menționat că „copiii au suferit cel mai mult din cauza prăbușirii sistemului de sănătate”. Ancheta a găsit dovezi că forțele israeliene au comis torturi și abuzuri sistematice asupra deținuților palestinieni și că mulți copii și personal medical au fost uciși. Israelul nu a cooperat cu ancheta, acuzând-o de părtinire anti-Israel. 

Poliția din Suedia investighează un incident armat lângă birourile contractorului de apărare israelian Elbit Systems din Göteborg, informează Deutsche Welle. Un suspect tânăr a fost reținut la fața locului, iar o investigație preliminară pentru tentativă de omor și infracțiuni agravante cu arme a fost inițiată. Deși nu au fost raportate victime, ofițerii de poliție au intervenit și asupra unui obiect suspect gestionat de echipele de genişti. Incidentul face parte dintr-o serie de atacuri recente asupra intereselor israeliene din Suedia, în contextul războiului Israel-Hamas din 2023. 

Ryanair a anunțat reduceri semnificative ale serviciilor din Germania pentru vara anului 2025, oprind toate zborurile către aeroporturile din Dortmund, Dresda și Leipzig, și reducând cu 60% operațiunile din Hamburg, conform Deutsche Welle. CEO-ul Eddie Wilson a pus decizia pe seama costurilor ridicate din Germania și a sprijinului acordat de guvern companiei Lufthansa. Wilson a criticat taxele și tarifele ridicate din Germania, susținând că acest lucru face ca prețurile biletelor să fie cele mai mari din Europa. Ryanair nu prevede pierderi de locuri de muncă, dar estimează un impact negativ asupra altor industrii. 

Un tren care transporta europarlamentari de la Strasbourg la Bruxelles a fost evacuat după o aparentă explozie, relatează POLITICO. Incidentul s-a petrecut la ora 14:57, când europarlamentarii tocmai se îmbarcaseră. Emmanuel Foulon, un asistent parlamentar, a relatat că a auzit o “explozie”, iar evacuarea a fost descrisă drept “haotică”. Serviciile de pompieri au intervenit la gara din Strasbourg, iar un reprezentant al Parlamentului a confirmat că incidentul a fost de natură tehnică. Pasagerii au fost evacuați în siguranță, iar trenul urmează să fie înlocuit. 

Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna a murit în captivitate rusească, informează Euronews. Dispariția sa a avut loc în august 2023, în timp ce lucra în teritoriile ocupate de Rusia din estul Ucrainei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului de Coordonare pentru Tratamentele Prizonierilor de Război din Ucraina, circumstanțele exacte ale decesului ei sunt încă în curs de investigare. Roshchyna fusese deținută anterior de FSB în 2022 și urma să fie inclusă într-un schimb de prizonieri înainte de moartea sa. Conform Comisiei Europene, 16 jurnaliști au fost uciși în războiul din Ucraina. 

Ministrul Apărării din Noua Zeelandă, Judith Collins, a criticat comentariile misogine apărute după ce nava HMNZS Manawanui s-a scufundat în apropierea insulei Upolu, indică BBC. Nava, comandată de Yvonne Gray, a fost distrusă în urma unei scurgeri de ulei a cărei cauze nu a fost determinată, iar toți cei 75 de membri ai echipajului au fost salvați. Marina din Noua Zeelandă nu a mai pierdut o nava militară de la cel de al Doilea Război Militar. Incidentul a generat comentarii online care sugerau că genul comandantului ar fi fost de vină, acuzații pe care Collins le-a calificat drept „inacceptabile”. Oficialii investighează cauzele scufundării și daunele asupra mediului, în special asupra recifului de corali. Ministrul Collins a condamnat vehement atacurile împotriva femeilor în uniformă și a subliniat că genul comandantului nu a avut nicio legătură cu incidentul.

Oficialii Egiptului, Somaliei și Eritreei s-au întâlnit în Asmara, conform BBC. Cele trei țări africane se află în tensiuni diplomatice cu Etiopia. Într-o declarație comună, aceștia au menționat respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor din regiune, aluzie posibilă la ambițiile Etiopiei de a obține acces la un port maritim. Recenta apropiere dintre Somalia, Egipt și Eritreea a stârnit temeri privind o posibilă escaladare a tensiunilor cu Etiopia. Ministrul somalez  Daud Aweis a negat că întâlnirea ar fi vizat încercări de destabilizare a guvernului de la Addis Abeba, subliniind că discuțiile au fost axate pe cooperare și consolidarea instituțiilor somaleze.

Președintele francez, Emmanuel Macron a criticat decizia ca serialul „Emily in Paris” să se mute la Roma, indică CNN. Macron a declarat pentru Variety că „Emily in Paris” în Roma „nu are sens” , afirmând că Franța va „lupta din greu” pentru a opri relocarea producției. Serialul a devenit un factor important pentru imaginea și atractivitatea Franței, prin atragerea de turiști în Paris, fapt ce se reflectă în economia locală. Drept răspuns la declarațiile președintelui francez, primarul Romei, Roberto Gualtieri, a postat ironic pe X, spunând că Emily se descurcă bine în Roma și că decizia nu aparține politicienilor. Macron a menționat, de asemenea, cameo-ul soției sale, Brigitte Macron, în serial, subliniind impactul pozitiv al show-ului asupra turismului francez, conform datelor adunate în 38% dintre cazuri „Emily in Paris” a inspirat persoanele în alegerea destinației de vacanță.

O serie de crime brutale împotriva femeilor a declanșat o revoltă națională în Turcia, determinându-l pe președintele Erdogan să modifice legile penale, informează Politico. Aproape 300 de femei au fost ucise în 2024, iar actele de violență, inclusiv decapitarea unei femei de către Semih Celik, au șocat populația turcă. Subiectul violenței domestice și siguranța femeilor nu a fost o prioritate a partidului islamist AK, însă oficialii au fost obligați să ia măsuri în urma mediatizării ororilor comise de Celik. Protestatarii au cerut guvernului  pedepse mai grave pentru agresori și să ia măsuri împotriva violenței tot mai mari. Erdogan a promis schimbări legislative, dar mulți sunt sceptici, având în vedere retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul în 2021, care protejează femeile și comunitatea LGBTQ+. Criticii afirmă că legile actuale ar fi suficiente dacă ar fi aplicate corect, iar impunitatea agresorilor rămâne o problemă sistematică.

Peste 1.800 de cetățeni ruși au intrat în Polonia pe vize emise fără bază legală între martie 2022 și decembrie 2023, conform unui raport al Curții Supreme de Audit din Polonia, relatează Politico. Raportul a dezvăluit un mecanism corupt în Ministerul Afacerilor Externe polonez, prin care s-a permis procesarea rapidă a cererilor pentru viză fără ca solicitanții să fie prezenți personal, permițând populație ruse să abuzeze de această opțiune a sistemului. Programul „Poland. Business Harbour” a fost criticat pentru emiterea vizelor fără suport legal, facilitând intrarea cetățenilor ruși în UE. Ministrul de externe Radoslaw Sikorski a  declarat că în urma acestui incident s-au făcut presiuni asupra personalului consular polonez pentru remedia sistemul de aprobare a vizelor pentru Polonia. Premierul Donald Tusk a  susținut că rezultatele raportului drept „devastatoare”.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 16 decembrie în lume – Fostul lider sirian, Bashar al-Assad, a făcut prima sa declarație de la plecarea forțată din Siria, Ministra finanțelor din Canada, Chrystia Freeland, a demisionat în contextul disputei dintre Donald Trump și Justin Trudeau în legătură cu taxele vamale, Ministrul apărării din Rusia, Andrei Belousov, a declarat că guvernul rus ar trebui să se pregătească de o confruntare cu NATO ce va avea loc în următorul deceniu

Material realizat de Anca Badea    Fostul lider sirian, Bashar al-Assad, a făcut prima sa …