Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.
Sursă foto: Image: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo/picture alliance

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu.

Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare, susține Deutsche Welle. El a declarat că anumite grupuri rusești încearcă să promoveze candidați pro-Rusia pentru slăbirea sprijinului european acordat statului Ucraina. Investigatorii belgieni i-au confirmat descoperirile, subliniind existența rețelelor pro-ruse în mai multe țări europene, inclusiv în Belgia. Autoritățile din Cehia au alertat autoritățile belgiene despre agenții pro-ruși activi în Bruxelles, care au încercat să influențeze și să plătească parlamentarii europeni pentru a susține o agendă pro-Moscova. Operațiunea belgiană a beneficiat de sprijin și coordonare europeană, cu implicarea Republicii Cehe. Acțiunile rusești de influențare, prin intermediul social media și spionajului cibernetic, au fost adesea subiectul acuzațiilor occidentale.

Mii de georgieni au protestat în Tbilisi împotriva unor proiecte de lege percepute ca amenințări la adresa aspirațiilor lor europene, publică Politico. Un proiect controversat, similar legislației ruse, ar forța organizațiile finanțate din străinătate să se declare „agenți străini”. Un alt proiect ar impune restricții severe comunității LGBTQIA+. Aceste inițiative au alimentat îngrijorările la Bruxelles cu privire la direcția Georgiei către UE și la intențiile partidului de guvernământ: „Visul Georgian”. Cu 79% dintre georgieni susținând aderarea la UE, tensiunile cresc, iar opozanții guvernului afirmă că elitele încearcă să protejeze relațiile cu Moscova și propriile interese. Această situație fragilă amenință să escaladeze într-o confruntare majoră, într-un context în care Georgia urmează să deschidă discuții de aderare la UE, dar este percepută ca fiind în urmă față de alte țări candidat.

Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile anticipate din iunie, anunță Euronews. Dimitar Glavchev, membru al partidului GERB, va fi prim-ministru, iar Kalin Stoyanov, controversat pentru presupusa gestionare defectuoasă a protestelor, va fi ministru de interne. Guvernul temporar este format din GERB și DPS. Președintele Rumen Radev a negat implicarea în selecția miniștrilor. Sondajul IPSOS/EURONEWS indică o scădere a susținerii pentru GERB. Partidul Noi Continuăm Schimbarea este pe locul doi, iar Renașterea, de extremă dreaptă, pe locul trei. Guvernul precedent a fost dizolvat după demisia lui Nikolay Denkov, urmând un acord între GERB și Noi Continuăm Schimbarea. Maria Gabriel și-a retras nominalizarea, invocând lipsa de consens. Bulgaria, afectată de proteste anti-corupție în 2020, s-a confruntat cu instabilitate politică. Există îngrijorări că aceasta ar putea consolida partidele naționaliste și pro-ruse, intensificând decalajul politic.

Ministerul rus al apărării a trimis personal militar și instructori în Niger pentru a instala sisteme și a pregăti soldați, conform televiziunii de stat nigeriene RTN, publica Deutsche Welle. Imagini au arătat descărcarea bunurilor din avioanele de transport militar rus Ilyushin-76. Acțiunea face parte dintr-un acord între liderul juntei militare din Niger, Abdourahamane Tchiani, și președintele rus Vladimir Putin, dorind să-și intensifice cooperarea militară. Relațiile tensionate cu Occidentul au alarmat SUA, în special revocarea acordului cu trupele americane. În 2023, aproximativ 1.000 de militari americani operaționalizau în țară, iar Germania operează o bază aeriană în Niamey. În timp ce lovituri de stat s-au răspândit în Africa de Vest, statul rus și-a extins influența în Niger, Mali și Burkina Faso, atrăgând națiuni fără trecut colonial. Criza securității în Sahel a crescut, generând o criză umanitară cu 3 milioane de deplasați, conform Organizației Internaționale pentru Migrație.

Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, relatează Deutsche Welle. Kjerkol, membra al Partidului Muncii, și-a anunțat demisia într-o conferință de presă, afirmând că pentru a continua în funcție trebuie să fie o persoană de încredere. Prim-ministrul Jonas Gahr Støre a sprijinit decizia de demisie a lui Kjerkol, afirmând că este dificil să continue în funcție în aceste circumstanțe. Acuzațiile de plagiat au apărut în ianuarie, iar presiunea a crescut după ce Universitatea Nord i-a retras teza lui Kjerkol. Este al doilea ministru norvegian care demisionează în acest an din cauza acuzațiilor de plagiat în munca sa academică, după demisia lui Sandrei Borch din Partidul Agrar în ianuarie.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 28 și 29 decembrie în lume – Noua administrație siriană a început o campanie de securitate, vizând „rămășițele” regimului fostului președinte Bashar al-Assad, Guvernul iranian a anunțat că anul 2025 va fi unul „important” pentru problema sa nucleară, Fostul președinte american Jimmy Carter a decedat la vârsta de 100 de ani în Plains, Georgia, înconjurat de familie

Material realizat de Miruna Constantinescu și Irina Dudu Președintele ales al Statelor Unite ale Americii …