Material realizat de Mihai-Marco Percă
Oficialii Partidul Progresist Sârb (SNS) au anunțat reorganizarea alegerilor municipale în Belgrad, conform Radio Free Europe. Măsura a fost adoptată după ce precedentul scrutin, organizat pe 17 decembrie, a fost marcat de acuzații de fraudă și alte nereguli. Procesul electoral a fost afectat de utilizarea incorectă a fondurilor publice și de influența mediatică a președintelui Aleksandar Vucic. Rezultatele inițiale ale votului nu au permis niciunei grupări să obțină majoritatea, lăsând Adunarea Municipală a Belgradului într-un impas politic. Neregulile au fost sesizate atât de către observatorii interni, cât și de cei internaționali. În urma alegerilor, au fost organizate proteste pe străzi, membrii alianței de opoziție, Serbia Împotriva Violenței, lansând acuzații de fraudă la adresa politicienilor aflați la putere. Reprezentanții alianței au salutat reorganizarea scrutinului.
Cetățenii elvețieni și-au exprimat opinia, în cadrul unui referendum, cu privire la majorarea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare, potrivit Euronews. Potrivit rezultatelor preliminare, prima propunere a fost aprobată, în timp ce cea de-a doua, care viza creșterea de la 65 la 66 de ani a vârstei de ieșire la pensie, a fost respinsă. Referendumul s-a desfășurat, în ciuda opoziției guvernului și a sectorului de afaceri, care au avertizat că aceasta este inaccesibilă din punct de vedere financiar. Majorarea pensiilor a fost propusă de către Federația Sindicatelor Elvețiene, dar va mai avea nevoie de aprobarea oficialilor din 26 de cantoane pentru a putea fi adoptată. Criticii acestei măsuri au declarat că aceasta va fi costisitoare pentru stat și ar putea duce la creșterea taxelor, în special pentru populația tânără. Îngrijorările legate de costurile ridicate de trai au fost un factor determinant în sprijinul acestei propuneri. Cu toate acestea, istoricul de vot al elvețienilor sugerează că aceștia sunt reticenți în a susține măsuri financiare considerate nesustenabile.
Ministrul malaezian al transporturilor, Anthony Loke, a anunțat organizarea unei noi căutări a zborului MH370 al Malaysian Airlines, informează DW. Afirmația sa a fost făcută în cadrul unui eveniment de comemorare a 10 ani de la dispariția avionului. Aparatul de zbor, care se deplasa pe 8 martie 2014 de la Kuala Lumpur la Beijing, cu 239 de persoane la bord, a dispărut de pe radare. În ciuda celei mai mari căutări din istoria aviației, epava sa nu a fost găsită. Potrivit oficialului, compania Ocean Infinity din Texas a propus o nouă căutare. Familiile pasagerilor și-au exprimat sprijinul pentru această inițiativă la un eveniment de comemorare, subliniind nevoia de a afla adevărul. Cu toate că nu s-a găsit niciun răspuns concludent privind soarta avionului, speranțele rămân vii pentru o posibilă descoperire De-a lungul anilor au fost lansate mai multe teorii cu privire la ce s-a întâmplat cu zborul MH370, una dintre ele fiind teoria sinuciderii pilotului, dar nu există dovezi clare pentru susținerea ipotezei.
Oficialii NASA au anunțat o nouă amânare a misiunii de trimitere a unui nou echipaj pe Stația Spațială Internațională, relatează DW. Motivul care a dus la luarea deciziei a fost vremea nefavorabilă. Misiunea Crew-8, având la bord trei astronauți americani și un cosmonaut rus, va fi lansată de la centrul spațial Cape Canaveral din Florida. Compania SpaceX a miliardarului Elon Musk a început să transporte astronauții NASA în 2020. Noul echipaj va petrece circa șase luni la bordul stației, perioadă în care membrii acestuia vor efectua cercetări. Domeniul spațial este unul dintre puținele în care oficialii din Statele Unite ale Americii și cei din Rusia mai cooperează după invadarea Ucrainei de către cea din urmă.
Partidele ultra-ortodoxe și de extremă dreapta au obținut câștiguri în alegerile locale israeliene, conform The Guardian. Mai puțin de jumătate dintre alegători s-au prezentat la urne în cadrul scrutinului programat inițial pe 31 octombrie și amânat de două ori din cauza conflictului din Fâșia Gaza. Securitatea a fost o temă mult mai importantă în cadrul acestor alegeri. În toate orașele mari, cu excepția Haifa, primarii în funcție au câștigat un nou mandat. Partidele centriste și de stânga nu au fost la fel de vizibile în campania electorală, părând să-și conserve energia în lupta pentru a forța alegeri naționale anticipate care l-ar putea înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu din funcție. Potrivit sondajelor de opinie, în cazul în care ar fi organizat un scrutin acum, partidul centrist al lui Benny Gantz ar deveni cel mai puternic.