Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 19 iunie în lume – Președintele SUA a anunțat schimbarea criteriilor prin care imigranții pot primi cetățenie americană, Guvernul din Kenya și-a retras planurile de a impune majorări ale taxelor, în timp ce protestele din Nairobi iau amploare, iar Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, s-a alăturat echipei de centru-dreapta a Parlamentului European
Sursă foto: Robert Hegedus/MTI

A fost 19 iunie în lume – Președintele SUA a anunțat schimbarea criteriilor prin care imigranții pot primi cetățenie americană, Guvernul din Kenya și-a retras planurile de a impune majorări ale taxelor, în timp ce protestele din Nairobi iau amploare, iar Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, s-a alăturat echipei de centru-dreapta a Parlamentului European

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru

Soldații nord-coreeni au traversat granița cu Coreea de Sud, provocând tragerea mai multor focuri de armă de avertizare, relatează BBC News. Soldații nord-coreeni au traversat zona care delimitează granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, înaintea unei rare vizite de stat la Phenian a președintelui rus, Vladimir Putin. Ca răspuns la acțiunile armatei nord-coreene, soldații sud-coreeni au tras mai multe focuri de armă, cu scopul de a-i avertiza pe intruși de posibile consecințe. Șefii de stat major din Coreea de Sud au transmis într-un comunicat că aproximativ 30 de soldați au intrat în zonă cu aproximativ 20 m. Mai mult, o parte dintre oficialii Coreei de Sud au susținut, într-o declarație, că soldații nord-coreeni au trecut, cel mai probabil, accidental în timp ce fortificau granița, lucru ce s-a repetat de două ori în ultima săptămână. Au apărut mai multe bănuieli cu privire la acest incident, în special pentru că trupele nord-coreene au început cu luni în urmă construirea unor fortificații în zonă. 

Guvernul din Kenya și-a retras planurile de a impune majorări ale taxelor, în timp ce protestele din Nairobi iau amploare, informează Al Jazeera. Președintele Republicii Kenya, William Ruto, a declarat aducerea mai multor amendamente la un proiect de lege controversat care presupunea creșterea unor taxe precum TVA-ul de 16% la pâine, transportul zahărului, serviciile financiare, tranzacțiile valutare și taxa de 2,5% pe autovehicule. Propunerea inițială a acestui proiect a condus la mai multe proteste care s-au intensificat. Membrii grupurilor societății civile au declarat că aproximativ 210 persoane au fost arestate, inclusiv protestatari, jurnaliști și observatori ai grupărilor pentru drepturile omului la demonstrația de la Nairobi. Mai mult, ofițerii de poliție prezenți la protestele din fața clădirii parlamentului din capitala țării au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de oameni care își cereau drepturile. 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat schimbarea criteriilor conform cărora imigranții primeau cetățenie americană, prezintă AP News. Oficialii de la Casa Albă au anunțat că administrația care se află la conducere va permite în lunile ce urmează oferirea cetățeniei printr-un proces simplificat și mult mai rapid decât în trecut. Pentru a se califica, un imigrant trebuie să fi locuit în SUA timp de 10 ani și să fie căsătorit cu un cetățean american, ca mai apoi, procesul efectiv de aprobare a cererii și de implementare să dureze aproximativ alți trei ani. Oficialii statului au declarat că de acest proiect va beneficia mai mult de jumătate de milion de imigranți. De asemenea, aproximativ 50.000 de copii noncetățeni cu părinți eligibili pentru primirea cetățeniei ar putea să se califice pentru proces. Președintele Joe Biden a subliniat și faptul că imigranții care nu îndeplinesc toate criteriile necesare până luni, nu vor putea participa ulterior la acest proiect.

Thailanda a devenit oficial prima țară din Asia de Sud-Est care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, relatează France24. Membrii camerei superioare a Senatului au dat aprobarea finală pentru modificarea legii căsătoriei, cu 130 de voturi împotrivă și 18 abțineri. Astfel, conform noilor prevederi, persoanele de același sex au drept să se căsătorească legal în țara în cauză. Următorul pas spre implementarea legii este obținerea avizului regal din partea regelui Maha Vajiralongkorn, iar apoi, în termen de 120 de zile de la publicarea în Monitorul Regal, noua legislație va intra oficial în vigoare. Odată cu aprobarea acestei legi, Thailanda va deveni al treilea loc în Asia, după Taiwan și Nepal, unde cuplurile de același sex se pot căsători. Mai mult, noua legislația presupune și schimbarea referințelor de gen în termeni neutri și oferă cuplurilor aceleași drepturi ca cuplurilor heterosexuale cu privire la adopție sau moștenire. Militanții pentru drepturile comunității LGBTQ plănuiesc spectacole și petreceri cu scopul celebrării victoriei.

Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, s-a alăturat echipei de centru-dreapta a Parlamentului European, conform Euronews. Magyar, un fost aliat al lui Viktor Orbán, a devenit membru al grupului parlamentar european de centru-dreapta, Partidul Popular European, la câteva luni după ce a dezvăluit informații cu privire la corupția și mașina de propagandă a guvernului. Grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE), care a găzduit partidul Fidesz al lui Orbán până în anul 2021, și-a deschis porțile Partidului Respect și Libertate al lui Magyar, într-un vot susținut la Bruxelles. Mai mult, Magyar a organizat campania TISZA, în perioada premergătoare scrutinului din iunie, fapt ce l-a ajutat să-și asigure 30% din voturile Ungariei și să destabilizeze partidul Fidesz, condus de Orbán. Înaintea întâlnirii de la Parlamentul European, președintele PPE, Manfred Weber, a declarat că alăturarea în PPE a unui partid care pune întrebările necesare în Ungaria este o reușită considerabilă. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …