Home / A fost azi în lume / A fost 16 septembrie în lume – Autoritățile talibane au declarat că vor suspenda campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei, Președintele Mexicului a semnat o lege prin care toți judecătorii să fie aleși prin vot popular, Oficialii Statelor Unite ale Americii au negat implicarea Agenției Centrale de Informații în planul secret de asasinare a președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro
Sursă foto: AP News

A fost 16 septembrie în lume – Autoritățile talibane au declarat că vor suspenda campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei, Președintele Mexicului a semnat o lege prin care toți judecătorii să fie aleși prin vot popular, Oficialii Statelor Unite ale Americii au negat implicarea Agenției Centrale de Informații în planul secret de asasinare a președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro

Material realizat de Diana Dumitrescu

Autoritățile talibane au declarat că vor suspenda campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei, relatează AP News. Organizația Națiunilor Unite a anunțat ca autoritățile talibane au luat decizia de a suspenda campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei. Această decizie este una foarte periculoasă deoarece virusul se răspândește foarte ușor, iar efectele bolii pot fi devastatoare pentru grupurile vulnerabile. Afganistanul este una printre ultimele țări, alături de Pakistan, unde poliomielita nu a fost eradicată vreodată. Această decizie va avea impact și asupra regiunilor vecine, autoritățile Națiunilor Unite fiind informate de această decizie cu câteva zile înainte de data la care trebuia să înceapă campania de imunizare. Anul acesta, în Afganistan au fost confirmate 18 cazuri de poliomielită, cu 12 mai multe decât cele raportate în 2023.

 

Bărbatul suspectat de tentativa de asasinat a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a fost arestat sub acuzația de posesie ilegală a unei arme de foc, conform Deutsche Welle. Bărbatul care este suspectat de organizarea tentativei de asasinat a candidatului republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump, a fost arestat sub acuzația de posesie ilegală de arme de foc. Acesta avea în posesia sa o armă deși a fost condamnat în trecut și a fost la închisoare, iar seria armei nu era vizibilă. O investigație mai amplă a fost demarată și ar putea fi adăugate și alte acuzații la adresa suspectului. Președintele Joe Biden a declarat că Serviciile Secrete au nevoie de mai mult personal în vederea rezolvării acestui caz.

 

Președintele Mexicului a semnat o lege prin care toți judecătorii să fie aleși prin vot popular, relatează Deutsche Welle. Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a aprobat o lege considerată controversată prin care toți judecătorii să fie aleși prin vot popular. Mexic a devenit primul stat din lume în care toți judecătorii sunt aleși de popor. Obrador a declarat că „Avem nevoie de justiție pentru toată lumea. Să nu mai existe corupție în sistemul juridic, ca judecătorii, magistrații și justiția să urmeze principiul că nu este nimic în afară de lege și nimeni nu este mai presus legii”. Alături de acesta a fost aliata sa apropiată, Claudia Sheinbaum, care urmează să preia conducerea statului. Coaliția de guvernare a câștigat o majoritate semnificativă în alegerile din iunie.

 

Violențele minerilor din Papua Noua Guinee s-au soldat cu decesul a cel puțin 20 de persoane, conform Al Jazeera. Autoritățile din Papua Noua Guinee au oferit permisiunea forțelor de ordine să folosească „forța letală” în vederea opririi violențelor minerilor. Minerii fac parte din triburi rivale și se luptă pentru controlul minei de aur unde lucrează. Violențele au început în august când un grup de muncitori au atacat unul dintre proprietarii de terenuri din zonă. Conform oficialilor Organizației Națiunilor Unite au declarat că în cadrul violențelor au decedat între 20 și 50 de persoane.

 

Oficialii Statelor Unite ale Americii au negat implicarea Agenției Centrale de Informații în planul secret de asasinare a președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, informează The Guardian. Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a negat implicarea Agenției Centrale de Informație în planul de asasinare a președintelui Maduro. Suspiciunile legate de organizarea unui plan de asasinare a președintelui au fost făcute publice de către Ministrul de Interne, Diosdado Cabello, la televiziunea de stat. Acesta susține că cetățeni străini, printre care și un membru al marinei americane, fac parte dintr-un complot pentru răsturnarea lui Maduro. Trei americani, 2 spanioli, și un cetățean ceh au fost arestați în urma descoperirilor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 septembrie în lume – Forțele armatei ruse au lansat un contraatac în regiunea Kursk, iar Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, conform autorităților din Coreea de Sud și Japonia

Material realizat de Cristian Matei Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata dobânzii cheie cu …